Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали до 2-ї контрольної.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

24. Розкрийте поняття угоди про розподіл продукції та охарактеризуйте відносини, що регулюються законом "Про УНТ"

25.Охарактеризуйте сторони УРП.

26.Розкрийте умови укладення УРП.

27.Дайте характеристику конкурсу на укладення УРП.

28.Наведіть вимоги до УРП.

29. Сформулюйте особливі умови УРП.

30. Охарактеризуйте порядок розроблення, реєстрації та узгодження проекту УРП та багатосторонніх УРП.

31. Розкрийте порядок підписання державної реєстрації та строк дії УРП.

32.Наведіть порядок виконання робіт та особливості користування надрами під час виконання УРП.

33.Охарактеризуйте порядок використання майна для потреб УРП, розподілу виробленої продукції на право власності на неї сторін УРП.

34.Дайте характеристику використанню частин виробленої продукції, що належать державі та інвестору.

35.Розкрийте право власності на майно та інформацію, створені або отримані в результаті виконання УРП.

36.Дайте характеристику податкам і зборам, що сплачуються під час виконання УРП.

37.Розкрийте порядок передачі прав і обов'язків, визначених УРП та наведіть гарантії від змін у законодавстві.

38.Охарактеризуйте контроль за виконанням та відповідальність сторін УРП.

39.Дайте характеристику порядку забезпечення виконання зобов'язань та відповідальності інвестора, вирішення спорів та імунітету держави в УРП.

40.Розкрийте особливості відкриття банківських рахунків, валютного регулювання та укладання трудових договорів для потреб УРП.

41.Дайте характеристику законодавству по видобуванню та переробку уранових руд, визначте його завдання та сферу дії.

42.Охарактеризуйте право власності на уранові руди і об'єкти та розкрийте зміст державного регулювання в цій сфері.

43.Сформулюйте особливості дозвільної діяльності по видобуванню і переробці уранових руд.

44.Дайте характеристику обліку, експорту та імпорту уранових руд та продуктів їх переробки.

45.Наведіть особливості вини до проектування, експлуатації забезпечення безпеки та припинення діяльності уранових об'єктів.

46.Сформулюйте вимоги до персоналу уранових об'єктів та особливості їх соціального захисту.

47.Розкрийте особливий режим території у місцях розташування уранових об'єктів та види відповідальності за порушення уранового законодавства.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про угоди про розподіл продукції (Весь закон це відповіді на 24-40 питання)

Із змінами і доповненнями, внесеними  Законами України  від 16 січня 2003 року N 429-IV,  від 19 січня 2006 року N 3370-IV, від 25 грудня 2008 року N 799-VI,  від 23 вересня 2010 року N 2562-VI,  від 2 грудня 2010 року N 2756-VI,  від 17 червня 2011 року N 3553-VI,  від 21 жовтня 2011 року N 3959-VI,  від 17 листопада 2011 року N 4053-VI,  від 2 жовтня 2012 року N 5406-VI

Частину першу статті 5 цього Закону, визнано такою, що  відповідає Конституції України (є конституційною) (згідно з Рішенням Конституційного Суду України  від 6 грудня 2001 року N 17-рп/2001)

Окреме положення частини третьої статті 6 цього Закону, визнано  таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) (згідно з Рішенням Конституційного Суду України  від 6 грудня 2001 року N 17-рп/2001)

Цей Закон спрямований на створення сприятливих умов для інвестування пошуку, розвідки та видобування корисних копалин у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони на засадах, визначених угодами про розподіл продукції.

Розділ I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1. Визначення термінів

Терміни, що вживаються в цьому Законі, мають таке значення:

інвестор (інвестори) - громадянин України, іноземець, особа без громадянства, юридична особа України або іншої держави, об'єднання юридичних осіб, створене в Україні чи за її межами, особи, які діють окремо чи спільно, що має (мають) відповідні фінансово-економічні та технічні можливості або відповідну кваліфікацію для користування надрами та визначений переможцем (переможцями) конкурсу; особа, визначена абзацом п'ятнадцятим частини першої статті 7 цього Закону, у разі укладення угоди за участю такої особи; особа, яка набула прав та обов'язків, визначених угодою про розподіл продукції, в результаті передачі прав та обов'язків відповідно до статті 26 цього Закону;

(статтю 1 доповнено новим абзацом другим  згідно із Законом України від 17.11.2011 р. N 4053-VI,  у зв'язку з цим абзаци другий - восьмий  вважати відповідно абзацами третім - дев'ятим, абзац другий статті 1 у редакції  Закону України від 02.10.2012 р. N 5406-VI)

продукція - корисні копалини загальнодержавного та місцевого значення (мінеральна сировина), що видобуваються (виробляються) під час розробки родовищ корисних копалин;

вироблена продукція - загальний обсяг продукції, видобутої відповідно до угоди про розподіл продукції і доставленої у пункт виміру;

компенсаційна продукція - частина виробленої продукції, що передається у власність інвестора в рахунок компенсації його витрат та, у випадках, передбачених цим Законом, з урахуванням їх індексації;

(абзац п'ятий статті 1 із змінами, внесеними  згідно із Законом України від 02.10.2012 р. N 5406-VI)

прибуткова продукція - частина виробленої продукції, що розподіляється між інвестором і державою та визначається як різниця між виробленою і компенсаційною продукцією;

пункт виміру - пункт, у якому відповідно до угоди про розподіл продукції здійснюється вимір виробленої продукції та її розподіл на компенсаційну та прибуткову;

незначні запаси корисних копалин - запаси корисних копалин, що визначаються за критеріями, які встановлюються Кабінетом Міністрів України;

значні запаси корисних копалин - запаси корисних копалин, розмір яких перевищує незначні запаси корисних копалин;

нетрадиційні вуглеводні - газ сланцевих товщ, газ (метан) вугільних родовищ, газ центрально-басейнового типу, нафта, конденсат або інша вуглеводнева сировина, яка залягає в нетрадиційних колекторах.

(статтю 1 доповнено абзацом десятим згідно із  Законом України від 02.10.2012 р. N 5406-VI)

Стаття 2. Відносини, що регулюються цим Законом

1. Цей Закон регулює відносини, що виникають у процесі укладення, виконання та припинення дії угод про розподіл продукції, визначає основні правові вимоги до таких угод, а також особливості правовідносин щодо користування надрами на умовах розподілу продукції.

2. Відносини, що виникають у процесі виконання пошукових робіт, розвідки та видобування корисних копалин, розподілу виробленої продукції, її транспортування, обробки, зберігання, переробки, використання, реалізації чи розпорядження нею іншим чином, а також будівництва та експлуатації пов'язаних з цим промислових об'єктів, трубопроводів та інших об'єктів, регулюються угодою про розподіл продукції, що укладається згідно з цим Законом.

(частина друга статті 2 із змінами, внесеними  згідно із Законами України від 23.09.2010 р. N 2562-VI,  від 02.10.2012 р. N 5406-VI)

3. Права та обов'язки сторін угоди про розподіл продукції визначаються згідно з цивільним законодавством України, з врахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

4. Законодавство України стосовно угод про розподіл продукції, згідно з Конституцією України, діє з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом. Відносини, що не врегульовані цим Законом, регулюються Конституцією України та відповідними законодавчими актами України. У разі якщо законодавчими актами України встановлені інші правила, ніж передбачені цим Законом, застосовуються правила цього Закону.

(частина четверта статті 2 із змінами, внесеними  згідно із Законами України від 23.09.2010 р. N 2562-VI,  від 02.10.2012 р. N 5406-VI)

Стаття 3. Взаємовідносини органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування під час виконання цього Закону

1. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування під час виконання цього Закону відповідно до своїх повноважень провадять свою діяльність на принципах взаємодії та співробітництва з метою захисту інтересів народу України, держави, регіонів і територій, забезпечення захисту охорони довкілля і раціонального користування надрами та іншими природними ресурсами України.

2. Координація діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування під час укладення, виконання, припинення дії угод про розподіл продукції здійснюється Кабінетом Міністрів України в межах його повноважень.

Стаття 4. Визначення угоди про розподіл продукції

1. Відповідно до угоди про розподіл продукції одна сторона - Україна (далі - держава) доручає іншій стороні - інвестору на визначений строк проведення пошуку, розвідки та видобування корисних копалин на визначеній ділянці (ділянках) надр та ведення пов'язаних з угодою робіт, а інвестор зобов'язується виконати доручені роботи за свій рахунок і на свій ризик з наступною компенсацією витрат і отриманням плати (винагороди) у вигляді частини прибуткової продукції. 

2. Угода про розподіл продукції може бути двосторонньою чи багатосторонньою, тобто її учасниками можуть бути декілька інвесторів, за умови, що вони несуть солідарну відповідальність по зобов'язаннях, передбачених такою угодою.

3. Держава забезпечує надання інвесторам (у тому числі операторам угод), а також представництвам іноземних інвесторів, та сприяє наданню їхнім підрядним, субпідрядним та іншим організаціям (особам), а також представництвам іноземних підрядних, субпідрядних та інших організацій (осіб) в установленому порядку погоджень, квот, спеціальних дозволів на користування надрами та ліцензій на здійснення діяльності з пошуку (розвідки) та експлуатації родовищ корисних копалин, актів про надання гірничого відводу, документів, що засвідчують право користування землею, та інших дозволів, документів дозвільного характеру, ліцензій, пов'язаних із користуванням надрами, виконанням робіт, будівництвом споруд, передбачених угодою про розподіл продукції.

(абзац перший частини третьої статті 4 із змінами, внесеними  згідно із Законом України від 19.01.2006 р. N 3370-IV,  у редакції Закону  України від 23.09.2010 р. N 2562-VI,  із змінами, внесеними згідно із  Законом України від 02.10.2012 р. N 5406-VI)

Зазначені документи видаються згідно з вимогами законодавства України на строк дії угоди, якщо інше не передбачено законами України, і втрачають свою чинність або змінюються на умовах, викладених в угоді.