Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 1 Соц.псих1.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
42.83 Кб
Скачать

Класифікація соціально-психологічних явищ.

Об'єктом соціальної психології є конкретні соціальні спільності (групи) або окремі їх представники (особи), а її предметом — є те, як люди думають один про одного, як вони впливають один на одного, як вони ставляться один до одного; певні соціально-психологічні феномени.

Зазвичай виділяють соціально-психологічні явища(феномени), що виникають в організованих спільностях людей, до яких відносяться великі і малі соціальні групи.

У великих групах — націях (етносах), соціальних класах, релігійних конфесіях, політичних і суспільних інститутах (організаціях) — виникають і функціонують складні соціально-психологічні феномени, які отримали назви «психологія нації», «класова психологія», «релігійна психологія», «психологія політики».

У малих групах функціонують і виявляються в основному такі соціально-психологічні явища, як міжособистісні відносини, групові цілі, настрої, думки і традиції.

Завдання і будова соціальної психології. Соціальна психологія як галузь наукових знань вирішує свої конкретні завдання, що включають:

1) вивчення і всебічне осмислення суті, змісту, форм прояву і закономірностей функціонування соціально-психологічних явищ і процесів; 6

2) теоретичний і практичний аналіз джерел і умов виникнення і розвитку соціально-психологічних феноменів;

3) підтримка всесторонніх зв'язків з представниками інших наук на користь роз'яснення (координації) своїх позицій і зусиль в сумісному дослідженні соціально-психологічних явищ і процесів;

4) прогнозування політичних, економічних, національних і інших процесів в розвитку держави (суспільства) на основі обліку соціально-психологічних закономірностей і механізмів.

Завдання, що вирішуються соціальною психологією як наукою, а також велика різноманітність і складність феноменів, що вивчаються нею, зумовили виникнення і розвиток її конкретних галузей.

Етнічна психологія — галузь соціальної психології, яка вивчає психологічні особливості людей як представників різних етнічних спільностей.

Психологія релігії — це галузь соціальної психології, що вивчає психологію людей, залучених до різних релігійних спільностей, а також їх релігійну діяльність.

Політична психологія — галузь соціальної психології, що досліджує різні сторони психологічних явищ і процесів, що відносяться до сфери політичного життя суспільства і політичної діяльності людей.

Психологія управління (організаційна психологія) — галузь соціальної психології, що приділяє головну увагу аналізу проблем, пов'язаних з впливом на групи, суспільство в цілому або окремі його ланки з метою їх впорядкування, збереження якісної специфіки, вдосконалення і розвитку.

Психологія соціальної дії —поки що слабо розвинена галузь соціальної психології, що займається вивченням особливостей, закономірностей і методів впливу на людей і групи в різних умовах їх життя і діяльності.

Психологія спілкування розкриває своєрідність процесів розвитку відносин і обміну інформацією між людьми і соціальними групами. 7

Психологія сім'ї (сімейних відносин) ставить перед собою завдання всебічного вивчення специфіки відносин між членами першої ланки людського суспільства.

Соціальна психологія особистості — галузь соціальної психології, що досліджує людину, включену в різні суспільні і міжособистісні відносини.

Психологія мас — галузь соціальної психології, що вивчає особливості поведінки людей в натовпі, в умовах паніки і страху, психологічні особливості функціонування чуток і міфів, масових комунікаційних процесів, реклами і ін.

Психологія конфліктних відносин (конфліктологія) — галузь соціальної психології, що бурхливо розвивається, націлена на доскональне дослідження психологічної специфіки і змісту різних конфліктів і виявлення найбільш ефективних шляхів їх розвязання.

Для того, щоб продуктивно розвиватися, соціальна психологія повинна підтримувати закономірні і міцні зв'язки з іншими науками, які шикуються на взаємній основі.

З одного боку, філософія, соціологія і інші суспільні науки надають соціальній психології можливість методологічно точно і теоретично правильно підходити до осмислення суті самих соціально-психологічних явищ і процесів, їх походження і ролі в житті і діяльності суспільства.

Загальна психологія дозволяє соціальній психології точніше зрозуміти і методологічно правильно осмислити психологічні особливості особистості (індивіда), що є суб'єктом суспільних відносин і носієм соціальної психіки.

Історичні науки показують соціальній психології, як здійснювався розвиток свідомості людей на різних етапах становлення суспільства і людських відносин.

Політичні науки допомагають соціальній психології правильно зрозуміти, які політичні явища (процеси) і як впливають на соціальну психіку людей в умовах політичного життя і діяльності.

Економічні науки, розкриваючи суть і своєрідність функціонування економічних процесів в суспільстві, показують соціальним психологам, як вони впливають на суспільні відносини і свідомість людей. 8

Культурологія, етнологія, досліджуючи особливості культурного і етнічного розвитку різних етнічних спільностей, дають можливість соціальній психології адекватно і правильно інтерпретувати вплив культури і національної належності на специфіку прояву соціально-психологічних феноменів.

Педагогічні науки дають соціальній психології інформацію про основні напрями навчання і виховання людей, що дозволяє їй виробляти рекомендації по соціально-психологічному забезпеченню цих процесів.

З іншого боку, соціальна психологія, вивчаючи умови і специфіку формування, розвитку і функціонування суспільної психіки людей, дозволяє природним і суспільним наукам правильніше інтерпретувати закони віддзеркалення суспільною свідомістю об'єктивної дійсності, економічних і соціальних відносин.

Досліджуючи закономірності формування і розвитку соціально-психологічних явищ і процесів в своєрідних суспільно-історичних умовах, соціальна психологія надає певну допомогу і історичним, і економічним, і політичним наукам.

Особливе значення має соціальна психологія для педагогічних наук, оскільки знання закономірностей функціонування соціально-психологічних особливостей людей служить теоретичним обгрунтуванням для вироблення найбільш ефективних методів їх навчання і виховання.

Соціальна психологія стикається з двома суперечливими критичними зауваженнями. По – перше, вона тривіальна, оскільки говорить про очевидне; по – друге, вона небезпечна, оскільки її відкриття можуть бути використані для маніпулювання людьми, що і стається, коли, наприклад, соціальний психолог працює на імідж кандидата в депутати до парламенту. 9