Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний аналіз Заоч.(СК) 2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Міністерство освіти І науки, молоді та спорту україни

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ АНАЛІЗ

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФІНАНСОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ ПІДПРИЄМСТВ ТА БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ АНАЛІЗ

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної скороченої форми навчання,

які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр»

за галуззю знань 0305 „Економіка та підприємництво”

за напрямом 6030508 «Фінанси і кредит».

Дніпропетровськ – 2012

ББК 65. 263-24

О-54

Олійник В.М.

Інвестиційний аналіз: навчально-методичний посібник для студентів заочної скороченої форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, за галуззю знань 0305 „Економіка та підприємництво” за напрямом підготовки 6030508 „Фінанси і кредит”. – Дніпропетровськ. – Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – 103 с.

Навчально-методичний посібник для студентів заочної скороченої форми навчання з дисципліни “Інвестиціцний аналіз” складений відповідно до програми навчальної дисципліни, затвердженої ректором академії у 2011 р. Мета даної роботи – надання допомоги студентам заочної форм навчання та слухачів центру післядипломної освіти навчання у вивченні дисципліни.

Навчально-методичний посібник містить: програму дисципліни, методичні рекомендації по виконанню самостійної роботи, індивідуальних завдань, типових задач, рекомендовану літературу.

Автор-укладач:

В.М.Олійник

– старший викладач кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Т.Н.Корнієнко

– к.е.н., доцент кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

І.І. Вініченко

– д.е.н., професор кафедри економічної теорії та економіки сільського господарства Дніпропетровського державного аграрного університету

Відповідальний за випуск: В.Є. Власюк д.е.н. доцент, завідувач кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри фінансів підприємств та банківської справи

Протокол № ___ від __________2012 р.

Розглянуто та схвалено

Вченою радою фінансового факультету

Протокол № ___ від __________2012 р.

Навчально-методичний посібник Інвестиційний аналіз Олійник Віра Михайлівна

О-54

Інвестиційний аналіз: навчально-методичний посібник для студентів заочної скороченої форми навчання, які навчаються за освітньо кваліфікаційним рівнем «бакалавр» галуззю знань 0305 „Економіка та підприємництво” за напрямом підготовки 6030508 „Фінанси і кредит”. – Дніпропетровськ. – Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – с. 103

Навчально-методичний посібник для студентів заочної форм навчання з дисципліни “Інвестиційний аналіз” складений відповідно до програми навчальної дисципліни, затвердженої ректором академії у 2011 р. Мета даної роботи – надання допомоги студентам заочної форми навчання у вивченні дисципліни.

Навчально-методичний посібник містить: програму дисципліни, методичні рекомендації по виконанню самостійної роботи, індивідуальних завдань, типових задач, рекомендовану літературу.

ББК 65.263.-24

Підписано до друку _____________ Формат 84 х 108 1/32 Папір друк.

Ум. друк. арк. 4,84 Тираж Замовлення № __________

__________________________________________________________

РВВ Дніпропетровської державної фінансової академії. Дільниця оперативного друку. Св. Держкомітету інформ. політики, телебачення та радіомовлення сер. ДК 2126 від 17.03.2005 р.

____________________________________________________________

ЗМІСТ

Передмова

4

1.

Програма навчальної дисципліни

5

2.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

11

3.

Методичні рекомендації до практичних занять

48

4.

Методичні рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи

65

5.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

76

6.

Підсумковий контроль

78

7.

Список рекомендованої літератури

99

Передмова

Розвиток ринкових відносин в Україні супроводжується глибокою кризою всіх ланок фінансової системи.

Для виходу економіки із кризового стану необхідна обґрунтована інвестиційна політика держави, створення сприятливого інвестиційного клімату.

Причина сучасного спаду економіки полягає в тому, що крім спаду дохідності слабо працюють фактори належного виробничого розвитку. Створення нової економічної системи, спроможної стимулювати економічне зростання можливе при дії саморегулюючих цін, досягненні фінансової стабілізації здійсненні структурної перебудови, приватизації, створенні ринку капіталів.

При переході до нових умов економіки, виході держави із кризи, що перебуває економічне зростання галузей народного господарства, значне місце набуває інвестиційна діяльність.

У період переходу до ринкової економіки суб’єктами інвестиційної діяльності можуть бути державні, кооперативні, акціонерні та інші установи і приватні особи, які мають однакові права й соціально-економічні гарантії.

Навчально-методичний посібник призначений для підготовки бакалаврів, а також для економістів та фінансистів підприємств, банків, інвестиційних та фінансових компаній, які здійснюють розробку та експертизу інвестиційних проектів, спеціалістів, які приймають рішення щодо інвестування в ті чи інші проекти.

Лекційний курс відповідає навчальній програмі.

Практичні заняття проводяться за тематичним планом на базі практичної фінансової звітності конкретних підприємств та спеціальної наведеної інформації. На заняттях закріплюються теоретичні знання, засвоюються методи і прийоми обробки інформації, методика обґрунтування необхідності здійснення інвестиційних проектів та ефективність їх використання.

Мета практичних занять передбачає набуття навичок по поглибленому вивченню фінансових відносин, що виникають при підготовці інвестиційного проекту та його впровадженні.

Самостійна робота студенів і слухачів забезпечується підручниками, посібниками, фінансовою звітністю конкретних підприємств та спеціальною наведеною звітністю для з’ясування конкретних ситуацій.

Домашня контрольна робота передбачена для заочної форми навчання . Її ціль закріпити, поглибити і систематизувати теоретичні знання та набути необхідні практичні навички з «Інвестиційного аналізу».

Індивідуальні завдання передбачають поглиблене вивчення конкретних ситуацій інвестиційного аналізу.

Підсумковий контроль з дисципліни «Інвестиційний аналіз» здійснюється при здачі модулів, та заліку.

1. Програма навчальної дисципліни

1.1. Опис навчальної дисципліни

«ІНВЕСТИЦІЙНИЙ АНАЛІЗ»

Мета дисципліни – вивчення теоретико-методологічних і практичних питань аналізу інвестиційних проектів.

Після вивчення дисципліни студенти повинні оволодіти певними компетенціями, які необхідні висококваліфікованому фахівцю, а саме:

Інструментальні компетенції:

  • здатність аналізувати та систематизувати інформацію з основних питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (монографій, статистичних щорічників, наукових статей, електронних джерел інформації тощо);

  • вміння оптимально організовувати свій час за «золотим принципом» «час – гроші».

Міжособистісні компетенції:

  • здатність виробляти навички управління на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях.