Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
43.03 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України

Сумський державний університет

факультет іноземної філології та соціальних комунікацій

Кафедра германської філології

Реферат

з дисципліни «Проблеми соціального варіювання англійської мови в аспекті перекладу»

на тему:

«Американська англійська мова»

Виконала

студентка групи Пр -21

Коренєва Анна

Суми, 2014 р.

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………..3

1. Історія виникнення американської англійської мови………………4

2. Характеристика американської англійської мови…………………...5

3. Американська або британська англійська?..........................................8

4. Вплив на міжнародній арені……………………….…………………10 Висновок…………………………………………………………………11 Список використаної літератури………………………………………..12

Додаток……………………………………………………………………13

Вступ

Американська англійська (англ. American English) — термін, що раніше використовувався в ролі неформального фразеологізму, але тепер він набуває офіційніших форм. «Американською англійською» називають спосіб спілкування англійською мовою в Північній Америці, зокрема в США. Тепер американська англійська стала відокремлюватись від тієї англійської мови, якою користуються в Британії. У ній з'явилися свої особливості. Американська англійська має розходження з британською в словах та деяких аспектах правопису.

Американська англійська тепер існує як діалект англійської мови, однак деякі експерти зазначають, що через певний (імовірно, дуже великий) проміжок часу американська англійська повністю відокремиться від англійської та існуватиме на правах повноцінної мови.

Дослідження історичного використання англійської мови в Сполучених Штатах і Британії показали, що нинішня розмовна американська англійська набагато ближче до «королівської англійської» ​​часів початку колонізації Америки британцями, ніж сьогоднішня британська англійська.

1. Історія виникнення американської англійської мови

До початку великомасштабної британської переселенської колонізації Північної Америки тут вже проживало значна кількість індіанських народів - носіїв величезної кількості автохтонних мов. Крім цього, місцями вже встигли сформуватися значні групи романомовних народів з рідними іспанською та в м французькою мовами. Саме вплив цих мов на англійську частково вплинуло на американську англійську. Англійська мова на території північноамериканського континенту з'явилася разом з першими поселенцями. Перша колонія англійців на нових землях була заснована в 1607 році. Крім цього, в США на початковому етапі прибула велика кількість інших носіїв мови, переважно германських мов, серед яких найбільше виділялися нідерландська, німецька, шведська, норвезька, а також кельтські мови. Близькість германських мов до англійської, а також посилення двомовністі кельтських народів, більшість з яких вже тоді перебувало під владою британської корони, привели до швидкої асиміляціїмігрантів,а їхні мови вплинули на деякі тенденції в англійській мові США.З тих самих пір дві частини однієї мови, розділеної океаном, починають розвиватися по-різному. Американська англійська мова поповнюється великою кількістю неологізмів (нових слів) і зберігає в побуті слова, які в Англії вважаються архаїзмами (слова, що вийшли з ужитку). Велика кількість слів переходить з мов індіанських племен, з якими були сусідами поселенці. Крім іншомовного впливу, важливим чинником були і хронологічні рамки формування мовного варіанту мови в США: його базою в колоніальний період послужила мова півдня Британії в період 17-18 століть. Після отримання незалежності, в умовах відсутності засобів масової комунікації, зміни метрополії, що відбулися в мові, в XIX - початку XX століть (наприклад, втрата ретрофлексного r), як правило, не знайшли свого віддзеркалення в мові США, фонологія і лексика якої як і раніше носять архаїчний характер.