Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек.7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Лекція №7

4. СОЦІАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

Основними питаннями цього розділу є:

- мета та завдання соціального аналізу його аспекти і основні компоненти;

- зміст соціального аналізу;

- соціальне середовище інвестиційного проекту та його оцінка.

4.1 Мета та завдання соціального аналізу його аспекти і основні компоненти

Метою соціального аналізу є визначення прийнятності варіантів реалізації проекту з позиції користувачів, населення регіону, де здійснюється проект, розробка стратегії реалізації проекту для здобуття підтримки населення, досягнення цілей проекту та поліпшення характеристики його соціального середовища.

У практиці нерідко трапляються випадки, коли недооцінка соціальних факторів проекту призводить до різних суперечностей і невдач.

Основними компонентами соціального аналізу є:

  • оцінка населення, що проживає в зоні реалізації проекту, з позиції демографічних та соціально-культурних особливостей, умов їх про­живання, зайнятості, відпочинку та впливу проекту на ці параметри;

  • визначення рівня відповідності проекту культурним традиціям насе­лення у даному регіоні;

  • розробка заходів щодо підтримки проекту з боку населення регіону на всіх стадіях його підготовки, реалізації та експлуатації.

Проведення соціального аналізу ускладнюється неможливістю встанов­лення кількісної характеристики багатьох соціальних змін, що супроводжують проект, і тим, що оцінка проекту з боку різних соціальних груп може бути діаметрально протилежною, оскільки їх інтереси не завжди збігаються.

4.2 Зміст соціального аналізу

Соціальний аналіз проекту є обов'язковою частиною роботи з підготовки та реалізації інвестиційного проекту і проводиться на всіх стадіях його життєвого циклу. Зміст соціального аналізу і послідовність робіт із виконання цього аналізу можна надати наступною схемою.

4.3 Соціальне середовище інвестиційного проекту та його оцінка

Головна увага при підготовці проекту має бути спрямована на дослідження соціального середовища, спосіб і рівень життя населення і соціальної структури суспільства.

Аналізуючи вплив соціального середовища на реалізацію проекту, треба усвідомити, що ключовим моментом у ньому є характеристика населення, яке проживає у даному регіоні, його склад та чисельність. Вивченню підлягає інформація про:

  • осіб, що проживають у регіоні і залучаються до роботи на будівництві чи експлуатації об'єкта, а також членів їх родин;

  • робочу силу, яку залучають до проектних робіт з інших місць;

  • людей, у способі життя яких відбуваються зміни внаслідок реалізації проекту;

  • споживачів продукції проекту.

5. ЕКОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

Основними питаннями цього розділу є:

- мета і сутність екологічного аналізу;

- основні принципи проведення екологічного аналізу;

- склад робіт з екологічного аналізу під час створення проекту;

- типи впливів проекту на навколишнє середовище;

5.1 Мета і сутність екологічного аналізу

Аналіз інвестиційного проекту щодо впливу на навколишнє середовище (повітря, воду, землю, флору і фауну регіону, екосистеми) має враховувати і його вплив на здоров'я людей, безпеку робочих місць, а також на соціальні і культурні цінності суспільства, держави.

Метою екологічного аналізу інвестиційного проекту є встановлення його впливу на навколишнє середовище, оцінка всіх вигід і витрат, отриманих внаслідок цього впливу, на формування заходів для запобігання або пом'якшення шкоди довкіллю від дії проекту.

Із позиції впливу на довкілля джерела забруднення поділяють на три основні групи:

- виробничі потужності, що супроводжуються утворенням значних обсягів забруднюючих речовин (металургія, хімія, нафтопереробка та ін.);

- виробництва з утворенням середніх обсягів шкідливих викидів (машинобудування, текстильна, харчова, переробна промисловість та ін.);

- виробництва, які практично не створюють або створюють мало шкід­ливих відходів (точне машинобудування, оптика, поліграфія та ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]