Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
92.16 Кб
Скачать

5. Заходи по оздоровленню великої рогатої худоби від ту­беркульозу в приватних господарствах

5.1. У разі виявлення в окремих господарствах громадян, фермерів, орендарів реагуючої на туберкулін великої рогатої худоби в такому господарстві:

проводять епізоотичне та епідеміологічне обстеження; за результатами обстеження власнику худоби рекомен­дують здати тварин на забій та провести в господарстві (дворі) заключні оздоровчі заходи. Таке господарство (двір) надалі вважають благополучним щодо захворювання на ту­беркульоз.

5.2. Якщо реагуючу на туберкулін худобу залишили в гос­подарстві власника, під час з'ясування питання щодо захво­рювання на туберкульоз забороняється її випасати, викорис­товувати в їжу та реалізовувати некип'ячене молоко.

Відповідно до вимог цієї інструкції через 45—60 днів проводять чергове дослідження, використовуючи за необ­хідності допоміжні методи діагностики згідно з п.2.6. цієї інструкції.

За результатами досліджень приймається рішення про благополуччя господарства, здавання реагуючих тварин на забій.

5.3. У приватних господарствах, де утримують понад 10 голів великої рогатої худоби, серед яких виявлено тварин, реагуючих на туберкулін, дослідження по визначенню у них причин такої реакції виконують, як зазначено в п.2.7.1. цієї інструкції.

6. Ветеринарно-санітарні заходи в неблагополучних на ту­беркульоз господарствах

6.1. Молоко від умовно здорових щодо захворювання на туберкульоз корів неблагополучного господарства та від реа­гуючих на туберкулін корів благополучного господарства (в період визначення у них причин сенсибілізації до туберкулі­ну) знезаражують методом пастеризації у пастеризаторах іс­нуючих систем при режимі 85°С протягом 30 хв або при режимі 90°С протягом 5 хв, на установках інфрачервоного на­грівання — при режимі 79,5°С±0,5°С без витримування, піс­ля чого воно може бути направлене на молокопереробне під­приємство.

За відсутності в господарстві пастеризаторів молоко сепа­рують, вершки і відвійки кип'ятять.

Вершки здають на молокопереробні підприємства, а від­війки використовують для годівлі худоби.

6.1.1. Молоко, одержане від хворих на туберкульоз корів у період їхнього перетримування в господарстві, знезаражують кип'ятінням і використовують для годівлі тварин відгодівельної групи або переробляють на топлене масло.

6.1.2. Молоко від клінічне хворих корів забороняється вживати людям та згодовувати тваринам. Доїти таких корів не бажано.

6.1.3. Відвійки знезаражують на молокопереробному під­приємстві методом пастеризації при режимах, як передбаче­но в п.6.1. цієї інструкції, лише після цього їх відпускають з відповідним записом у супровідних документах господарст­вам для годівлі тварин.

6.1.4. Контроль якості знезараження молока і відвійок на фермі та на молокопідприємстві здійснює районна лаборато­рія ветеринарної медицини за ГОСТ 3623-73 "Молоко та мо­лочні продукти", затвердженим Державним комітетом стандартів РМ СРСР від 28 лютого 1973 р. №503.

6.2. Худобу всіх статево-вікових груп з неблагополучних господарств виводять у літні табори, розміщені не ближче як за 500 м від тваринницьких приміщень та осель.

6.3. Гній, підстилку та залишки кормів на фермі піддають біотермічному знезараженню або знищують (спалюють). У приміщеннях проводять дезінфекцію.

Гній як добриво використовують для вирощування тех­нічних культур лише через два роки після зберігання його в буртах.

Гноївку та сечу знезаражують за допомогою формальдегі­ду (згідно з чинною настановою).

6.4. Отелення корів приймають у родильних примі­щеннях. Телят вирощують ізольовано. До семи днів їх ви­поюють молозивом від здорових корів, потім утримують у профілакторії і обов'язково випоюють пастеризованим (або кип'яченим) молоком та відвійками від умовно здорових та здорових корів.

6.4.1. З двомісячного віку телят досліджують алергічним методом на туберкульоз, реагуючих здають на забій, а нереа­гуючих перевозять на благополучну щодо захворювання на туберкульоз спеціалізовану ферму для вирощування.

6.5. Пасовища, на яких випасали неблагополучну щодо захворювання на туберкульоз худобу, вважають благополуч­ними через два місяці в зоні Степу та через три місяці в зо­нах Лісостепу і Полісся.

6.6. Перед зняттям карантинних обмежень на фермі здій­снюють санітарний ремонт та заключну дезінфекцію тварин­ницьких приміщень, а також заходи по знешкодженню збуд­ника туберкульозу на території ферми.

Залишки кормів використовують у господарстві лише для тварин відгодівельної групи.