Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек.7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

5.2 Основні принципи проведення екологічного аналізу

5.3 Склад робіт з екологічного аналізу під час створення проекту

Дослідження навколишнього середовища здійснюється і відслідковується на всіх стадіях життєвого циклу проекту.

На передпроектній стадії визначають категорію і тип проекту. Оцінюється масштаб робіт з екологічного аналізу, якісний та кількісний склад коман­ди з екологічного аналізу проекту, масштаб робіт, які потрібно виконати при підготовці екологічного аналізу.

На стадії визначення ідеї проекту визначають основні аспекти, що стосуються навколишнього середовища та оцінки природних ресурсів, вивчають програми розвитку країни, можливість використання національних ресурсів, ступінь можливого забруднення та негативного впливу на навколишнє середовище.

На стадії формування та підготовки проекту здійснюється аналіз навко­лишнього середовища. Це дозволяє доповнити проект необхідною інформацією з погляду небезпечних для нього чинників і уникнення у майбутньому помилок, виправлення яких може дорого обійтися суспільству, а в деяких випадках взагалі неможливе.

Детальний аналіз проекту здійснюють, щоб урахувати всі види витрат, які виникають під час здійснення заходів з охорони навколишнього середовища і контролю за ним, а також залишкового впливу на довкілля. Аналіз навко­лишнього середовища є складовою передінвестиційних досліджень, коли паралельно (одночасно) з техн. обгрунт. проекту вивчають його інвестиційні можливості.

Вибір проекту здійснюється не тільки за критеріями його комерційної прибутковості, а й життєздатності у навколишньому середовищі. Не кожний позитивний або негативний вплив на довкілля може бути відразу ж оцінений кількісно і фінансово. Тому рішення слід приймати на підставі чинних еколо­гічних стандартів або припустимих екологічних співвідношень між явними грошовими надходженнями і вигодами та неявними витратами, що виникають стосовно навколишнього середовища.

5.4 Типи впливів проекту на навколишнє середовище

Визначення типів впливу проекту на навколишнє середо­вище та оцінка його екологічних наслідків є головною складовою екологічного аналізу інвестиційного проекту. Така оцінка базується на чинному законодавстві, що регулює питання охорони навколишнього середовища країни, в якій реалізу­ється інвестиційний проект. Впливи проекту на навколишнє середовище можна класифікувати за відповідними критеріями:

  • час дії;

  • можливість усунення;

  • спосіб впливу;

  • охоплення території;

  • походження;

  • можливість акумулювання наслідків.

За часом дії вони можуть бути постійними і тимчасовими, за можливістю усунення - такими, що можна виправити і не можна виправити, за способом впливу - безпосередні і опосередковані, за охопленням території - локальні і досить поширені, за походженням - первинні і вторинні, за можливістю акумулювання наслідків - накопичувальні і ненакопичувальні.

6. ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

Основними питаннями цього розділу є:

- мета і завдання фінансового аналізу його сутність і зміст;

- аналіз фінансового стану підприємств;

- оцінка фінансової ефективності проекту;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]