Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
«Література рідного краю. Луганська спілка пись...rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
178.13 Кб
Скачать

Ганна Гайворонська

Ганна Андріївна Гаворонська народилася 22 серпня 1952 року в селі Вільшана Двурічанського району Харківської області. Найяскравіші спогади дитинства – безперервні переїзди. Батько Ганни був офіцером Радянської Армії, тож поїздити по світу довелось багато. Переїхали всю Західну Україну, а оселились на Луганщині. Спершу мешкали в селищі Новосвітлівка Краснодонського району, де Ганна пішла до школи у перший клас.

Згодом перебрались в районне містечко Клеміна Луганської області. Сюди батька запросили на посаду заступника редактора райгазети «Ленінський прапор». Тож її найперші вірші були надруковані саме в цій газеті, а вже потім в молодіжній обласній газеті «Молодогвардієць».

В 1962 році сім’я переїжджає в місто Лисичанськ, в якому мрійлива дівчинка відкріває для себе великого українського поета Володимиро Сосюру. І з цього часу почало битись на Луганщині поетичне джерельце Ганни Гайворонської. Після закінчення восьмирічки навчалася в Кремінському медичному училищі. Саме тут проходили юність і становлення ГанниГайворонської, як поета. У 1983 році закінчила Київський державний університет ім.Тараса Шевченка і отримала диплом журналіста. Працювала в обласних та районних газетах, редактором шахтарських багатотиражок.

В 1978 році з’явилася перша публікація в журналі «Ранок», потім ціла серія поетичних добірок в журналі «Дніпро», «Київ», «Прапор», «Україна».

В 1988 році вийшов поетичний збірник поетеси «Перший поцілунок», за який авторку було прийнято до членів Спілки письменників.

Віршам Ганни Гайворонської притаманна драматичність, пристрасність, ліризм, правдивість:

Луганщині

Луганщино!

Світанок України!

Земля життя мого й життя моїх батьків.

Державо юності,

У світі ти єдина.

У плахті із лісів, полів і нив.

Озвучена козацькими піснями

І підперезана, мов поясом, Дінцем.

Як мати добра, ти завжди над нами

Схиляєшся стривоженим лицем.

Заключення

Думається, що луганське літературне коріння насамперед сприяє творчості молодих авторів, особливо тих, хто згуртований в літературних об’єдняннях. На письменників, які вже зробили великий внесок у розвиток літератури нашого краю рівняються молоді та починаючі письменники, за ними йдуть зі своїми сокровенними словами до світлового храму літератури десятки молодих поетів і прозаїків, яким збагачувати літературні традиції Луганщини, краю, що дав літературі так багато блискучих імен.

Віриться, що в нелегкий час становлення державності літературна творчість Луганщини є тією життєдайною силою, яка поєднує минуле, теперішнє й майбутнє Вітчизни.

Список використаної літератури

  1. Журавлини над Луганщиною в 2-х частинах. Луганськ, 2004.

  2. Літературна Луганщина. 2 випуски. Луганськ 1992.

  3. Сто луганських поетів. Луганськ: Знання, 1999.

  4. Дані з інтернету.

Размещено на Allbest.ru

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]