Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валериана лекарственная.ppt
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
2.98 Mб
Скачать

Застосування.

Водну настойку з розтертих валеріанових коренів (мочать 5 годин у теплій воді) у денній дозі 5,0— 15,0 г на 180,0 г води вважають хорошим заспокійливим засобом при болях в животі, нервових потрясіннях, спазмах у матці, при безсонні і т. д.

Немовлятам при болі в животі (цей біль пізнають, якщо дитина тре ніжку об ніжку, підгинає колінця до животика і болісно плаче) дають по чайній ложечці щогодини водної настойки валеріанового кореня і вважають, що це жене гази і трохи проносить.

Валеріанові корені вживають у різних сумішах трав у різних випадках, про що не раз згадується в даних нарисах.

Валеріанові корені вживаються також у вигляді порошку, в дозі 1,0—2,0 г на 1 прийом і не більше 3 —4 порошків на день при тифі, скарлатині, запаленні легень, маткових захворюваннях, при мігрені.

При запаленні очей, влітку в засуху, з водного напару валеріанового кореня й очанки (№ 17) роблять на ніч компреси і вдень промивають ним же очі.

Дітям при нервовому потрясінні (переляку) з конвульсіями дають 5 разів на день по 7—10 крапель валеріани в чайній ложечці води. Крім крапель всередину, при падучій хворобі купають дитину в теплому відварі коренів валеріани: жменю на 1 л води. Таку ванну роблять через день протягом 15 хвилин (перед сном).

Застосування.

При розумовій перевтомі валеріана усуває порушення в мозковій корі, підвищує її функціональну діяльність, подібно до транквілізаторів. Валеріана регулює роботу серця, діючи безпосередньо на центральну нервову систему, а також на серцевий м'яз та на автономну систему серця, яка створює і проводить імпульси. Валеріана поліпшує коронарний кровообіг та посилює продукцію залоз шлунково-кишкового тракту і виділення жовчі.

Дорослим при функціональних захворюваннях нервової системи, надмірній дратівливості, також при деяких ревматичних недугах, радикуліті, тромбофлебіті, гіпертонії і гіпотонії готують відвар з суміші трави чебрецю, шавлії, кореня валеріани, квіток нагідок і ромашки лікарської (порівну). Беруть пригорщу суміші на 2 л води, варять 30 хвилин і додають до повної ванни; ароматичні ванни роблять двічі на тиждень.

Тривале приймання великих доз валеріани призводить до сонливостi, вiддчуття неспокою i пригнiченостi, послаблення працездатностi. Цi небажанi явища швидко зникають при зменшеннi дози i тимчасовому припиненні приймання валерiани.

Застосування.

Зовнішнє застосування - ванни з відвару коріння Валеріани лікарської (жменя сировини на 1 л води) при епілепсії у дітей (протягом 15 хв, через день, перед сном); ванни для дорослих з відвару суміші взятих порівну квіток нагідок лікарських і ромашки лікарської, коріння Валеріани лікарської, трави чебрецю звичайного і шавлії лікарської (пригорща суміші на 2 л води, варять 30 хв і додають до повної ванни) приймають двічі на тиждень при функціональних захворюваннях нервової системи, при явищах перевтоми, надмірній дратівливості, радикуліті, тромбофлебіті, гіпертонічній хворобі, та гіпотензії. Найбільший терапевтичний ефект при використанні галенових препаратів Валеріани лікарської досягається при систематичному й тривалому застосуванні їх. Разом з тим слід пам'ятати, що тривале вживання їх і передозування можуть спричинити відчуття пригніченості загального стану, головний біль, сонливість, нудоту, пригнічення процесу травлення, порушення діяльності серця. Алє ці побічні явища зникають при зменшенні дози або тимчасовому припиненні лікування

Рецепти з використанням валеріани.

Відвар з кореневищ. 2 ч ложки сухої сировини кип’ятити 15 хв у 0,2 л води, процідити, віджати. Пити по 1 ст. ложці 3-4 рази на день перед їжею при хореї, неврозах, аритмії, істерії, судорогах, мігрені, млявому травленні, метеоризмі, спазмах шлунка і кишечника, дискінезії жовчовивідних шляхів, клімактеричних неврозах, – припливах крові до голови в клімактеричному періоді, тиреотоксикозі.

Сухі кореневища. Вдихати їх аромат перед сном при безсонні.

Збір. Перемішати по 20 г кореневищ валеріани і трави кропиви собачої, по 10 г плодів анісу і квіток деревію. 1 ст. ложку збору кип’ятити 30 хв у 0,2 л води, охолоджувати 45 хвилин, обсяг довести до початкового. Пити по 50-70 мл 2-3 рази на день до їжі при болях у серці, прискореному серцебитті.

Настоянка аптечна. За 20-30 крапель перед їжею при хореї, неврозах, істерії, судорогах.

КІНЕЦЬ