Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rosl.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

3. Роль дикорослих рослин у виведенні радіонуклідів з організму Береза

Березові бруньки містять ефірну олію. Це густа жовта рідина з приємним запахом. До її складу входить бутелен, бутелол, бутелонова кислота, нафталін, барвна речовина.

Препарати з бруньок використовують як сечогінний, потологічний, ранозагоювальний та протизолотушний засіб, а також від розладу шлунка, проти гикавки, цинги .

Настоянка та водяна витяжка з листя весняного збору викликає загибель парамеції та лямблій. Під час лямбліозу вживають таку настояну воду по 200 мл на день протягом 15 – 45 днів. Препарати з березового листя добре діють і від холецеститу, іноді застосовують за наявності ерозії шийки матки та та при запальних процесах у матці.

У народі березове листя для ванн використовують від радикуліту й ревматизму.

Весняний березовий сік, який містить дубильні речовини, окис кальцію та інші речовини, має загальнозміцнювальну, стимулюючу, сечогінну та протиглистну дію. Його застосовують для лікування золотухи, цинги, каменів у нирках та сечовом міхурі, подагри, захворювання суглобів, екзем, лишаїв, фурункульозів дозою по 0,5 – 1 склянці 3 – 4 тижні.

Березовий гриб

Чага належить до грибів, що паразитують, - трутовик. Плодові тіла гриба утворюються на поверхні стовбурів дерев і можуть бути великі. Вони мають вигляд твердих заокруглих виростів з розтрісканою поверхнею чорного кольору. Внутрішня частина наростів коричнева, тверда, ближче до деревини – світліша та мۥякша. Гіфи гриба, проникаючи до глибини стовбура, руйнують деревину та викликають її гниття .

Відвар і настоянку чаги здавна застосовують у народній медицині як внутрішній засіб для лікування раку та шлунково – кишкових захворювань.

У наш час чагу дозволено використовувати у медичній практиці. В аптеках є витяжка та пігулки чаги. Гриби застосовують для лікування виразкової хвороби, гастриту та ракової пухлини шлунка, легень та інших внутрішніх органів. Встановлено, що на початковій стадії розвитку раку чага може затримувати розвиток пухлини . Однак він не має згубної дії на клітини ракової пухлини .

Валеріана лікарська

У народній медицині застосовують для лікування іпохондрії, істерії, мігрені, судом. Валеріану застосовують як засіб, що сприяє перетравленню їжі, проти глистів, від серцевого болю, епілепсії.

У медичній практиці валеріана - один з найкращих лікарських засобів. Препарати, виготовленні з валеріани , регулюють нервову систему, серцеві мۥязи, сприяють розширенню коронарних судин, мають спазмолітичну дію, нормалізують кровообіг, частково підсилюють моторну роботу кишківника і пригнічують бродильні процеси. Валеріану застосовують як заспокійливий засіб від нервового збудження, безсоння, неврозів серцево – судинної системи, спастичного стану шлунково – кишкового тракту у вигляді настоянки з кореня або кореневище ( 1:30 ), настоянок

( спиртових і ефірних ) та витяжок.

Суниця

Плоди ( ягоди ) містять лимонну та яблучну кислоти, ефірну олію, дубильні та пектинові цукри, вітамін С ( до 280 % ), В1, каротин, солі заліза.

У народній медицині застосовують :

свіжі ягоди у разі наявності каменів у нирках, запалення жовчного міхура, при подагрі, катарі шлунка, від закрепів, гіпертонічної хвороби, атеросклерозу, для боротьби з стрічковими та круглими червами;

розчавлені ягоди для лікування екземи – зовнішньо;

відвар із сушених ягід, як потогінний засіб, листя, як потогінний та сечогінний засіб;

відвар із коренів та кореневище, як кровоспинний засіб.

Свіжі плоди застосовують зовнішньо для лікування дерматологічних захворювань.

Таким чином, лікувально – профілактичне харчування в умовах радіоактивного забруднення повинно бути збалансованим, різноманітним і містити:

1. Речовини – блокатори, ( калій, кальцій, йод, вітаміни В2, залізо тощо ), що діють за механізмом заміщення відповідних радіоактивних ізотопів цезію – 137, плутонію – 239, урану – 238 тощо.

2. Харчові волокна (клітковина, альгінати, пектини), що звۥязуються з радіонуклідами, утворюють нерозчинні сполуки і виводяться з організму.

3. Антиоксиданти ( вітаміни А, Е, С, флавоноїди ).

4. Продукти, що містять імунокоректори (цинк, вітаміни В2 тощо).

5. Мінеральні та біоактивні речовини ( кобальт, йод, магній, цинк, ехінацея, елеутерокок та ін.), які поліпшують діяльність кровотворної, нервової, серцево - судинної системи та сприяють регуляції обміну речовин в організмі.

6. Бактеріальні препарати, які нормалізують роботу кишківника

( лактобактерії, біфідум – та ацидофільні бактерії ).

7. Екологічно чисті продукти.

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]