Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальна програма з основ філософських знань і...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

13

Міністерство освіти і науки України

Науково-методичний центр вищої освіти

Затверджено

Заступник державного секретаря

М.Ф.Степко

____________________________

„_____”_______________2005 р.

ОСНОВИ ФІЛОСОФСЬКИХ ЗНАНЬ І РЕЛІГІЄЗНАВСТВА

ПРОГРАМА

для вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації,

які здійснюють підготовку молодших спеціалістів

на основі базової загальної середньої освіти

2005

ОСНОВИ ФІЛОСОФСЬКИХ ЗНАНЬ І РЕЛІГІЄЗНАВСТВА. Програма для вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації, які здійснюють підготовку молодших спеціалістів на основі базової загальної середньої освіти.

Укладачі:

Лутак Н.А., голова Дніпропетровського міського методичного об’єднання викладачів суспільних дисциплін, викладач-методист Дніпропетровського обласного базового транспортно-економічного технікуму, голова предметної комісії.

Кулакова Т.Г., викладач-методист технологічного коледжу Дніпропетровського державного аграрного університету, голова предметної комісії.

Рисіч Л.О., викладач-методист Автотранспортного технікуму Національного гірничого університету.

Воробйова Л.М., викладач вищої категорії Дніпропетровського обласного базового транспортно-економічного технікуму.

Воронова І.І., викладач першої категорії Дніпропетровського технікуму зварювання та електроніки ім.. Е.О. Патона, голова предметної комісії.

Програму розглянуто та ухвалено на засіданні Дніпропетровського міського методичного об’єднання викладачів суспільних дисциплін

Протокол №1 від 21 жовтня 2004 року.

Пояснювальна записка

Програма з основ філософських знань і релігієзнавства для вищих навчальних закладів І - ІІ рівнів акредитації складається з орієнтовного тематичного плану, розрахованого на 54 години (один кредит), основних вимог до знань та умінь студентів, основних положень дисципліни, критеріїв оцінювання, списку рекомендованої літератури.

Програма складена з урахуванням специфіки навчально-виховного процесу і стандартів вищої освіти у вищих навчальних закладах І - ІІ рівнів акредитації, вікової категорії студентів.

Основними завданнями курсу є:

  • формування наукового світогляду;

  • формування філософської культури мислення та пізнання;

  • набуття навичок науково-філософського аналізу;

  • набуття навичок духовного самовдосконалювання;

  • свідоме застосування в професійної діяльності філософської методології та знань;

  • виховання творчої особистості, яка має високий рівень культури, громадянську відповідальність, національну гідність, патріотизм;

  • виховання активної життєвої позиції.

Перший варіант програми враховує, що студенти вивчають основи філософських знань і основи релігієзнавства. Тому програма складається з чотирьох основних розділів.

Другий варіант програми побудований на вивченні тільки основ філософських знань, складається з трьох основних розділів. Враховано, що дисципліна „Релігієзнавство” вивчається окремим курсом.

Викладачі навчальних закладів мають право вносити до програми додаткові питання, які враховують специфіку навчання студентів окремих спеціальностей. Наприклад, спеціальність „Правознавство” вимагає включити окремим питанням до розділу „Соціальна філософія” питання „Філософія права”. Технічні спеціальності можуть додати до розділу „Соціальна філософія” питання „Філософія науки та техніки”. Такі зміни не призводять до порушення логіки програми.

Програма розрахована на вивчення дисципліни протягом одного-двох семестрів. Метод вивчення – лекційно-семінарський. Програми дозволяють застосовувати новітні навчальні технології, зокрема модульно-рейтингову, кредитно-модульну та ін.

Форми підсумкового контролю визначаються навчальним планом.

Оцінювання знань студентів здійснюється за тією шкалою, яка функціонує у навчальному закладі.

На основі навчальної програми розробляються робочі програми дисципліни, які враховують кількість годин за навчальним планом.

До навчальної програми додається перелік основних вимог до знань та умінь за розділами; критерії оцінювання навчальних досягнень; список літератури.

Зміст програми „ Основи філософських знань і релігієзнавства”.

Основні поняття дисципліни.

Філософія. Функції філософії. Призначення філософії. Світогляд. Світобачення. Світорозуміння. Загальна історія розвитку філософії. Онтологія. Буття. Свідомість. Матерія. Рух. Простір. Час. Діалектика. Методологія. Прогрес. Регрес. Гносеологія. Творчість. Істина. Аксіологія. Праксеологія. Соціальна філософія. Планетарна свідомість.

Релігієзнавство. Функції релігії. Релігія. Догмати. Культи. Віра. Первісні релігії і вірування. Локальні релігії. Світові релігії. Іслам. Буддизм. Християнство. Католицизм. Протестантизм. Православ’я. Нові світові релігії. Нетрадиційні релігії. Секти.

Основні положення дисципліни.

Гуманістичний смисл і призначення філософії. Загальна історія розвитку філософії: видатні філософи кожної доби, історичні особливості кожного з етапів розвитку філософського знання, провідні ідеї часу, досягнення та спрямованість філософської думки кожної доби. Основні положення форм та діалектики буття; принципи, категорії та закони діалектики. Основні положення проблеми свідомості у філософії. Основні методи наукового пізнання. Практика як спосіб ставлення і відношення людини до світу і до самої себе. Шляхи і способи пізнавального освоєння світу. Основи соціальної філософії: філософський аналіз суспільства, філософська концепція людини, цінності в житті людини і суспільства.

Релігієзнавство як явище духовної культури. Наукова точка зору на проблеми виникнення, розвитку і функціонування релігій. Особливості і загальні характеристики світових, локальних, первісних релігій. Причини появи та розповсюдження нових світових та нетрадиційних релігій, сект. Вплив на молодь релігійних віровчень. Особливості формування, розвитку та взаємодій релігійних конфесій України. Законодавча база свободи совісті в Україні.