Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Потенциал предприятия (Бабий) / 4 Вопросы потенциал.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
451.91 Кб
Скачать

27. Логіка побудови коефіцієнта капіталізації та методи його визначення.

Сутність коефіцієнта капіталізації полягає в поєднанні двох

економічних процесів – отримання доходу на капітал та відшкодування капіталу інвестора-власника. Логіку побудови коефіцієнта капіталізації можна представити у вигляді схеми:

Виділяють такі методи визначення коефіцієнта капіталізації:

  • За ставкою дисконту

  • На підставі порівняльного продажу

  • Методом сумування: прямолінійне відшкодування капіталу, повернення капіталу, за фактором фонду відшкодування тощо;

  • Метод вирахування

  • Метод сполучених інвестицій: для власного та позикового капіталу, для порівнянних елементів;

  • Метод Елвуда;

  • Метод фінансових показників схожих підприємств;

  • Метод ринкового мультиплікатора;

  • Метод внутрішньої ставки дохідності.

  1. Теоретичні аспекти визнання земельних ділянок та інших об’єктів складовими частинами потенціалу

Визнання земельних ділянок та об’єктів нерухомості складовими ПП:

1. Вартість земельної ділянки, будівель і споруд визначається їх

специфічною корисністю, унікальністю, довговічністю, місцем знаходження, а

також кількістю ринкових пропозицій. Алгоритм визначення їхньої вартості

тісно переплітається з юридичними процедурами, які формують, визначають, регламентують та обслуговують відносини власності на ці об’єкти.

2. Згідно з ресурсним підходом до визначення вартості потенціалу підприємства, що є наразі найбільш поширеним, його вартість дорівнює сумі витрат (чи вартостей) усіх ресурсно-майнових елементів. Вартість земельних ділянок та об’єктів нерухомості складає найбільшу частку в загальній структурі майна підприємства багатьох сфер бізнесу, утворюючи природний базис реалізації підприємницької діяльності.

3. З позицій організайно-функціонального підходу до оцінки вартості потенціалу, вартість земельної ділянки визначається здатністю матеріально-технічних і соціально-трудових елементів підприємницької діяльності виконувати виробничо-комерційні функції. Не останню роль у виконанні стратегічних програм розвитку підприємств відіграє наявність і доступність земельних ділянок, а також об’єктів нерухомості.

4. Можливості окремо взятої земельної ділянки, будівлі чи споруди, тому

як і їх ринкова вартість суттєво відрізняються від інтегральних можливостей у

складі цілісного земельно-майнового та соціально-організаційного комплексу.

5. Можливості результативного використання земельних ресурсів, будівель

чи споруд виступають інертними чи основоположними компонентами загальної

динамічної сукупності елементів ПП.

  1. Особливості оцінки земельних ділянок, будівель і споруд.

Як фактор виробництва земля має ряд особливостей, які впливають на специфіку її грошової оцінки. Перш за все, вона не є результатом попередньої праці, просторово обмежена, має постійне місцезнаходження, не заміщується іншими засобами виробництва, має фізичну довговічність і при правильному використанні не зношується, забезпечує стабільну прибутковість і менший комерційний ризик порівняно з альтернативними варіантами капітальних вкладень. Практично у всіх сферах економічної діяльності земля виступає в якості просторового базису і нерозривно пов’язана з об’єктами, які на ній розташовані: будівлями, спорудами, шляхами, передавальними пристроями та іншими матеріальними елементами, які прийнято називати поліпшеннями.

До площі земельної ділянки, що оцінюється, належать ділянки, які зайняті забудовами, виробничими та допоміжними спорудами; ділянки, необхідні для їх утримання, санітарно-захисні зони об’єктів, технічні та інші зони, які належать підприємству.

Залежно від цілей (призначення) оцінка вартості землі може розглядатися, з одного боку, як основа вирішення законодавчо обумовлених задач (сплата земельного податку) або виступати економічним регулятором земельних відносин (спадщина, дарування та ін.), що потребує встановлення нормативної вартості (ціни) землі з урахуванням типових, офіційно затверджених інструктивно-методичних документів, а з іншого боку, — існує незалежна експертна оцінка, в ході якої визначається ринкова вартість землі, або право оренди земельної ділянки.

При нормативно-грошовій оцінці земельна ділянка розглядається окремо від об’єктів нерухомості, розташованих на ній. Вона орієнтована на типові характеристики та пересічно-нормативні умови виробництва. Не враховує кон’юнктуру ринку та економічну ситуацію в країні. При цьому така оцінка не стимулює підвищення ефективності виробництва й раціональне землекористування.

При експертній оцінці земельна ділянка розглядається як єдиний земельно-майновий комплекс, тобто разом з об’єктами нерухомості. Ураховує земельні поліпшення, зроблені як за межами земельної ділянки, так і всередині, а також ураховує реальну соціально-економічну ситуацію, яка склалась на дату оцінки. Така оцінка стимулює оптимізацію показників ефективності ведення бізнесу та землекористування.

Соседние файлы в папке Потенциал предприятия (Бабий)