Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Basel Core principles_2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
909.82 Кб
Скачать

Структура та вказівки щодо оформлення звіту про оцінку, підготовані Міжнародним валютним фондом та Світовим банком

  1. Цей додаток містить настанови та форма, рекомендований МВФ та Світовим банком для презентації та оформлення оцінювачами звітів про оцінку дотримання Основних принципів Базельського комітету в рамках Програми оцінки фінансового сектору (FSAP)88, а також незалежних оцінок. Самооцінки89, здійснені державними органами країни до проведення оцінок МВФ та Світовим банком, є основним елементом процесу, і також повинні дотримуватись цих вказівок та форми.

  1. Звіт про оцінку дотримання Основних принципів має складатись із семи частин: (1) загальна частина, в якій викладена базова інформація та інформація про застосовувану методологію; (2) огляд інституційної бази та ринкової інфраструктури країни; (3) огляд передумов ефективного банківського нагляду; (4) деталізовані оцінки відповідно до кожного Принципу; (5) таблиця дотримання принципів, в якій міститься резюме результатів оцінки; (6) рекомендований план дій; та (7) відповідь наглядового органу. Нижче викладено короткий опис кожної з сімох частин.

    1. Загальна частина, в якій викладено базову інформацію про проведену оцінку, тобто контекст, в якому здійснюється оцінка, а також про застосовану методологію. В цій частині повинно:

  1. вказуватись, що обрана сфера проведення оцінки була узгоджена наглядовими органами, повідомляючи, зокрема, чи наглядові органи погодились на проведення оцінки та встановлення ступеня відповідності на основі тільки основних критеріїв чи проведення оцінки та встановлення ступеня відповідності на основі додаткових критеріїв також. В разі проведення оцінки, на основі ризиків/орієнтованої на ризики, в цьому розділі також має вказуватись принципи, які були оцінені повторно та причини цієї повторної оцінки. В цьому розділі також мають вказуватись імена оцінювачів та їхня приналежність до установ.

  1. Вказати джерела, використані для оцінки, такі як будь-які результати самооцінки, опитувальники, заповнені наглядовими органами, відповідні закони, регуляторні документи та правила, інша документація, наприклад звіти, результати досліджень, публічні заяви, веб-сайти, неопубліковані рекомендації, директиви, наглядові звіти та оцінки.

  1. Вказувати органи влади, які виступали стороною під час проведення оцінки, а також, в узагальненій формі, керівників вищої ланки90, з якими проводились бесіди; зустрічі з іншими національними наглядовими органами, представниками приватного сектору, інших відповідних урядових установ або галузевих асоціацій (таких як, асоціації банкірів, аудиторів та бухгалтерів).

  1. Вказати фактори, які перешкоджали або спрощували процес оцінки. Зокрема, необхідно вказати прогалини в інформації (такі як брак доступу до наглядових документів або перекладів документів), а також те, в якій мірі ці прогалини вплинули на оцінку.91

  1. Огляд інституційної бази та ринкової інфраструктури країни. В цьому розділі має міститись огляд наглядового середовища фінансового сектору, разом з коротким описом інституційної на законодавчої бази, зокрема повноваження та наглядові функції різних органів нагляду, наявність нерегламентованих фінансових посередників, а також роль саморегульованих організацій. Крім того, в ньому необхідно надати загальний опис структури фінансових ринків та банківського сектору зокрема, вказавши кількість банків, співвідношення сукупних активів та ВВП, загальний огляд банківської стабільності, адекватності капіталу, левериджу, якості активів, ліквідності, прибутковості та профілю ризику сектору, а також інформацію про структуру власності, тобто іноземна чи національна, державна чи приватна, наявність конгломератів чи нерегульованих афілійованих осіб тощо.

  1. Огляд передумов ефективного банківського нагляду. В цьому розділі мають бути викладені передумови ефективного банківського нагляду, згідно з їхнім визначенням в Основних принципах банківського нагляду Базельського комітету. Досвід продемонстрував, що прогалини в застосуванні цих передумов, можуть серйозно нашкодити якості та ефективності банківського нагляду. Оцінювачі повинні намагатись надати фактичний огляд передумов, щоб користувачі звіту могли чітко зрозуміти середовище, в якому функціонує банківська система та принципи нагляду. Це надасть можливість краще інтерпретувати оцінку, а також ступені відповідності окремим Принципам. Як правило, огляд повинен складатись не більше ніж з одного-двох абзаців для кожного типу передумов, та повинен мати заголовки, вказані нижче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]