Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Паталогия плаценты у различных видов животных..doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
3.4 Mб
Скачать

5.3.4. Техніка виконання удосконаленої оваріоектомії (з боковою лапаротомією в ділянці правої здухвини)

Проекція правого яєчника на черевну стінку знаходиться вертикально посередині здухвини (між заднім краєм останнього ребра і лінією, проведеною перпендикулярно до передньоверхнього краю маклока) а горизонтально – на рівні верхньої частини середньої третини черева. Яєчник розміщений досить близько.

Отже, правобічний оперативний доступ визначається на перетині двох умовних ліній: перша – бісектриса кута, утвореного останнім ребром, і лінією, проведеною по краях поперечнореберних відростків поперекових хребців; друга – перпендикуляр від маклока на описану бісектрису. Шкіру розтинають у точці перетину двох ліній і продовжують дорзокраніально за ходом першої умовної лінії. Довжина розрізу максимально до 2 см. Тупим способом роз’єднують м’язи черевної стінки (зовнішній і внутрішній косі м’язи черева, поперечний м’яз черева за ходом волокон). Після розрізу очеревини і доступу до органів черевної порожнини, рану дещо розширюють ранорозширювачами, адже довжина внутрішньої рани значно менша за зовнішню. Бажано змістити сальник у краніальний бік і за допомогою гачка, яким проходять у бік хребта і повертаючи його до внутрішньої поверхні знаходять ріг і евентерують його назовні. Якщо ріг не вдається знайти необхідно підняти каудальну частину кішки і спробувати знову. Можна розширити розріз каудодорзально за ходом першої умовної лінії. Також для більш ефективного пошуку станок можна перевести майже у вертикальне положення.

Після вдалої евентерації накладають гемостатичні пінцети і прошивні лігатури, з охопленням зв’язок і судин яєчника: першу - на відстані 0,5-1 см краніально від гонади, а другу - на ріг матки, відступивши від його верхівки на 1,5-2 см, для надійнішого охоплення судин і попередження зісковзування лігатури. З цією метою використовують №2-3 та шовк. Після лігування знімають пінцети а тканини з яєчниками відсікають між лігатурами, припудрюючи культі антисептиками їх опускають у черевну порожнину. Лігатуру, що накладена на ріг матки трохи підтягують і за допомогою спеціального гачка проходимо над правим рогом до тіла матки переходимо на лівий ріг, евентеруєчи останій.

Часто після доступу до черевної порожнини правий яєчник з рогом матки можна відразу побачити або знайти і вже набагато важче знайти контрлатеральний ріг матки. Але, згодом, опанувавши методикою, яєчники знаходяться досить швидко.

Мал.18. Схема накладання лігатур при овариогистероектомії.

На очеревину і поперечний м’яз живота, а потім на внутрішній та зовнішній косі м‘язи накладають по 1-2 вузлуватих кетгутних шви. Шкіру з’єднують 2-3 стібками вузлуватого шва.

Операція триває до 20-25 хв. Оперовані тварини почуваються рухливо, відсутня обережність та вимушена скованість рухів. Шви знімають на 7 день.

При такому методі забезпечується мінімальне травмування тканин, незначна кількість маніпуляцій в черевній порожнині, відповідно високий рівень асептики та антисептики, швидке загоювання внаслідок доброї васкуляризації тканин, відсутність постопераційного дискомфорту, короткий час експозиції оперативного втручання а можливість виникнення гриж зводиться до мінімуму. [5, 10]