Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ПЕ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать

Тема 3. Економічні потреби суспільства і роль виробництва в їх задоволенні

  1. Найповніше задоволення особистих потреб суспільства є основним стрижнем кінцевої мети виробництва. Поясніть: а) які потреби суспільства є похідними? б) чи повинні люди задля найповнішого задоволення особистих потреб відмовлятися від вироб­ничих потреб? Чому абсолютно зростають виробничі потреби?

  2. Рівень реалізації закону зростання особистих потреб Розп можна виразити у вигляді такої

формули:

,

де С — споживання; Пт — традиційні потреби; Пн — нові потреби.

А) Поясніть, яке відношення , на ваш погляд, є найбільш оптимальним для суспільства, що розвивається: 1,2; 1; 0,9; 0,8; 0,5. Аргументуйте свій вибір, спираючись на вивчені вами закони політичної економії. Б) Який з названих вище коефіцієнтів реалізації закону зростання потреб найбільше відповідає умовам України? Чому саме? В) Чи можуть потреби людини в конкретній ситуації і в конкретному продукті бути повністю задоволеними?

  1. Для людини немає нічого кориснішого за воду. Проте гранична корисність золота набагато вища за воду. Як це явище можна пояснити? Чому люди в процесі вибору благ повинні керуватися і таким явищем, як корисність додаткової одиниці кожного з благ?

  2. Для української економіки характерні досить глибокі економічні суперечності. Якими, на ваш погляд, чинниками вони викликані? Чи є зараз можливості успішного розв’язання найгост­ріших економічних суперечностей українського суспільства? Наведіть приклади.

  3. Підготуйте для презентації на семінарському занятті реферат за однією з названих нижче тем:

  • Шляхи забезпечення умов для безперервного розвитку потреб.

  • Основні напрями більш повного використання виробничого потенціалу України.

  • Роль економічних суперечностей у соціально-економічному розвитку країни та способи їх розв’язання.

Тема 4. Економіка суспільства як сукупність видів економічної діяльності

  1. Використовуючи літературні джерела, розгляньте різне трактування сутності економічної системи і викладіть своє розуміння цієї проблеми.

  2. Чому потрібно класифікувати економічні системи? До якого типу належить економічна система України з погляду технологічного розвитку? Обґрунтуйте свою думку.

  3. Чому продуктивні сили є серцевиною економічної системи? Чи можна сучасні продуктивні сили розглядати водночас як природні і суспільні продуктивні сили? Обґрунтуйте відповідь на запитання.

  4. В яких формах виступають сучасні продуктивні сили? Розгляньте особливості та взаємозв’язок між формами сучасних продуктивних сил.

  5. Доведіть, що синтетичним показником розвитку продуктив­них сил є рівень продуктивності праці. Чому зростання продуктивності праці є законом розвитку продуктивних сил?

  6. Поясніть зміст виробничої функції. Чи можлива заміна одного чинника виробництва іншим? Назвіть закон, якій регулює взаємозв’язок між засобами праці і людською працею.

  7. Яка сукупність економічних відносин являє собою безпосередню суспільну форму продуктивних сил і спосіб їх організації та використання людьми?

  8. Назвіть фази суспільного виробництва і охарактеризуйте їх основні ознаки.

  9. Що являє собою категорія «економічна формація»? Які економічні формації ви знаєте і можете охарактеризувати?

  10. Який економічний закон називають загальним законом розвитку економіки? На яких підставах політекономія його називає загальним економічним законом відповідності (адекватності)? Обґрунтуйте відповідь.

  11. Підготуйте для презентації на семінарському занятті реферат за однією з названих нижче тем:

  • Економічна система суспільства.

  • Суспільний поділ праці: сутність і структура.

  • Цивілізаційний підхід до періодизації суспільного розвитку: сутність, особливості, характеристика.

  • Організаційно-економічні відносини та їх місце в економіч­них відносинах.