Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-46.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
31.43 Mб
Скачать

2. Сфера дії Закону « Про охорону праці».

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Цей Закон визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров'я в процесі трудової діяльності, регулює за участю відповідних державних органів відносини між власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом (далі - власник) і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні. Дія Закону поширюється на всі підприємства, установи і організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності (далі - підприємство), на усіх громадян, які працюють, а також залучені до праці на цих підприємствах (далі - працівники).

Дія цього Закону поширюється на організації роботодавців та їх об'єднання всіх рівнів, а також на утворені ними органи. З питань, не врегульованих цим Законом, діяльність організацій роботодавців та їх об'єднань регулюється Законом України "Про об'єднання громадян".

Цей Закон не поширюється на об'єднання громадян, що створені і діють в порядку, визначеному іншими законами України.

Повна назва організації роботодавців чи об'єднання організацій роботодавців повинна містити слово "роботодавець" або похідні від нього слова.

Визначення "організація роботодавців", "об'єднання організацій роботодавців" та похідні від них можуть використовувати лише ті організації та їх об'єднання, які створені і діють відповідно до цього Закону.

3. Державне управління охороною праці.

Управління охороною праці, підготовку управлінських рішень і контроль за їх реалізацією здійснює служба охорони праці, підпорядкована керівнику /головному інженеру/. Нормативною основою СУОП є кодекс законів про працю, система стандартів безпеки праці, норми, правила, положення, інструкції з питань охорони праці. До основних організаційних документів з охорони праці в будівельних організаціях належать Положення про організацію роботи з охорони праці об'єднання; Положення про відділ, в якому повинні бути відображені питання охорони праці, за які несе відповідальність цей відділ; Посадові інструкції керівних і інженерно-технічних працівників; Інструкції з охорони праці для робітників по професіях; Накази, постанови і розпорядження з охорони праці та інші інформаційні матеріали. СУОП передбачає комплексне вирішення питань з охорони праці на підприємстві, активну участь в цій роботі всіх інженерно-технічних і господарських служб, колективну відповідальність за створення безпечних умов праці на кожному робочому місці.

Контроль за виконанням законодавства про охорону праці ведеться, по трьох напрямках: державному, внутрівідомчому і громадському. На комітет Державного нагляду покладено функції нагляду за безпечним проведенням робіт у промисловості. Вони наглядають за зберіганням, використанням, обліком і безпечною Інспектори державного нагляду в будь-який час мають право експлуатацією підйомних машин, трубопроводами для пари і гарячої води. Інспектори державного нагляду мають право перевіряти підконтрольні об’єкти, зупиняти роботи, якщо вони ведуться з порушенням правил техніки безпеки, давати адміністрації пропозиції. Державний санітарний нагляд здійснюється санітарно-епідеміологічними станціями, які контролюють санітарний стан промислових об’єктів, громадських і житлових будівель, розробляють санітарно-гігієнічні нормативи, які є обов’язковими при проектуванні, будівництві і експлуатації підприємств. Державний пожежний нагляд в системі Міністерства внутрішніх справ веде велику профілактичну роботу; здійснює нагляд за дотриманням протипожежного режиму в процесі проектування будівництва і експлуатації підприємств; здійснює прийом побудованих об’єктів, обстежує в процесі експлуатації всі об’єкти перевірки виконання протипожежних вимог, розробляє протипожежні правила і норми і контролює їх виконання розробляє протипожежні правила і норми і контролює їх виконання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]