Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Паталогия плаценты у различных видов животных..doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
3.4 Mб
Скачать

2.3. Техніка операції і післяопераційний догляд.

Оперативний доступ – збоку від правої здухвини. Лапаротомію по білій лінії не застосовують через загрозу виникнення грижі або випадання нутрощів. Місце розрізу визначають на 2-3 см (на 5-7 см у свиноматок) нижче від маклака у так званому клубово-пахвинному трикутнику. Спереду цей трикутник обмежений лінією від маклака до передостаннього соска, а позаду – переднім контуром стегна (переднім краєм м’яза - напружувача широкої фасції стегна), коли відтягнути назад тазову кінцівку. (Мал. 11)

Мал.11 (зліва). Клубово-пахвинний трикутник і місця оперативного доступу до яєчників у свині: 1 – в віці 4-6 місяців; 2 – у поросних свинок.

Мал.12 (справа) . Положення хірурга під час розрізу черевної стінки у свині.

Хірург стає обличчям до черева і кінцівок тварини, розрізує тканини вертикально або косо ззаду вниз і вперед. (Мал. 12) При цьому розрізують шкіру і жировий шар до м’язів; довжина розрізу 4-7см. У свиноматок розріз збільшують до 10 см. Усі мязи роз’єднують тупим способом колодочкою скальпеля в напрямку м’язових волокон. У глибину рани вводять палець, його кінчиком намацують екстраперитональний жир, а за ним очеревину разом з поперечною фасцією. Останні проривають кінчиком вказівного пальця, натискуючи одночасно великим і трьома останніми пальцями на черевну стінку по краях рани, щоб запобігти відшаруванню очеревини.

Мал.13. Перфорація очеревини при кастрації свинок:

1– неправильна; 2 – правильна; 3 – з використанням пінцета.

Очеревину можна фіксувати хірургічним пінцетом і після виведення її складки в рану обережно розрізати скальпелем або ножицями. (Мал. 13) Нарешті, можна різким ударом гемостатичного пінцета під час вдиху свині перфорувати очеревину, а потім розкрити браншами інструмента підтягти очеревину до рівня рани. Розводячи бранші пінцета, збільшуючи дефект очеревини до потрібного розміру. Уводячи в черевну порожнину вказівний і середній пальці правої руки, намагаються знайти яєчник (або ріг матки) і витягнути його назовні. Витягнутий ріг матки перебирають пальцями, щоб знайти яєчник. На його зв’язку разом з торочкою накладають гемостатичний пінцет. Під пінцетом на зв’язку накладають міцну прошивну лігатуру. Поверх пінцета кожний яєчник разом з торочкою зрізують скальпелем.

Другий яєчник відшукують, пребираючи ріг у зворотньому напрямку, орієнтуючись на другий ріг. (Мал. 14) На його зв’язку також накладають пінцет, а потім прошивну лігатуру і відокремлюють разом з торочкою.

Мал.14. Відшукування другого яєчника.

Спеціальним емаскулятором Никифорова ампутують яєчник, накладаючи на його зв’язку без попереднього накладання пінцета і лігатури. Після вправлення в черевну порожнину рогів матки вводять 250-500тис ОД пеніциліну, а на очеревину накладають два-три стібки вузлового шва. М’язи не зшивають, а розріз шкіри і фасції з’єднують трьома-чотирма стібками вузлового шва. У великих свиней, у яких розширюють розріз, щоб полегшити відшукування яєчників, на м’язи накладають два-три стібки вузлового шва. Краї рани обробляють йодом.

Оваріогістеректомія – кастрація нестатевозрілих свинок з одночасним видаленням рогів і частини матки. Після лапаротомії евентрують назовні роги матки разом з яєчниками і на тому місці, де роги з’єднуються, їх затискують міцними артеріальними лещатами. Для цієї мети придатний затискач, що використовується при резекції шлунка у людей. Фіксуючи рукою затиснені органи, їх відкручують до повного відокремлення. (Мал. 15) Куксу вправляють у черевну порожнину, а рану закривають так, як у попередньому випадку. [1, 2, 4, 8]

Мал.15. Накладання артеріального затискача на матку при гістеректомії.

Післяопераційний догляд полягає в тому, що тварин (не більше як по 5 гол.) розподіляють у чистих станках з сухою підстилкою. Спочатку дають по 0,5 л води або пійла з висівок. Надалі збільшують кількість пійла, додають картопляний суп і молочні відвійки, а з 5-го дня тварин переводять на звичайний раціон. Рана загоюється на 7-10й день. Знімати шви необов’язково.

Розділ 3. Оваріектомія і оваріогістеректомія у корів і телиць.