Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rosl.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

2. Сирі овочі і фрукти – незмінна складова частина щоденного харчування.

Екологічно чиста рослинна їжа є незамінною складовою щоденного харчування, особливо в забруднених радіонуклідних зонах. Тільки в сирих овочах і фруктах повністю зберігаються вітаміни, фітонциди, ферменти, легкі олії, мікроелементи та інші біорегулятори . Тому корисно щодня додавати до свого меню як сирі овочі, фрукти ,городню та дикорослу зелень, так і страви, приготовлені за рецептами сироїдів: окрошку, салати, овочеві і фруктові соки тощо. Мінімальна норма щоденного споживання овочів, і зелених приправ: 500 – 600г. Бажано, щоб четверта частина овочів мала оранжеве забарвлення, що є ознакою вмісту каротину.

2.1 Роль каротину у харчуванні

Багато каротину є в моркві, томатах, буряках, абрикосах, гарбузах, зеленому листі рослин.

Морква - це дворічна рослина, одна з найважливіших овочевих культур. У її коренеплодах є до 9% провітаміну А ( каротину ), й тому тепер ця культура є основною сировиною, з якої будують вітамін С, В1, В2, В6, К, РР, пантотенова і фолієва кислоти, кальцій, фосфор, залізо, кобальт, мідь, бор, йод.

Перець містить вітаміни С, В, РР, Е, каротин, фолієву кислоту, калій, магній, фосфор, залізо, сірку, хлор. По кількості вітамінів С переважає всі овочі. Ефірних масел містить до 1%, а по кількості цинку перець поступається лише перед часником. Наявність вітамінів Р і С сприяє зміщенню кровоносних судин, виведенню холестерину.

В коренеплодах буряка містяться білки , жири , барвники , мінеральні солі і магній, калій, кальцій, залізо, йод, вітаміни : С, В6, В1, В2 Р, РР, фолієва і пантотенова кислоти. Є і незамінні амінокислоти : валін , лейцин , лізин , ізолейцин і інші. А гамааміномасляна кислота, що є в буряці , допомагає процесу обміну речовин головного мозку. Багато і пектину, який бактерії гниття, захищає організм від захворювань в тому числі захищає організм від радіоактивних і важких металів .

2.2 Антоціани, їх радіозахисна дія.

Необхідними є овочі та фрукти з пігментами синього забарвлення – антоціанами, які містяться у смородині, чорноплідній горобині, буряках, у деяких сортах винограду. Антоціани мають радіозахисну дію.

Смородина чорна містить в собі лимонну , бурштинову кислоти , залізо , вітаміни , мікроелементи . Надзвичайно ціняться не лише ягоди , а й пагони та молоде листя .

Слива звичайна у плодах містить вітаміни С , Р, В1, В 2,каротин ; в насінні жирні олії , глікозид амігдалін . Такими ж цінними є ягоди бузини чорної, в них наявні вітаміни Е, С, каротин, глюкоза та фруктоза , численні органічні кислоти .

Виноград містить три вітаміни , що мають пряме відношення до кровотворення : фолієву кислоту , вітаміни Р, К .Велика кількість мікроелементів теж тісно повۥязана з кровотворенням . За хімічним складом виноград подібний до материнського молока .

Шовковиця у своїх плодах містить залізо, органічні кислоти , каротин , вітаміни В1, В2, В6, РР, а також стерини . Велика кількість цукрів та азотистих речовин надають плодам особливої цінності.

Баклажани містять калій і марганець , мають цінну властивість зменшувати кількість холестерину в крові , активізують процес утворення еритроцитів . Є в них і вітаміни В1, В2, РР ,С, каротин , пектинові сполуки , що очищають організм від небажаних і отруйних речовин .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]