Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова ошв Алена.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
66.4 Кб
Скачать

Розробка технічного завдання

1.1 Призначення проектованого виробу

Сукня святкова жіноча, призначена для виходу на вечірки, бали, святкові вечори в приміщені. Виконується з ошатних шовкових або вовняних тканин різної товщини від тонких, напівпрозорих, до щільних, об'ємних. Сукні та сукні-костюми цієї групи відрізняються вишуканістю форм і ліній. Сукня може бути з рукавами і без них, з коміром і без, мати різної форми декольте, різну довжину. В якості оздоблення застосовують шнури протянуті крізь хольністени, мереживо, бісер тощо. 

1.2 Вимоги до виробу

Комплекс вимог до святкової сукні включає виробничі та споживацькі вимоги. Виробничі - економічні та технологічні вимоги, споживацькі – естетичні, соціальні, функціональні, ергономічні та експлуатаційні вимоги.

При пошитті святкової сукні на перше місце виступають естетичні вимоги. Святковий одяг повинен бути елегантним, унікальним, створювати неповторний образ. Вони зачіпають такі аспекти, як фактура і поверхнева щільність структури тканини. Кожна частинка переплетення, кожен стібок вишивки, колористичне рішення, малюнки з геометричними та квітковими орнаментами повинні відповідати сучасному напрямку моди, щоб одяг не виглядав повсякденим, а був незвичайним і ексклюзивним.

Функціональні вимоги. Одяг за своїми розмірами, формою, конструкцією, матеріалами повинен відповідати насамперед основному призначенню, зовнішньому вигляду та психологічним особливостям споживачів. У зв’язку із значними відмінностями у зовнішньому вигляді людей різного віку, розмірних і повното вікових груп одяг, навіть одного і того ж призначення рекомендується проектувати з урахуванням всіх притаманних цим групам особливостей.

Технологічні вимоги. Серед найбільш характерних особливостей і властивостей тканини слід відзначити можливість створення різних образних рішень і силуетів, що залежать від крою та моделі сукні.

Серед ергономічних показників виділяють гігієнічні, психофізіологічні, антропометричні вимоги. У даному випадку ці вимоги зведені до нуля, так як святковий одяг у більшій мірі підпорядковується естетичним вимогам, зважаючи на короткочасний термін експлуатації.

Економічні вимоги. Поняття економічність виробу пов'язане не тільки з матеріальними, а й трудовими і грошовими витратами на проектування, технологічну підготовку, виготовлення і експлуатацію. Святковий одяг - це найчастіше дорогий одяг і ціна на нього прямо залежить від витрат на її виробництво. 

1.3Вимоги до конструкції виробу

Виходячи з призначення проектованого виробу, конструкція сукні повинна бути приталеною.

Найбільш відповідний силует – прилеглий.

Крій виробу повинен бути складним і унікальним.

З метою здійснення композиції рекомендується виконувати різноманітні оздоблення: мереживо і вишивку, стрази, банти і великі накладні квіти, протягування шнурів через хольнітени тощо.

1.4 Вимоги до матеріалів

Вимоги до матеріалів, придатних для святкової сукні визначаються призначенням і вимогами до виробу та конструкції сукні.

Волокнистий склад, структурні особливості будови і особливості оздоблення тканини надзвичайно важливі для зовнішнього оформлення матеріалу, що визначає фактуру тканини з відкритим ткацьким малюнком (гладка, шорстка, узорно-гладка і узорно-рельєфна), із закритим і напівзакритих ткацьким малюнком.

По колірному оформленню тканини можуть бути вибілені, гладко фарбовані, меланжеві, набивні (друковані), відварені, і в невеликій кількості суворі.

Гігієнічні властивості матеріалів не мають великого значення, оскільки їх носять в короткий період часу.

Для пошиття святкової сукні важливе значення мають високі естетичні властивості. На показники цих властивостей тканин впливають ефекти, одержувані при заключній обробці: блискуча чи матова обробка, ажурні узори, металізована поверхню. Обробку таких видів отримують на шовкових тканинах при виробленні їх з хімічними волокнами.

У відповідності з найменуванням і призначенням виробу виділено важливі вимоги до матеріалу. Товщина тканини впливає на величину припусків, на ширину і конструкцію швів. Від товщини тканини залежать також вибір швейних голок, вибір і витрата швейних ниток і ін. Тканини повинні забезпечувати нормальні умови житєдіяльності, бути нешкідливими (волокна і нанесені на тканину препарати не повинні виділяти шкідливих домішок) і створювати зручності при носінні. Тканина має мати гарні показники драпірує мості, оскільки спідниця сукні має «обтікати» фігуру. Чим тонше і легше матеріал, тим простіше отримати дрібні спадаючі складки. М'якість тканини залежить від багатьох факторів: властивостей волокон, крутки пряжі, щільності і переплетення, обробки. 

Конкретно вимоги не уточняти за рахунок чого вони досягаються