Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
«Література рідного краю. Луганська спілка пись...rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
178.13 Кб
Скачать

Проведення конференцій та літературних читань

Певним чином сприяли пропагуванню творчості письменників-земляків численні літературні свята, читання, конференції, дні літератури, поїздки в сусідні області та в більш далекі краї. Зважаючи на їх певну ідеологічну спрямованість, все ж треба відзначити й позитивне: зміцнення творчих взаємин, можливість дієвої участі в культурному житті, пропаганда книги і т.д.

Серед подібних заходів слід згадати Сосюринські читання, ворчі звіти в Москві 1972 та 1982 років, дні літератури на Луганщині в1985 році, Тютюнниківські та Грінченківські читання кінця 80-90-х років.

Посилення з кінці 80-х років уваги до літературного життя Донбасу в шкільній літературній освіті привело до введення у шкільну програму уроків літератури рідного краю, а до вузівських програм—лекцій, спецкурсів і спецсемінарів за творчістю письменників-земляків (Луганський педагогічний університет, Донецький державний університет, Слов'янський педагогічний інститут та ін.).

Відбувалися проведення обласних та регіональних наукових конференцій, присвячених розвитку літературного життя на Донбасі (Донецьк, Луганськ, Артемівськ, Слав'янськ).

Луганська спілка письменників у 2005 році відсвяткувала своє 40-річчя

“Тільки спільна праця письменників та обласної влади допоможе у відродженні письменного слова на Луганщині”. До такого висновку дійшли члени Луганської обласної організації національної спілки письменників України на зустрічі з першим заступником голови облдержадміністрації Зиновієм Гузаром.

Нагодою для зустрічі стало святкування 40-річчя створення Луганської обласної організації Національної спілки письменників України. Колектив Луганської НСПУ – це творчо обдаровані, талановиті й шановні люди, які майже все своє життя віддали служінню слову. За 40 років свого існування спілка дала дуже багато цікавих та достойних імен відомих не лише в Україні, але і за її межами. Це – Василь Голобородько, Василь Стус, Василь Старун, Іван Світличний, Микита Чернявський та багато інших.

До 40-річного ювілею спілки луганських письменники видали двотомну збірку своїх найкращих творів та фотоальбом „Нам - 40”.

Зараз письменники Луганщини переживають нелегкі часи. Є багато проблем, які потребують вирішення – це, насамперед, відсутність приміщення у НСПУ. „Цю проблему ми намагаємося вирішити в робочому порядку, - наголосив Зиновій Гузар. – Ми звернулися до обласної ради, адже це питання знаходиться в її відомстві, але відповіді ми так і не отримали. Луганськ має два Інститути культури, але не має приміщення для спілки письменників – це не нормально”.

В ході зустрічі луганські митці висловили побажання щодо підтримки книговидавництва в області з боку влади. Для цього вони запропонували створити книговидавницький фонд за рахунок внесків меценатів та спонсорів. Також члени спілки письменників запросили допомоги для заснування на Луганщині літературного часопису чи літературно-художнього журналу. Гість з Києва перший заступник голови Національної спілки письменників України Петро Осадчук запропонував створити міжвідомчу комісію у справах книговидавництва яка б сприяла якісному видавництву високохудожніх творів і таким чином дала б змогу позбавитись від книгарів-графоманів, які компрометують українську літературу.

Крім того член спілки письменників Іван Низовий підняв питання встановлення меморіальних дощок на честь відомих літераторів Луганщини та щодо інших форм вшанування їх пам’яті. Також присутні на зустрічі митці слова підняли питання щодо відсутності книгарень, де вони мали б змогу реалізувати свої видання, не кажучи вже про багатотиражний друк книжок, про який автори зараз можуть тільки мріяти. Актуальним залишається питання співпраці письменників регіону з вищими та середніми учбовими закладами, членами спілки письменників України було запропоновано влаштовувати платні виступи на різні теми.З приводу цих проблем Зиновій Гузар дав протокольні доручення управлінню культури та Головному управлінню освіти та науки облдержадміністрації. Він також доручив створити при облдержадміністрації робочу групу, яка б на постійній основі займалась вирішенням зазначених на зустрічі проблем.

література луганщина письменник твір

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]