Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktychni zan'att'a.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

5. Федотов в. В. Рациональная оптимизация умственного труда / в. Федотов. – м., 1987. – 109 с. Методичні рекомендації

Теоретичний матеріал до заняття досить детально викладений у лекції, його також легко знайти у будь-якому підручнику з української мови.

При підготовці до заняття зверніть особливу увагу на виконання практичних завдань. Випишіть уривки текстів різних стилів і подумайте над тим, якими мовними засобами вони відрізняються: наприклад, чи містить уривок метафори, слова у переносному значенні, модальні частки та емоційно забарвлені слова, а чи, можливо, у ньому вжито терміни, «канцелярські» вирази, багато похідних прийменників тощо.

Виконання завдань №3 та №4 потребує серйозної роботи, оскільки слід знайти в тексті лексичні риси наукового стилю (загальновживані слова, нейтральну і книжну лексику, терміни загальнонаукові та спеціально наукові), довести, що і за морфологічними рисами цей уривок є прикладом наукового стилю (підрахуйте кількість слів, визначте, слова якої частини мови переважають, у яких формах вони вжиті тощо). Проаналізуйте синтаксичні риси цього уривку: яким є порядок слів, які типи речень вжито, чим вони ускладнені та інше (при аналізі тексту спирайтеся на матеріали лекції). До всіх положень наводьте приклади.

Готуючись до написання змістового модуля 1, уважно прочитайте методичні рекомендації

На заняття принесіть самостійні роботи, якщо ви їх не встигли виконати.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ №2

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 5

Тема: СИСТЕМА РОБОТИ З НАУКОВОЮ ЛІТЕРАТУРОЮ.

СКЛАДАННЯ КАРТОТЕКИ І БІБЛІОГРАФІЇ. ЦИТУВАННЯ. КОНСПЕКТУВАННЯ

ПЛАН

1. Етапи наукового дослідження.

2. Бібліографія. Вимоги до складання й оформлення бібліографії.

3. Картотека фактичного матеріалу. Особливості складання картотеки й роботи з нею. Філологічна картка.

4. Цитата. Правила оформлення цитат. Уведення цитат у науковий текст.

5. Посилання і правила їх оформлення.

ЗАВДАННЯ

1. Підготуйте усні відповіді на всі пункти плану заняття.

2. Складіть по одному зразку бібліографічного опису будь-якої наукової книги (монографії, підручника, словника тощо) і статті з журналу за вимогами і правилами (див. лекцію).

4. Внесіть правки у список літератури відповідно до існуючих вимог та норм до його оформлення.

ЛІТЕРАТУРА

1. Животко А. П. Історія української преси / А. Животко. – К., 1999. – 368 с.

2. Михайлин І. Л. Історія української журналістики: Підручник. Частина перша: Від журналістики в Україні до української журналістики / І. Михайлин. – Х., 2000. – 278 с.

3. Михайлин І. Л. методологічні проблеми історії української журналістики // Наукові записки Інституту журналістики / І. Михайлин. – 2002. – т. 8. – С. 22-34.

4. Нечиталюк М. Про «дві науки» в журналістиці (полемічні замітки) // Збірник праць Науково-дослідного центру періодики / М. Нечиталюк. – Л., 2003. – Випуск 11. – с. 844-852.

5. Нечиталюк М. Ф. На шляху до багатотомної історії української журналістики // Українська періодика: історія і сучасність: Доп. та повід. четвертої Всеукр. наук.-теорет. конф. 19-20 лютого 1997 р.

/ М. Романюк. – Л., 1997. – С. 12-20.

6. Романюк М. Українське пресознавство на порозі XXI століття / М. Романюк. – Л., 2000. – С. 18.

7. Тернопільський Ю. Українська преса з перспективи 150-ліття / Ю. Тернопільський. – Джерсі Ситі, 1974. – С. 10.

8. Словник української мови / [ред.-упоряд. І. Білодід]. – К: Наукова думка, 1975. – т. 6. – С. 325.

5. Доберіть список літератури до поданих тем (тема обирається за власним бажанням): «Інформаційне суспільство: основні теорії (М. Маклюен, Е. Тоффлер, М. Ракітов, І. Масуда та інші)», «Осмислення журналістикознавчих проблем у новітній філософії (Ф. Сіберт, Т. Петерсен, У. Шрамм, М. Маклюен, А. Моль та інші)», «Порівняльна характеристика каналів комунікації: газета, радіо, телебачення, інтернет», «Процес написання журналістського твору», «Жанрова система фотожурналістики», «Місце телебачення у системі ЗМІ», «Специфічні зображально-виражальні засоби радіомовлення (природні та технічні), своєрідність їхнього впливу на слухача», «Інтернет-журналістика: особливості журналістських та інших мас-медійних явищ в Інтернеті (Інтернет-газети, новинарні сайти, блоги)», «Реклама і журналістика: аспекти взаємодії і протидії», «Правова основа свободи ЗМІ та зловживання «свободою слова». Оформіть за вимогами. Дане завдання оформіть на окремих аркушах.

6. Підготуйте по одному зразку картки мовознавчого фактичного матеріалу. Теми для виконання завдання: «Історія світової журналістики», «Історія журналістики в Україні», «Українська журналістика: реалії сьогодення», «Основні жанри журналістики: ознаки, різновиди, групи», «Правила журналістської етики», «Структура журналістського тексту» тощо.

7. Користуючись будь-якою науковою літературою, складіть три речення з цитатою. Зробіть посилання і правильно оформіть цитату.

8. Підготуйтеся до написання авдиторної письмової роботи на 7-10 хвилин, у якій перевірятимуться знання правил оформлення бібліографії.

9. Виконайте самостійну та індивідуальну роботу № 5 і принесіть на практичне заняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]