Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДД-лекция.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
153.08 Кб
Скачать

6.Чисельність фонових видів тварин 6.1. Чисельність ссавців

В залежності від розташування досліджуваної території, для вивчення стану популяцій ссавців використовується певна різноманітність методів та підходів.

В заповідниках облікові маршрути та ділянки є багаторічними стаціонарами, опис яких здійснюється за певною схемою (Новиков, 1953) і має наводитись в „Літопису” в перший рік початку їх експлуатації. В подальшому при згадуванні цих стаціонарів робиться посилання на відповідний том „Літопису”, в якому подано детальний їх опис.

У невеликих за площею ПЗ, БЗ, ШИЇ обліком заселених хижаками нір може бути охоплена вся територія. Якщо ж остання достатньо велика, облік можна проводити на вибіркових ділянках, результати за якими заносять у таблицю.

  1. Чисельність птахів

Для здійснення моніторингу стану популяцій птахів важливо вибрати найбільш характерні біотопи в природному ядрі, буферній зоні, а для біосферних заповідників - і в зонах типового землекористування.

З самого початку організації орнітологічних досліджень необхідно визначитись із закладкою базових орнітологічних стаціонарів, котрі повинні слугувати невизначено довгий час.

Бажано, щоб стаціонарні орнітологічні площі співпадали зі стаціонарами ботаніків, що значно полегшить проведення геоботанічного опису зменшить витрати часу на складання загальної фітоценотичної

характеристики орнітологічного стаціонару. Відомо, що в умовах лісу площа орнітологічного стаціонару повинна бути не менше 10 та, відкритій місцевості - до 50 га. В гірських умовах важливим елементом організації досліджень буде врахування макро-, мезо- та мікрорельєфів, які суттєво впливають на біотопи і, відповідно, на видове різноманіття та розподіл птахів. Тому в таких умовах важливим є застосування методу екологічного профілю, на який необхідно „нанизати” стаціонари.

Для характеристики чисельності птахів необхідно врахувати сезонність перебування значної кількості видів, тому слід визначати кількість особин в період гніздування, міграцій та під час зимівлі. В залежності від рельєфу, складності біоценозів вибирають найбільш придатні методики обліку. Для проведення стаціонарних обліків необхідно встановити, виявити репрезентативні біотопи. Для цього слід провести пілотне обстеження території. В гірських умовах необхідно врахувати особливості висотної зональності, яка буде простежуватися не тільки в рослинному, але й тваринному світі, у тому числі й на чисельності птахів. Із величезної кількості методик обліків найчастіше застосовуються методи лінійних трансект (Владьішевский, 1960), на дальність виявлення (Равкин, 1967, Щеголев, 1977)), метод вибіркових квадратів на стаціонарних площах, у невеликих за площею заповідниках можна проводити абсолютний облік, розбивши всю територію на квадрати. Непогані результати дає точковий метод виявлення співочих птахів.

Результати обліку птахів в гніздовий період лісових та степових екосистем на стаціонарних маршрутах або пробних площах подаються в окремій таблиці. Окремо у такій же таблиці слід подати чисельність зимової фауни. Заповідники, що мають водно-болотні комплекси, проводять обліки водоплавних птахів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]