Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Паталогия плаценты у различных видов животных..doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
3.4 Mб
Скачать

3.3. Техніка операції і післяопераційний догляд.

Способи операції залежать від характеру оперативного доступу до яєчників : 1) черезочеревинну оваріектомію роблять у молодих корів і телиць у здухвинній ділянці; 2) черезвагінальну оваріектомію виконують лише у дорослих корів при достатній ширині піхви із застосуванням дорсальної або вентральної колпотомії (дорсовагінальний, вентровагінальний розрізи)

3.3.1.Черезочеревинний доступ з боку голодної ямки.

В центрі лівої голодної ямки розрізують вертикально шкіру, зовнішню і жовту черевні фасції, починаючи на 8-10 см від поперечнореберних відростків поперекових хребців. Довжина розрізу 10-15см. Зовнішній, внутрішній та поперчний м’язи живота роз’єднують по ходу волокон. Складку поперечної фасції разом з пристінковою очеревиною захоплюють пінцетом, підтягують назовні і розтинають ножицями, а потім під контролем пальців розріз розширюють. Уведеною в задню частину черевної порожнини рукою, орієнтуючись на роги матки з яєчником. На мезоварій накладають петлю ланцюжкового екразера (або емаскулятор) і яєчник відокремлюють. Аналогічно ампутують лівий яєчник. Безперервним кушнірським швом із кетгуту, зашивають очеревину, поперечний м’яз або його апоневроз. Косі м’язи живота не зашивають. Їх поверхню притрушують порошком антибіотика. На шкіру з жовтою черевною фасцією накладають вузловий шов, який знімають через 10 днів. При односторонній оваріектомії оперативний доступ відповідає положенню яєчника, який видаляють. [2, 4]

3.3.2.Доступ із застосуванням дорсальної колпотомії.

У піхву вводять праву руку з ножем із закритим лезом або скальпелем з широким лезом і короткою ручкою. Скальпель тримають так, щоб його вістря стирчало між пальцями на 2см. На 2-4см спреду піхвової частини шийки матки розтинають дорсальний купол піхви і прилеглу очеревину, що утворює прямо кишково-маткове заглиблення. По черзі уводять в рану спочатку один, а потім другий палець, розсуваючи їх та розширюючи рану. Потім намацують знизу і попереду тверду шийку матки ї з боків від неї відшукують яєчники. (Мал. 16)

Яєчник виводять у порожнину піхви і, фіксуючи його між пальцями, відокремлюють ланцюжковим екразером. Якщо потрібно. Таким же чином видаляють яєчник з другого боку (руку з піхви не виймають). Простий імпровізований прилад для видалення яєчників – дротяна пилка та гумова трубка від фетотома Бесхлєбова. Помічник натягує петлю пилки за один її кінець крізь трубку і відокремлює яєчник. Який залишається в руці хірурга.

Мал.16. Колпотомія корови. Яєчник, фіксований пальцями, уведеними в черевну порожнину через розріз дорсальної стінки піхви. [2, 4, 8]

3.3.3.Доступ із застосуванням вентральної колпотомії.

Доступ із застосуванням вентральної колпотомії (за Бондаренком) відрізняється від дорсальної тим, що розріз ведуть на 2-3 см нижче від шийки матки у вентральному куполі піхви. Колпотомний отвір виходить безпосередньо до місцезнаходження яєчників, що дуже зрчно для видалення яєчників після їх виведення у порожнину піхви при найменшому натягуванні зв’язок. Подальші дії такі ж самі, як при дорсальній колпотомії.

Рану стінки піхви не зашивають, бо її краї швидко склеюються вже через 2-3год. Через 6 год тварині дають воду та легкий корм.

Розділ 4. Оваріектомія і оваріогістеректомія у кобил