Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маринка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
622.59 Кб
Скачать

Пам'ятки Іспанії

Практично вся Іспанія являє собою один величезний історичний музей під відкритим небом, оточений кільцем прекрасних морських берегів і курортних зон, багато з яких вважаються кращими в Європі. Дивитися всі визначні пам'ятки Іспанії а також екскурсії по Іспанії в нових каталогах екскурсій і визначних пам'яток.

Іспанія - країна з багатовіковою історією. Найбільш стародавні пам'ятники культури на території Іспанії відносяться до епохи палеоліту. Це наскальні малюнки на стінах печери Альтаміра. Від архітектури іберів (стародавні племена, що населяли Піренейський півострів в I тисячолітті до нашої ери) залишилися руїни велетенських кам'яних стін в Таррагоне. Про римлян в Іспанії нагадують головним чином цивільні споруди - водопроводи, мости, акведуки, амфітеатри, арки. Чудово зберігся один з римських мостів - Алькантара на річці Тахо. Міст має шість арок і посередині тріумфальна арка. Величні руїни римських амфітеатрів в Меріді і Сагунто на 6000 глядачів і арки в Медісанелі та Бара, побудовані в 107-102 роках до нашої ери.

Великий вплив на розвиток середньовічного іспанського мистецтва і архітектури зробили араби. Світову популярність отримали палац-фортеця Альгамбра в Гранаді, мечеть у Кордові, мінарет Ла Хіральда в Севільї.

Мечеть-собор у Кордові (VIII-X століття) - найбільша після знаменитої Кааби в Мецці мечеть світу. Її 19 нефів з 32 арками займають значну площу (175x140 м). Подвійний пам'ятник - мечеть і собор - свідчить про спробу християнської держави позбавитися навіть від натяку на мусульманський вплив. У 1236 році, після узяття міста християнами і втечі мусульман до Північної Африки, король Фердинанд III наказав перетворити її на християнський храм. Були закриті 19 дверей, що виходять у двір, уздовж внутрішніх стін будівлі побудували капели, мінарет перетворили на дзвіницю.

Альгамбра (арабський "червоний"), палац-фортеця XIII століття, - диво мусульманської архітектури. Залежно від освітлення його стіни і башти протягом дня змінюють колір. Особливо красивий дворик Левів, оточений колонами з білого мармуру. Посередині дворика - фонтан. Його величезна мармурова чаша спирається на 12 левів. У палаці декілька прекрасних залів: зал Послів з величезним куполом з кедрового дерева, Королівський зал із золотими мереживними арками у вигляді сталактитів, зал Секретів з дивовижними акустичними ефектами.

Ла-Хіральда - колишній мінарет мечеті, побудований арабами в XII столітті. Мечеть не збереглася, а мінарет був перетворений на дзвіницю собору. Це найвідоміший в Севільї пам'ятник. Його силует відрізняється дивовижною витонченістю. Якщо піднятися на дзвіницю, на висоту 97 м, то звідти відкривається прекрасний вид на місто.

У Іспанії збереглися численні середньовічні замки - парадори. Зазвичай вони розташовуються в живописних, тихих і затишних куточках і надають прекрасні можливості як для відпочинку, так і для роботи. Зараз це цілий комплекс будівель і споруд, що поєднують строгі архітектурні лінії з сучасним інтер'єром номерів. Номери з телевізором, телефоном і міні-баром оснащені системою опалювання і кондиціонером. Для любителів активного відпочинку в таких будівлях обов'язково передбачені басейн, тенісні корти, тренажерні зали.

Мадрид - Національний музей живопису і скульптури Прадо, Музеї сучасного мистецтва і природних наук, археологічний і етнографічний, іспанського народу. Королівський палац 18 ст. і сади Сабатіні, церква Сан-Франциско-ель-Гранде 18в., парк Буено-петіро із зоопарком і Ботанічним садом, резиденція монарха Зарзуела, монастирі Ель-Еспріаль, Долина Полеглих - меморіал жертвам громадянської війни.

Барселона - Морський і Археологічний музеї, Музеї каталонського мистецтва і Пабло Пікассо, фортеця Монжуїк, собор Святого Сімейства, церква Сан-Пабло-дель-Кампо - 914 р., готичний собор Санта-юнанія.

Сарагоса - собор Ла-Сео 12-16вв, собор Ель-Пілар 17 в., Резиденція арагонські королів Кастільо-де-ла-Альяферіс.

Толедо - архітектура мавританського періоду, замок Алькасар 13-18 ст, готична церква Сан-Хуан-Делос-Реєс, синагога 14 ст., Місце спалення єретиків - площа Плаза-дель-Зоко.

Гранада - розвалини фортеці Альгамбра, кафедральний собор 16-18 ст, каплиця, де поховані Фердинанд V і Ізабелла I, сади Генераліфе. Кордова - мавританська мечеть, руїни палацу-фортеці, 16-арочний міст римського періоду, найбільша мечеть Європи, перебудована в 1236 в християнський храм.

Севілья - королівський палац 1181г., Вежа Хіральда 12 в - колишній мінарет, мавританська архітектура, собор 13 в., Мавританський замок Алькасар 12-16 вв., Церква Санта-Каталіна.

Пальма-де-Майорка (на Балеарських островах) - готичний собор 1230 р., каплиця із зведеннями роботи Антоніо Гауді, церква св. Франциска 13 в., Палац Альмудайна, палац Бельведер 14 в.

Іспанію вважають найбільшою "мисливською" країною в Європі. Найбільший мисливський заказник - Саха (177 тис. га) займає майже всю східну половину провінції Сантандер в Кантабрійськіх горах (північ країни). У букових і дубових лісах цього заповідника полюють на ведмедя, кабана, косулю, вовка, сарну, а з птахів - на куріпку і бекаса.

Один із найкрасивіших і найбагатших за флорі і фауні мисливських заказників Іспанії - Сомьедо (88 тис. га) - розташований в горах північної провінції Овьєдо. Його ліси складаються з найрізноманітніших широколистяних порід. Тут водяться ведмідь, вовк, лисиця, кабан, козуля, сарна, тхір, куниця, заєць, з птахів - глухар, куріпка, бекас, дикий голуб, перепелиця.

Справжнім дивом природи по багатству видів і красі ландшафтів вважають в Іспанії гори Сьерра-де-Касорла, що перетинаються річкою Гвадалквівір. На правому її березі, в низов'ях, розташований заповідник Кото-Доньяна. Тут охороняється ландшафт марісми - солонувато-водних приморських боліт південного типу (нагадує пониззя Волги) з виключно багатою флорою і фауною. Особливо численні колонії водоплавних: качок, гусей, фламінго, білого лелеки. Тут живе величезна колонія чапель. Напівпустельні південно-східні райони Іспанії вважаються одним з найбільш зручних місць для вивчення життя скорпіонів і тарантулів. На півдні країни мешкають хамелеони.