Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія_СРСР[[1].doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
251.39 Кб
Скачать

Зміст дисципліни і структура курсу

Программа курсу

Змістовий модуль 1.

Радянський союз у 1922-1945 рр.

Вступ. Мета та завдання курсу. Хронологічні рамки. Зміст курсу. Основні джерела та історіографія курсу. Навчальні посібники.

Тема 1. Утворення СРСР.

Війна в неросійських районах Росії. Центробіжні тенденції та об’єднавчі імпульси. Зіткнення між Леніним та Сталіном. Проблеми національно-державного будівництва СРСР. Порушення демократичних принципів у національній політиці. Конституція СРСР. Радянська зовнішня політика: радянсько-німецьке співробітництво, англо-радянські відносини, відносини з країнами Сходу. Культурна революція. Розвиток освіти, науки та культури в 20-і рр.

Тема 2. Запровадження неПу.

Кронштадтський заколот. Голод 1921-1922 рр. Умови та особливості переходу до НЕПу. Дозвіл на запровадження приватної власності. Особливості відбудови промисловості. Концесійна політика. Зміни в житті села. Земельний кодекс 1922 р. Особливості розвитку селянського господарства в 20-ті рр. Налогова політика на селі. Одержавлення кооперації. Політична боротьба в роки НЕПу: “Ленінський заповіт”, Сталін та боротьба з опозицією, формування державної бюрократії, громадські організації. Доля опозиційних партії.

Тема 3. Індустріалізація та проведення колективізації сільського господарства.

Прийняття першого п’ятирічного плану. Вибір шляхів індустріалізації в умовах зміцнення адміністративно-командної системи. Товарний голод, зростання безробіття. Штурм та натиск як засоби подолання технічно-економічного відставання країни. Труднощі в проведенні індустріалізації. Повне одержавлення промисловості. Результати першого п’ятирічного плану.

Проблема шляхів розвитку селянського господарства в науковій і суспільно-політичній думці 20-хх рр. Хлібозаготівля і надзвичайні міри 1928-1929 рр. Згортання НЕПу. Курс на “суцільну колективізацію”. Методи прискорення колективізації. Маневрування влади. Голодомор 1932-1933 рр. трагедія народу. Завершення колективізації.

Тема 4. Політичний режим в 30-і рр. Та зовнішня політика срср в 30-і р.

Завершення формування бюрократичного апарату. Запровадження командно-адміністративних методів управління у всі сфери життя. Зосередження законодавчої, виконавчої та судової влади в руках партійно-державного апарату. Конституція СРСР 1936 р. Знищення організованої “опозиції”. Репресії як інструмент тоталітарного режиму. Культ особи Сталіна.

Вступ СРСР до Ліги націй та встановлення дипломатичних зв’язків з США. Проведення політики колективної безпеки. Участь СРСР в громадянський війні в Іспанії. Радянсько-англо-французькі переговори. Радянська-німецький договір про ненапад. Пакт Молотова – Рібентропа.

Тема 5. Срср на початку Другої світової війни.

Початок другої світової війни. Приєднання до СРСР Західної України та Західної Білорусії. Договір про дружбу та кордони між СРСР та Німеччиною. Радянська-фінська війна. Виключення СРСР як агресора із Ліги націй. Радянська-фінський мирний договір. Приєднання до СРСР Бессарабії та Прибалтики. Ставлення населення західних районів СРСР до їх нового статусу.