Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПОС ПРОМ МЕН 2014.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Міністерстово освіти і науки україни

Дніпропетровський національний університет

імені Олеся Гончара

факультет міжнародної економіки

кафедра менеджменту і туризму

о. п. Крупський, А. І. Білій

ПРОМИСЛОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

Конспект лекцій

Дніпропетровськ

2014

УДК 658 (477) (075.8)

ббк 65.9 (4 Укр) 29 я 73 +65.29 я 73

К 33

Ухвалено вченою радою факультету міжнародної економіки

Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара

Протокол №27 від 16 червня 2014 р.

Рецензенти:

Гринько Т. В. – доктор економічних наук, прфесор, завідувач кафедри економіки та управління підприємством Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара

Пирог О. В. – доктор економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Національного університету «Львівська політехніка»

Крупський о. П., Білій А. І.

К 33 Промисловий менеджмент: конспект лекцій / О. П. Крупський, А. І. Білій. – Дніпропетровськ: _____, 2014 – 208 с.

Навчальний посібник з дисципліни «Промисловий менеджмент» містить теоретичний матеріал за основними темами, передбаченими навчальним робочим планом.

Призначено для студентів економічних та технічних спеціальностей вищих навчальних закладів України, навчальним планом яких заплановано вивчення дисципліни «Промисловий менеджмент»

Удк 658 (477) (075.8)

ббк 65.9 (4 Укр) 29 я 73 +65.29 я 73

1. Методологічні основи виробничого менеджменту

1.1. Об'єкт і предмет вивчення, мета та завдання виробничого менеджменту

Дисципліна «Виробничий (операційний, промисловий) менеджмент» передбачена навчальними планами підготовки фахівців практично за всіма технічними та економічними напрямками вищої професійної освіти. Дана дисципліна в університетах усього світу розглядається як обов'язковий елемент загально професійної підготовки інженера, економіста або менеджера будь-якого профілю. У цей час немає такої сфери бізнесу, області професійної діяльності, де б не були потрібні знання та вміння, що становлять зміст дисципліни «Виробничий менеджмент».

Об'єктом вивчення дисципліни «Виробничий (операційний, промисловий) менеджмент» є підприємство (організація). Розмір підприємства, його організаційно-правова форма і галузева належність мають важливе значення. Тому при вивченні даної дисципліни виділяється те загальне, що характерне для всіх без винятку підприємств, і те вчасне, що визначає специфіку певних підприємств. Навчальний посібник призначений для студентів інженерних та економічних спеціальностей. Тому він у значній мірі орієнтований на підприємства промисловості (зокрема, машинобудування), як найбільш складні для вивчення об'єкти, що вимагають універсальних знань, які можна застосувати практично на будь-якому підприємстві будь-якої сфери бізнесу, включаючи підприємства сервісу.

Предметом вивчення виробничого менеджменту є принципи й методи керування виробничою (операційною) діяльністю підприємства.

Метою вивчення дисципліни «Виробничий (операційний, промисловий) менеджмент» є оволодіння студентами теоретичними знаннями й практичними навичками в області прийняття управлінських рішень, пов'язаних з виробничою (операційною) діяльністю підприємства

Завданнями дисципліни є:

• вивчення теоретичних основ керування виробничою (операційною) діяльністю підприємств виробничої сфери та сфери послуг;

• освоєння методами прийняття стратегічних, тактичних та оперативних рішень у сфері керування виробничою (операційною) діяльністю підприємства;

• оволодіння методами аналізу й синтезу у сфері керування виробничою (операційною) діяльністю підприємства;

• одержання навичок використання широкого спектру методів і засобів прийняття рішень в області виробничого (операційного) менеджменту, у тому числі на базі сучасних інформаційних технологій.

Вивчення дисципліни базується на положеннях економічної статистики, економіко-математичного моделювання, мікроекономіки, галузевої економіки, економіки підприємства, технології галузевого виробництва, основ менеджменту, організації підприємницької діяльності.