Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі ДЕК.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
43.46 Кб
Скачать

Основи менеджменту

Задача №11

Зобразіть графічно та поясніть переваги та недоліки конгломератної структури управління компанії «Стар», яка поєднує в собі підприємства, що займаються житловим будівництвом, вирощуванням біоенергетичних культур, роздрібною торгівлею (три супермаркети, управління яким здійснюється з центрального торгівельного офісу), наданням консалтингових послуг. Управління цими підприємствами здійснюється з одного управлінського центру, очоленого президентом (його апарат якого складається з двох віце-президентів (з фінансів та маркетингу), секретаря-референта, менеджера по зв’язках з громадськістю та перекладача), в якому функціонують п’ять департаментів: фінансовий, аналітичний, комерційний, по роботі з персоналом, інноваційних розробок, а також служба безпеки.

Задача №12

Зобразіть графічно та поясніть переваги та недоліки філійної структури управління банку «ХХХ», яка, поряд з центральним офісом (очолюється президентом та включає фінансовий, аналітичний, інформаційний департаменти, служби по роботі з персоналом та внутрішньої безпеки), має чотири регіональні філії, в кожній з яких є по чотири районні з трьома точками обслуговування споживачів послуг банку в кожній.

Задача №13

Зобразіть графічно та поясніть переваги та недоліки лінійно-функціональної структури управління підприємства «АРТ», яке працює у сфері машино-будівництва: у директора є два заступники: з комерційної діяльності та з фінансів. У підпорядкуванні начальника фінансово-аналітичного відділу перебувають головний бухгалтер, що має заступника і п’ять бухгалтерів, а також начальник відділу інформаційного забезпечення з трьома аналітиками. У начальників відділів маркетингу та ЗЕД працюють по три менеджери. Головний конструктор координує діяльність заступника та трьох інженерів-конструкторів. У начальника відділу персоналу є два підлеглих. Існуючі на підприємстві «АРТ» п’ять цехів очолені начальниками цехів, які мають по три цехових майстра, у кожного з яких є три підлеглих бригадири з дев’ятьма працівниками. Завідуючий гаражем має шість водіїв, завідуючий складом – сім працівників складу.

Задача №14

Зобразіть графічно та поясніть переваги та недоліки проектної структури управління, яка була сформована у сільськогосподарському підприємстві «ЮЮЮЮ» з метою запуску власної лінії з виробництва сухого молока. Материнська структура підприємства, очоленого директором, складається з фінансово-аналітичного відділу, в якому працюють головний бухгалтер і п’ять бухгалтерів, а також начальник відділу інформаційного забезпечення з трьома аналітиками. У відділах маркетингу та ЗЕД працюють по три менеджери. Головний агроном, ветлікар, технолог, механік та інженер мають по три підлеглих, начальник відділу кадрів – одного.

Існуючі на підприємстві молочна ферма та ферма по відгодівлі молодняку очолені завідуючими, кожен з яких має три підлеглих бригадири з дев’ятьма працівниками. Тракторна бригада на чолі з бригадиром має десять трактористів. Завідуючий гаражем має шість водіїв, завідуючий складом – п’ять працівників складу і водія автонавантажувача. Лазня та їдальня підприємства мають завідуючих.

Для реалізації проекту проектну структуру очолив головний технолог, до її складу увійшли також два механіки, два інженери, бухгалтер та дванадцять тимчасових працівників, найнятих на час виконання проектних робіт.

Задача №15