Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Официальные инструкции по эпизоотологии (укр) / Губч енцеф-я ВРХ (Iнстр-я 2002)П.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
63.49 Кб
Скачать

5. Протиепізоотичні вимоги при підозрі на губчастоподібну енцефалопатію великої рогатої худоби

5.1. При появі у великої рогатої худоби клінічних чи патоморфологічних ознак захворювання на ГЕ ВРХ лікар ветеринарної медицини та фахівець з лабораторної діагностики повинні повідомити державного інспектора ветеринарної медицини. Для розслідування надзвичайної епізоотичної ситуації Державний департамент ветеринарної медицини формує спеціальну комісію.

5.2. Спеціальна комісія затверджується Головою Державного департаменту ветеринарної медицини чи його заступником, складається з державних ветеринарних інспекторів, лікарів-фахівців та науковців, а також представників ветеринарної міліції та регіональних органів влади.

5.3. Тварин, підозрюваних у захворюванні, до приїзду спеціальної комісії відокремлюють територіально від клінічно здорових тварин. Їх забороняється забивати, продавати, переводити в інші місцевості. Лікування таких тварин категорично забороняється. Від них забороняється використовувати будь-яку продукцію (молоко, сперму, ембріони, яйцеклітини та ін.).

5.4. Спеціальна комісія досліджує клінічно весь гурт, де виявлені підозрілі на ГЕ тварини, і проводить епізоотологічний аналіз з метою визначення джерела інфекції. Підозрілих у захворюванні тварин присипляють (евтаназують), голови (цілі) направляють в регіональний центр для лабораторного підтвердження діагнозу. Решту частини тіла і залишки від тварини спалюють.

6. Вимоги щодо ліквідації губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби

6.1. Після підтвердження діагнозу введення карантину на оголошене неблагополучним господарство категорично забороняється будь-яке перегрупування поголів'я жуйних тварин на всіх відділеннях без дозволу державного інспектора ветеринарної медицини.

6.2. Проведення спеціальною комісією розслідування причин виникнення ГЕ ВРХ у господарстві та визначення заходів з ліквідації хвороби.

6.3. Знищення (спалювання) всього приплоду, який народився від хворих корів. Направлення на лабораторне дослідження голів туш тварин з цього приплоду, старших за 24 місяці.

6.4. Знищення (спалювання) всіх тварин з неблагополучної ферми. Направлення на лабораторне дослідження голів туш забитих тварин, старших за 24 місяці.

6.5. Знищення (спалювання) яйцеклітин й ембріонів, отриманих від корів, хворих на ГЕ.

6.6. Знищення (спалювання) сперми, отриманої від бугаїв, хворих на ГЕ. Віднесення до ризикованих корів, яких осіменяли спермою бугаїв, а також потомство, отримане від цього бугая.

6.7. Зняття карантину після знищення повністю стада і завезення здорових тварин із благополучних господарств. Завезені тварини є ризикованими (п.7.1, 7.5).

6.8. Використання спеціального транспорту для транспортування хворих тварин або підозрілих на захворювання, трупів та ризикованого матеріалу.

6.9. Забій (евтаназія) хворих та підозрілих у захворюванні тварин безкровним методом на спеціальних бойнях.

7. Нагляд за великою рогатою худобою, яка належить до групи ризику

7.1. До групи ризику належать тварини:

вимушено забиті з нервовими симптомами;

усі вимушено забиті;

завезені на ферму після знищення неблагополучного стада (п.6.4);

уся імпортована велика рогата худоба;

які були в неблагополучному господарстві (фермі) в період 12 місяців до і 12 місяців після народження хворої тварини і продані (переведені) в інші господарства (ферми).

7.2. Від вимушено забитих тварин, у яких реєстрували симптоми захворювання центральної нервової системи, у віці, старшому за 24 місяці, а також від трупів, якщо перед смертю діагностували симптоми захворювання центральної нервової системи і вони загинули у віці, старшому за 24 місяці, відбирають проби мозку для лабораторних досліджень та знищують (спалюють) туші чи трупи цих тварин і їх залишки незалежно від лабораторного результату (позитивного чи негативного).

7.3. Від тварин, молодших за 24 місяці, яких забивали з нервовими симптомами, знищують усі тканини ризику (мозок головний і спинний, очі, мигдалики, лімфатичні вузли, селезінка, весь кишечник, тимус, підшлункова залоза, кістковий мозок, печінка, легені) при негативному лабораторному результаті, використовують м'ясо для годівлі тварин (за винятком норок і кошачих) після термічної обробки (температура 135 град. C, тиск водяної обробки 3 атмосфери, час - 20 хвилин).

7.4. Від вимушено забитих тварин у віці, старшому за 24 місяці, а також від трупів тварин, які загинули у віці, старшому за 24 місяці, відбирають проби мозку для лабораторних досліджень.

7.5. Від тварин, які завезені на ферму після знищення неблагополучного поголів'я, при їх забої або смерті у віці, старшому за 24 місяці, відбирають проби мозку для лабораторних досліджень.

7.6. Від тварин, які були в господарстві (фермі) в період за 12 місяців до і 12 місяців після народження хворої тварини і продані (переведені) в інші господарства (ферми), при їх забої або смерті у віці, старшому за 24 місяці, відбирають проби мозку для лабораторних досліджень.

7.7. Від тварин, імпортованих в Україну, незалежно з яких країн вони завезені (благополучних чи неблагополучних), при їх забої або смерті у віці, старшому 24 місяців, відбирають проби мозку для лабораторних досліджень.

7.8. Після забою ризикованих тварин (п.7.5, 7.6, 7.7) і негативному лабораторному аналізі відбирають ризиковані тканини (череп разом з головним мозком і очами, мигдалики, спинний мозок, весь кишечник) для знищення, а м'ясо використовують без обмежень.

7.9. Використання від ВРХ з ризикованих господарств гною, гноївки, перегною як органічного добрива дозволяється без застережень.

7.10. Використання без застережень дозволяється шкіри, рогів, копит після забою клінічно здорових ризикованих тварин і при негативному посмертному лабораторному аналізі.

7.11. Використання без застережень дозволяється умісту передшлунків, сичуга і кишечнику, калових мас, сечі, жовчі після забою клінічно здорових ризикованих тварин і при негативному посмертному лабораторному аналізі.

7.12. Виготовлення тальку та фармацевтичного желатину з тканин ризикованої рогатої худоби дозволяється лише тоді, коли ризиковані тварини забивалися клінічно здорові та посмертний лабораторний діагноз був негативний.