Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZMIST.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ

1. Теоретичні аспекти та особливості стратегічного управління персоналом на підприємстві

2. Основні цілі й шляхи реалізації стратегічного управління персоналом

3. Взаємозв'язок стратегії розвитку підприємства і стратегії управління персоналом

Висновки

Список використаної літератури

3

4

7

9

11

12

Вступ

Складність та динамічність середовища функціонування підприємств, нова роль людини на сучасному етапі соціально-економічного розвитку суспільства по-новому поставили такі питання, як відбір, підготовка та використання персоналу. Застосування методів та прийомів традиційної роботи із персоналом для вирішення подібних задач виявилось неефективним.

Стратегічне управління персоналом стає найважливішою передумовою формування успішного менеджменту в умовах існуючих вимог забезпечення розвитку підприємств. Стратегія управління персоналом відбиває довгострокові інтереси підприємств.

Ефективне функціонування підприємства в сучасних умовах господарювання визначається адекватною стратегією ефективного використання та розвитку персоналу, яка є одним з найважливіших інструментів реалізації основних функцій системного управління.

На думку фахівців, стратегічне управління і концепція управління персоналом можуть підвищити конкурентоспроможність підприємства, створити його додаткові цінності, сформувати ефективне управління підприємством.

Проблемам стратегічного управління людськими ресурсами та його практичному здійсненню присвячені різні дослідження. Стратегічне управління персоналом всебічно розглянули такі вчені та практики, як: Л.В. Батченко, Є.А. Бельтюков, І.М. Жоган, С.О. Федулова, Л.С. Кім, О.Г. Пархоменко, Л.М Романюк та багато інших.

Метою даної роботи є аналіз особливостей стратегічного управління персоналом, його основних цілей й шляхів реалізації, а також аналіз взаємозв'язку стратегії розвитку підприємства і стратегії управління персоналом підприємства.

1. Теоретичні аспекти та особливості стратегічного управління персоналом на підприємстві

Стратегія управління персоналом – пріоритетний, якісно і кількісно визначений напрям дій у зовнішньому та внутрішньому середовищі підприємства, необхідний для досягнення довгострокових цілей зі створення високопрофесійного, відповідального і згуртованого колективу з урахуванням стратегічних цілей розвитку підприємства і його ресурсних можливостей [3].

У найбільш широкому розумінні під стратегією управління персоналом підприємства розуміється система довгострокових цілей управління персоналом, які визначаються ідеологією і загальними завданнями розвитку підприємства, а також вибір найбільш ефективних шляхів їх досягнення. Стратегію управління персоналом можна розглядати як генеральний план дій підприємства у сфері кадрової діяльності, що визначає її форми і напрями, джерела і способи формування персоналу, які забезпечують досягнення стратегічних цілей розвитку підприємства [1].

Основними характеристиками стратегічного управління персоналом є:

– довгостроковий характер, що пояснюється її спрямованістю на розроблення і зміну психологічних установок, мотивації, структури персоналу, всієї системи управління персоналом або її окремих елементів;

– цілі стратегічного управління персоналом мають відповідати загальній стратегії розвитку підприємства; вони мають бути спрямовані на досягнення

цілей економічного розвитку підприємства, а не суперечити їм;

– стратегічне управління персоналом повинне враховувати дію чинників

зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, що може викликати

необхідність коректування загальної стратегії розвитку підприємства, а відповідно і змін структури та чисельності персоналу, його навичок і кваліфікації, стилю і методів управління персоналом [3].

Стратегічне управління персоналом дозволяє вирішувати наступні задачі:

  • забезпечення підприємства необхідним трудовим потенціалом у відповідності до його стратегії;

  • формування внутрішнього середовища підприємства таким чином, що внутрішня організаційна культура, ціннісні орієнтири, пріоритети у потребах створюють умови та стимулюють відтворення та реалізацію трудового потенціалу та власне стратегічного управління;

  • виходячи з установок стратегічного управління та кінцевих продуктів його діяльності можна вирішувати проблеми, які пов’язані з функціональними організаційними структурами управління, в тому числі управління персоналом. Методи стратегічного управління дозволяють розвивати та підтримувати гнучкість оргструктур;

  • здатність усунення протиріч в питаннях централізації- децентралізації управління персоналом. Використання принципів стратегічного управління в управлінні персоналом означає концентрацію питань стратегічного характеру в службах управління персоналом та делегування частини оперативно-тактичних повноважень функціональним та виробничим підрозділам підприємства [2].

Процес стратегічного управління персоналом підприємства складається з трьох основних етапів:

1) Стратегічне планування діяльності щодо управління персоналом підприємства є одним з найголовніших етапів стратегічного управління персоналом, оскільки саме на цьому етапі встановлюються стратегічні цілі щодо управління персоналом (тобто цільові орієнтири у сфері управління персоналом на довгостроковий період) і вибирається кадрова стратегія підприємства (тобто модель забезпечення досягнення встановлених стратегічних цілей щодо управління персоналом).

2) Стратегічна організація діяльності щодо управління персо­налом, ключовим моментом якої є здійснення стратегічних змін у системі управління персона­лом.

3) Стратегічний контроль діяль­ності щодо управління персоналом, що носить безперервний циклічний характер і має здійсню­ватись на всіх етапах стратегічного управління персоналом.

Рис. 1.Модель процесу стратегічного управління персоналом підприємства [4].