Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 9-10 Організаційні основи діяльності р...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

5. Рівні діяльності реабілітаційного центру

Діяльність центру стосовно інших суб’єктів реабілітаційного простору здійснюється на різних рівнях. Розглянемо їх більш детально.

1. Первинний рівень реабілітаційної роботи організується безпосередньо в загальноосвітніх школах і дошкільних закладах силами шкільних психологів, соціальних педагогів і фахівців, виділених для роботи в класах вирівнювання, компенсуючого навчання і для індивідуальної корекційної роботи. Їхня діяльність здійснюється при методичній і інформаційній взаємодії з усіма структурами Центру.

  1. Другий рівень діяльності центру полягає в організації методичної допомоги педагогічним колективам у здійсненні психолого-педагогічної діагностики, реабілітаційних мір, санкціонуванні реабілітаційних форм роботи і наданні соціальної підтримки, тобто виділенні додаткових виховних ресурсів на реабілітаційну роботу. Цей рівень забезпечується силами методистів, що складають спеціальну групу співробітників центру.

  2. Третій рівень діяльності центру здійснюється в спеціально виділених службах самого центру і профільованих на роботу в реабілітаційному педагогічному режимі.

  3. Четвертий рівень полягає у відпрацьовуванні силами науково-дослідного колективу теоретичних, методичних основ та інноваційних технологій реабілітації і їхнього впровадження в діяльність закладів системи освіти.

На усіх рівнях освітньо-виховний процес організовується відповідно з такими показниками:

  • комплексним характером занять і виховних впливів;

  • вибором оптимального темпу, обсягу навчального навантаження, а також учбово-тренувальної (корекційної) діяльності і сенсорного навантаження;

  • сполученням предметного навчання з інтегрованим;

  • підбором індивідуальної системи розвиваючих діяльностей, різноманітних по спрямованості;

— розвитком у школярів творчих навичок, здібностей і задатків у позаурочний час в умовах розвиваючих комплексів центру або в позашкільних виховних закладах системи освіти.