Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teplotekhnika_2013_student.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
9.02 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Які існують різновидності парових турбін, їх конструктивні особливості?

2. За якими ознаками класифікують парові турбіни?

3. Які фізичні процеси відбуваються на лопатках активної і реактивної турбін?

4. Як визначають потужність та ККД парових турбін?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 11

Визначення холодильного коефіцієнту побутового холодильника

Мета роботи:

Ознайомитися із будовою, принципом дії холодильних агрегатів компресійного та абсорбційного типів. Розрахувати ефективність роботи холодильника «Каспий – 3» шляхом визначення його холодильного коефіцієнта.

Прилади та обладнання:

Побутовий холодильник «Каспий – 3», два термометра, годинник.

Теоретичні відомості

Багато галузей виробництва та побут потребують штучного холоду. Наприклад, у процесах збереження сільськогосподарських продуктів, а також у харчових технологічних процесах необхідно підтримувати температуру на більш низькому рівні, ніж температура навколишнього середовища. Іноді потрібна трансформація теплоти з більш низького температурного рівня на більш високий. Для зменшення температури тіл нижче температури навколишнього середовища і її підтримки на необхідному рівні застосовують холодильні установки. Холодильні машини, призначені для відбору теплоти з навколишнього середовища передачі її об'єктові з більш високою температурою, називаються тепловими насосами.

Принцип дії холодильних установок і теплових насосів ґрунтується на здійсненні робочим тілом зворотного кругового процесу. У результаті цього теплота відводиться від охолоджуваного тіла і передається навколишньому середовищу, що має більш високу температуру.

Кількість теплоти, що відводиться від охолоджуваного тіла за одиницю часу, називається холодильною потужністю холодильної установки. Холодильна потужність, віднесена до 1 кг холодильного агента (робочого тіла), називається питомою холодильною потужністю холодильного агрегату. Для характеристики ефективності зворотного циклу вводять поняття холодильного коефіцієнта .

Промислове одержання штучного холоду вперше було здійснено за допомогою холодильної установки, у якій як робоче тіло використовувалося повітря. Істотний її недолік — мала ефективність циклу і досить обмежена сфера можливого застосування. Більшого поширення набули компресійні холодильні установки, у яких компенсуюча енергія, необхідна для відбору тепла від менш нагрітого тіла і передачі більш нагрітому, витрачається у формі механічної енергії на привод компресора. У абсорбційних установках для підвищення тиску робочого тіла використовується термохімічна компресія.

Як робочі тіла (холодильні агенти) застосовують рідини, здатні кипіти при низьких температурах (менше 0°С) і надлишковому тиску у всьому діапазоні температур холодильного циклу. Як холодильні агенти використовують хлористий метил (СН3СІ, вуглекислий газ СО2, аміак NH3 і особливо фреони — фторхлорпохідні вуглеводів типу CmHnF2Cl).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]