Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BPWin.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
882.69 Кб
Скачать

54

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

Методичні вказівки

до лабораторних робіт

з курсу “Інформаційні системи менеджменту”

для студентів денної форми навчання

спеціальності „Менеджмент організацій”

2007р.

Методичні вказівки з курсу “ Інформаційні системи менеджменту” для студентів денної форми навчання спеціальності „Менеджмент організацій”. / Укл.: Н.І. Біла, Г.В. Романіченко, Ю.В. П’янкова, О.В.Корнєєва– Запоріжжя, ЗНТУ, 2007. - 54 с.

Містить теоретичні відомості та приклади виконання лабораторних робіт “Створення функціонально моделі

за допомогою BPwin 4.0” з курсу “ Інформаційні системи менеджменту” для спеціальності „Менеджмент організацій”.

Укладачі: Біла Н.І. доцент

Романіченко Г.В. ст.преп.

П’янкова Ю.В. асистент

Корнєєва О.В. асистент

Рецензент: Вишневська В.Г. доцент

Відповідальний Корніч Г. В. проф..

за випуск:

Затверджено

на засіданні кафедри

обчислювальної математики

проток. № 9 від 21.06.2007р.

Зміст:

  1. Лабораторна робота №1……………………..5

  2. Лабораторна робота №2……………………..9

  3. Лабораторна робота №3……………………..21

  4. Лабораторна робота №4……………………..26

  5. Лабораторна робота №5……………………..30

  6. Лабораторна робота №6……………………..38

  7. Лабораторна робота №7……………………..45

  8. Література…………………………………….54

Створення функціональної моделі за допомогою bPwin 4.0

Мета лабораторних робіт - дати читачу навик створення і редагування функціональних моделей в BPwin 4.0.

Для виконання наступної лабораторної роботи необхідно мати результат виконання попередньої, тому рекомендується зберігати модель, отриману наприкінці кожної роботи.

В якості прикладу розглядається діяльність вигаданої компанії «Computer Word». Компанія займається в основному зборкою і продажем настільних комп'ютерів і ноутбуків. Компанія не виробляє компоненти самостійно, а лише збирає і тестує комп'ютери.

Основні види робіт в компанії такі:

  • продавці приймають замовлення клієнтів;

  • оператори групують замовлення по типах комп'ютерів;

  • оператори збирають і тестують комп'ютери;

  • оператори пакують комп'ютери згідно замовленням;

  • комірник відвантажує клієнтам замовлення.

Компанія використовує ліцензійну бухгалтерську інформаційну систему, яка дозволяє оформити замовлення, рахунок і відстежити платежі по рахункам.

Лабораторна робота №1 Тема: Створення контекстної діаграми Хід виконання лабораторної роботи:

  1. Запустіть BPwin. (Кнопка Пуск /BPwin ).

  2. Якщо з'являється діалог ModelMart Connection Manager, натисніть на кнопку Cancel.

  3. Клацніть по кнопці . З'являється діалогове вікно I would like to. Внесіть в текстове поле Name ім'я моделі "Діяльність компанії" і виберіть ТуреBusiness Process (IDEF0). Натисніть кнопку ОК.

  4. Відкриється діалогове вікно Properties for New Models (Властивості нової моделі). Введіть в текстове поле Author (Автор) ім'я автора моделі і в текстове поле Author initials його ініціали. Натисніть послідовно кнопки Apply і ОК.

  5. Автоматично створюється незаповнена контекстна діаграма.

  6. Зверніть увагу на кнопку на панелі інструментів. Ця кнопка вмикає та вимикає інструмент перегляду і навігації - Model Explorer (Браузер моделі). Model Explorer має три вкладки – Activities (( ), Diagrams (( ) і Objects (( ). У вкладці Activities клацання правою кнопкою по об'єкту в браузері моделі дозволяє вибрати опції редагування його властивостей. Відкрийте вікно властивостей моделі і ознайомтеся з ними.

  7. Якщо вам незрозуміло, як виконати ту або іншу дію, ви можете викликати контекстну допомогу - клавіша F1 або скористатися меню Help.

  8. Перейдіть в меню Model/Model Properties. У вкладці General діалогового вікна Model Properties в текстове поле Model name слід внести ім'я моделі "Діяльність компанії", а в текстове поле Project ім'я проекту "Модель діяльності компанії", і, нарешті, в текстове Time Frame (Часовий обхват) - AS-IS (Як є).

  9. У вкладці Purpose діалогового вікна Model Properties в текстове поле Purpose (мета) внесіть дані про мету розробки моделі - "Моделювати поточні (AS-IS) бізнес-процеси компанії", а в текстове поле Viewpoint (точка зору) - "Директор".

  10. У вкладці Definition діалогового вікна Model Properties в текстове поле Definition (Визначення) внесіть "Це учбова модель, що описує діяльність компанії" і в текстове поле Scope (обхват) - "Загальне управління бізнесом компанії: дослідження ринку, закупівля компонентів, зборка, тестування і продаж продуктів".

  11. Перейдіть на контекстну діаграму і правою кнопкою миші клацніть по прямокутнику, який представляє в нотації IDEF0 умовне графічне позначення роботи. В контекстному меню виберіть опцію Name. У вкладці Name внесіть ім'я "Діяльність компанії".

  12. У вкладці Definition діалогового вікна Activity Properties в текстове поле Definition (Визначення) внесіть "Поточні бізнес-процеси компанії". Текстове поле Note (Примітки) залиште незаповненим.

  13. Створіть ICOM-стрілки на контекстній діаграмі (таблиця 1.1 і рис. 1.1). Для створення стрілки виберіть інструмент Arrow на панелі інструментів, клацніть мишею на межі джерела стрілки, відпустіть мишу, клацніть мишею на межі приймача стрілки, що підсвічується. Властивості стрілок (Arrow Name, Arrow Definition) задаємо у вікні Arrow Properties, яке викликається в контекстному меню.

Таблиця 1.1 - Стрілки контекстної діаграми

Назва стрілки

(Arrow Name)

Визначення стрілки

(Arrow Definition)

Тип стрілки (Arrow Type)

Дзвінки клієнтів

Запити інформації, замовлення, техпідтримка і т. п.

Input

Правила і процедури

Правила продажів, інструкції по збиранню, процедури тестування, критерії продуктивності і т.п.

Control

Продані продукти

Настільні і портативні комп'ютери

Output

Бухгалтерська система

Оформлення рахунків, оплата рахунків, робота із замовленнями

Mechanism

  1. За допомогою кнопки внесіть текст в полі діаграми - точку зору та мету (рис. 1.1).

Рисунок 1.1 - Результат виконання лабораторної роботи 1

  1. Створіть звіт по моделі. В меню Tools/Reports/Model Report задайте опції генерації звіту (встановіть всі галочки) і натисніть кнопку Preview (Попередній перегляд) (рис. 1.2).

Рисунок 1.2 – Попередній перегляд звіту Model Report

Контрольні питання:

  1. Які властивості має модель?

  2. Які вкладки має інструмент Model Explorer (Браузер моделі) і що кожна з них відображує?

  3. Назвіть типи стрілок в діаграмі IDEF0.

  4. Які види тексту можна внести в полі діаграми?

  5. Назвіть опції генерації, які включає звіт Model Report?

Лабораторна робота №2

Тема: Створення діаграм декомпозиції

Хід виконання лабораторної роботи

  1. Виберіть кнопку переходу на нижній рівень в палітрі інструментів і в діалоговому вікні Activity Box Count встановите число робіт на діаграмі нижнього рівня - 3 і натисніть кнопку ОК.

  2. Автоматично буде створена діаграма декомпозиції.

Правою кнопкою миші клацніть по роботі розташованої в лівому верхньому кутку області редагування моделі, виберіть в контекстному меню опцію Name і внесіть ім'я роботи. Повторіть операцію для двох робіт, що залишилися. Потім внесіть визначення, статус і джерело для кожної роботи згідно даним таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 - Роботи діаграми декомпозиції А0

Назва роботи

(Activity Name)

Визначення роботи

(Activity Definition)

Продажі і маркетинг

Телемаркетинг і презентації, виставки

Зборка і тестування комп'ютерів

Зборка і тестування настільних і портативних комп'ютерів

Відвантаження та здобуття

L

Діаграма декомпозиції прийме вигляд, який представлений на рис. 2.1.

Рисунок 2.1 – Діаграма декомпозиції після привласнення роботам найменувань

Для зміни властивостей робіт після їх внесення в діаграму можна скористатися словником робіт (рис. 2.2). Виклик словника проводиться за допомогою пункту головного меню Dictionary /Activity. Якщо описати ім'я і властивості роботи в словнику, її можна буде внести в діаграму пізніше за допомогою кнопки у палітрі інструментів. Неможливо видалити роботу із словника, якщо вона використовується на якій-небудь діаграмі. Якщо робота видаляється з діаграми, із словника вона не видаляється. Ім'я і опис такої роботи може бути використано надалі. Для додавання роботи в словник необхідно перейти в кінець списку і клацнути правою кнопкою по останньому рядку. Виникає новий рядок, в якому потрібно внести ім'я і властивості роботи. Для видалення всіх імен робіт, що не використовуються в моделі, клацніть по кнопці (Purge (Чистити)).

Рисунок 2.2 - Словник Activity Dictionary

  1. Перейдіть в режим малювання стрілок і зв'яжіть граничні стрілки, скориставшися кнопкою на палітрі інструментів так, як це показано на рис. 2.3.

Рисунок 2.3 - Зв'язані граничні стрілки на діаграмі А0

  1. Правою кнопкою миші клацніть по гілці стрілки управління роботи "Зборка і тестування комп'ютерів" і перейменуйте її в "Правила зборки і тестування" (рис. 2.4).

Рисунок 2.4 - Стрілка "Правила зборки і тестування"

Внесіть визначення для нової гілки: "Інструкції по збиранню, процедури тестування, критерії продуктивності і т. п." Правою кнопкою миші клацніть по гілці стрілки механізму роботи "Продажу і маркетинг" і перейменуйте її як "Система оформлення замовлень" (рис. 2.5).

Рисунок 2.5 - Стрілка "Система оформлення замовлень"

  1. Альтернативний метод внесення імен і властивостей стрілок - використовування словника стрілок (виклик словника - меню Dictionary/ Arrow). Якщо внести ім'я і властивості стрілки в словник (рис. 2.6), її можна буде внести в діаграму пізніше.

Рисунок 2.6 – Словник стрілок

Стрілку не можна видалити із словника, якщо вона використовується на якій-небудь діаграмі. Якщо видалити стрілку з діаграми, із словника вона не видаляється. Ім'я і опис такої стрілки може бути використано надалі. Для додавання стрілки необхідно перейти в кінець списку і клацнути правою кнопкою по останньому рядку. Виникає новий рядок, в якому потрібно внести ім'я і властивості стрілки.

  1. Створіть нові внутрішні стрілки так, як показано на рис. 2.7.

Рисунок 2.7 - Внутрішні стрілки діаграми А0

  1. Створіть стрілку зворотного зв'язку (по управлінню) "Результати зборки і тестування", що йде від роботи "Зборка і тестування комп'ютерів" до роботи "Продажу і маркетинг". Змініть, при необхідності, стиль стрілки (товщина ліній) і встановите опцію Extra Arrowhead (Додатковий Наконечник стріли) (з контекстного меню). Методом drag&drop перенесіть імена стрілок так, щоб їх було зручніше читати. Якщо необхідно, встановіть з контекстного меню Squiggle (Закарлюку). Результат можливих змін показаний на рис. 2.8.

Рисунок 2.8 - Результат редагування стрілок на діаграмі А0

  1. Створіть нову граничну стрілку виходу "Маркетингові матеріали", що виходить з роботи "Продажу і маркетинг". Ця стрілка автоматично не потрапляє на діаграму верхнього рівня і має квадратні дужки на наконечнику (рис. 2.9).

Рисунок 2.9 – Стрілка Маркетингові матеріали

  1. Клацніть правою кнопкою миші по квадратних дужках і виберіть пункт меню Arrow Tunnel.

У діалоговому вікні Border Arrow Editor (Редактор Граничних Стрілок) виберіть опцію Resolve it to Border Arrow (Дозволити як Граничну Стрілку).

Для стрілки "Маркетингові матеріали" виберіть опцію Trim (Упорядкувати) з контекстного меню. Результат виконання показаний на рис. 2.10.

Рисунок 2.10 - Результат виконання - діаграма А0

  1. Декомпозуємо роботу "Зборка і тестування комп'ютерів".

Внаслідок проведення експертизи одержана наступна інформація:

  • Виробничий відділ одержує замовлення клієнтів від відділу продажів у міру їх надходження.

  • Диспетчер координує роботу складальників, сортує замовлення, групує їх і дає вказівку на відвантаження комп'ютерів, коли вони готові.

  • Кожні 2 години диспетчер групує замовлення - окремо для настільних комп'ютерів і ноутбуків - і спрямовує на ділянку зборки.

  • Співробітники ділянки зборки збирають комп'ютери згідно специфікаціям замовлення і інструкціям по збиранню. Коли група комп'ютерів, відповідна групі замовлень, зібрана, вона прямує на тестування. Тестувальники тестують кожний комп'ютер і у разі потреби замінюють несправні компоненти.

  • Тестувальники спрямовують результати тестування диспетчеру, який на підставі цієї інформації ухвалює рішення про передачу комп'ютерів, відповідних групі замовлень, на відвантаження.

На основі цієї інформації внесіть нові роботи і стрілки (таблиця 2.2 і 2.3).

Таблиця 2.2 - Роботи діаграми декомпозиції А2

Назва роботи

(Activity Name)

Визначення роботи

(Activity Definition)

Відстежування розкладу і управління зборкою і тестуванням

Проглядання замовлень, установка розкладу виконання замовлень, проглядання результатів тестування, формування груп замовлень на зборку і відвантаження

Зборка настільних комп'ютерів

Зборка настільних комп'ютерів відповідно до інструкцій і вказівок диспетчера

Зборка ноутбуків

Зборка ноутбуків відповідно до інструкцій і вказівок диспетчера

Тестування комп'ютерів

Тестування комп'ютерів і компонентів. Заміна непрацюючих компонентів

Таблиця 2.3 - Стрілки діаграми декомпозиції А2

Найменування стрілки

(Arrow Name)

Джерело стрілки

(Arrow Source)

Тип

стрілки джерела

(Arrow Source Type)

Приймач стрілки

(Arrow Dest.)

Тип

стрілки приймача

(Arrow Dest. Type)

Диспетчер

Персонал виробничого відділу

Відстежування розкладу і управління зборкою і тестуванням

Mechanism

Замовлення клієнтів

Межа діаграми

Control

Відстежування розкладу і управління зборкою і тестуванням

Control

Замовлення на настільні комп'ютери

Відстежування розкладу і управління зборкою і тестуванням

Output

Зборка настільних комп'ютерів

Control

Замовлення на ноутбуки

Відстежування розкладу і управління зборкою і тестуванням

Output

Зборка ноутбуків

Control

Компоненти

"Tunnel"

Input

Зборка настільних комп'ютерів

Input

Зборка ноутбуків

Input

Тестування комп'ютерів

Input

Настільні комп'ютери

Зборка настільних комп'ютерів

Output

Тестування комп'ютерів

Input

Ноутбуки

Зборка ноутбуків

Output

Тестування комп'ютерів

Input

Персонал виробничого відділу

"Tunnel"

Зборка настільних комп'ютерів

Mechanism

Зборка ноутбуків

Mechanism

Правила зборки і тестування

Межа діаграми

Зборка настільних комп'ютерів

Control

Зборка ноутбуків

Control

Тестування комп'ютерів

Control

Результати зборки і тестування

Зборка настільних комп'ютерів

Output

Межа діаграми

Output

Зборка ноутбуків

Output

Тестування комп'ютерів

Output

Результати тестування

Тестування комп'ютерів

Output

Відстежування розкладу і управління зборкою і тестуванням

Input

Зібрані комп'ютери

Тестування комп'ютерів

Output

Межа діаграми

Output

Тестувальник

Персонал виробничого відділу

Тестування комп'ютерів

Mechanism

Вказівка передати комп'ютери на відвантаження

Відстежування розкладу і управління зборкою і тестуванням

Output

Тестування комп'ютерів

Control

Туннелюйте і зв'яжіть на верхньому рівні граничні стрілки, якщо це необхідне. Результат виконання показаний на рис. 2.11.

Рисунок 2.11 - Результат виконання - діаграма А2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]