Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекция тема 6

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
260.87 Кб
Скачать

Як видно, основну частку у неподаткових надходженнях Державного бюджету посідають доходи від власності та підприємницької діяльності та власні надходження бюджетних установ, що сумарно забезпечують за приведені роки близько 80 % надходжень даної групи.

Потрібно зупинитися на найвагоміших складових неподаткових надходжень Державного бюджету.

Кошти, що перераховуються Національним банком України – відповідно до статті 5-1 Закону України "Про Національний банк України" останній щорічно після затвердження річного фінансового звіту спрямовує до Державного бюджету 50 % прибутку до розподілу, одержаного за підсумками попереднього звітного року (100 % – за умови формування резервів НБУ у потрібному мінімальному обсязі).

Частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучається до бюджету – відповідно до ст. 11-1 Закону України № 185-V від 21.09.2006 р. "Про управління об'єктами державної власності" державні унітарні підприємства (за деякими винятками), що є суб'єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 мільйонів гривень щоквартально спрямовують до Державного бюджету 30 % чистого прибутку, а інші державні унітарні підприємства – 15 % чистого прибутку.

Дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність – відповідно до ст. 11 Закону України № 185-V від 21.09.2006 "Про управління об'єктами державної власності" господарська організація, у статутному капіталі якої є корпоративні права держави, за підсумками календарного року спрямовує частину чистого прибутку на виплату дивідендів. Частка чистого прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів (доходу), щорічно визначається окремою Постановою Уряду. Так, для розподілу прибутку за підсумками 2008 р. застосовували диференційовану ставку, що сягала залежно від галузі діяльності та виду підприємства від 0 до 40 %, а за підсумками 2009 – 2011 рр. застосовували вже єдиний для усіх норматив 30 %.

Судовий збір – збір, що стягується за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів, його платниками виступають

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

юридичні та фізичні особи, які звертаються до суду.

Надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном – відповідно до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" № 2269-XII від 10.04.1992 р. до доходів Державного бюджету підлягає зарахуванню певна частина сплаченої орендарем орендної плати. Конкретні пропорції розподілу доходів між бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначені у Методиці розрахунку орендної плати за державне майно та пропорцій її розподілу, затвердженій Постановою Уряду № 786 від 04.10.1995 р. Так, наприклад, орендна плата за цілісні майнові комплекси, що передаються в оренду Фондом державного майна, у повній сумі спрямовується до Державного бюджету, а від орендної плати того ж орендодавця за нерухоме майно державних підприємств бюджет отримає тільки 70 % тощо.

Кошти, отримані за вчинення консульських дій – вчинення консульських дій (на території України: візові операції, паспортні дії, дії з витребування документів, дії з питань засвідчення документів; за кордоном: паспортні дії, дії з питань громадянства та постійного проживання, дії з витребування документів, дії з питань засвідчення документів, дії з реєстрації актів цивільного стану, нотаріальні дії, інші дії) підлягає обкладанню консульським збором, що зараховується виключно до доходів Державного бюджету.

Державне мито – обов’язковий платіж, що стягується з юридичних та фізичних осіб за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами. До державного бюджету підлягає зарахуванню мито за придбання вексельних бланків, за дії, пов'язані з видачею охоронних документів (патентів і свідоцтв) на об'єкти інтелектуальної власності, за дії, пов'язані з підтриманням чинності патентів на сорти рослин тощо.

Єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України – збір, який встановлюється щодо встановленого переліку транспортних засобів (зокрема, автобусів, вантажних автомобілів, великогабаритних транспортних засобів), які перетинають державний кордон України, і стягується за здійснення санітарноепідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

контролю товарів (у тому числі у формі попереднього документального контролю) та радіологічного контролю товарів і транспортних засобів, за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України та за проїзд автомобільних транспортних засобів із перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів. Перераховується до Державного бюджету у повному обсязі.

Виконавчий збір – плата, що стягується з боржника за порушення ним терміну виконання рішення згідно з виконавчим документом (встановлений у розмірі 10 % суми (вартості майна), що підлягає передачі стягувачу щодо рішень майнового характеру та 680 грн для фізичної особи і 1 360 грн для юридичної особи щодо рішень немайнового характеру). Кошти виконавчого збору перераховуються до Державного бюджету і спрямовуються далі в якості фінансування діяльності державної виконавчої служби на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті на ім'я Міністерства юстиції України.

Збори на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій – до операцій, які підпадають під обкладання зазначеним збором належать торгівля ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння; операції з відчуження легкових автомобілів; операції з придбавання (купівлі-продажу) нерухомого майна; користування та надання послуг стільникового рухомого зв'язку. Кошти від зазначених зборів транзитом проходять через Державний бюджет та спрямовуються на вирішення фінансових проблем Пенсійного фонду України.

Суттєвою складовою неподаткових надходжень Державного бюджету є також власні надходження бюджетних установ, які фінансуються з Державного бюджету кошти, отримані як плата за надання послуг,

виконання робіт, гранти, дарунки та благодійні внески, кошти від реалізації продукції чи майна та іншої діяльності. Власні надходження бюджетних установ почали включати до доходів бюджету з 2000 р., що дало можливість реальніше оцінити фінансове забезпечення відповідних структур та підвищити прозорість державних фінансів.

Значення окремих неподаткових надходжень у формуванні доходів

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

Державного бюджету наведено на рис. 6.4.

 

 

 

%

10,0

10,0

 

9,8

9,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7,1

 

 

8,0

 

6,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,5

 

 

 

 

 

 

 

 

7,4

6,8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4,0

3,7

3,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2,4

1,7

3,8

1,8

 

 

 

1,1

2,8

1,8

1,2

 

 

2,0

 

 

 

 

 

0,6

 

0,9

0,8

1,1

 

 

 

0,7

0,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,3

0,3

 

 

 

 

 

 

 

 

0,0

 

 

 

 

 

 

0,3

0,3

0,3

0,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007

2008

2009

2010

2011

2012

роки

 

 

 

 

,

 

 

 

 

 

 

Власні надходження бюджетних установ

 

 

 

 

Кошти, що перераховуються Національним банком відповідно до Закону України "Про Національний банк України"

Збори на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій

Частина прибутку організацій, що вилучається до бюджету та дивіденди, нараховані на акції товариств,які є у державній власності Надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном

Рис. 6.4. Частка окремих видів неподаткових надходжень в доходах Державного бюджету України (фактичні дані), %

Третя група у доходах Державного бюджету – доходи від операцій з капіталом. Незважаючи не незначну питому вагу даної групи в загальному обсязі доходів Державного бюджету, в абсолютних показниках надходження від неї складають за фактичними даними 2012 р. і плановими даними 2013 р. 1 231,4 та 1 911,8 млн грн відповідно. До доходів від операцій із капіталом згідно з бюджетною класифікацією належать:

надходження від продажу основного капіталу, що включають кошти від реалізації скарбів, майна, одержаного державою в порядку спадкування чи дарування, безхазяйного майна, знахідок, а також валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі;

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

надходження коштів від Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння);

надходження від реалізації державних запасів товарів, що включають надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву; надходження від реалізації розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву;

кошти від продажу землі і нематеріальних активів.

Основні надходження третьої групи доходів Державного бюджету стосуються надходжень від реалізації державних запасів. Зазначені запаси у формі державного резерву матеріальних цінностей створюються відповідно до Закону України № 51/97-ВР від 24.01.1997 р. "Про державний матеріальний резерв" та мають на меті забезпечення потреб країни у матеріально-технічних, сировинних, продовольчих ресурсах в особливий період (оголошення рішення про мобілізацію, введення воєнного стану); надання державної підтримки окремим галузям економіки, підприємствам, у разі тимчасових порушень термінів постачання сировини, виникнення диспропорцій між попитом та пропозицією на внутрішньому ринку; забезпечення першочергових робіт під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій; надання гуманітарної допомоги тощо. Оновлення запасів державного резерву, операції його розбронювання (відпуск цінностей без наступного повернення) супроводжується їх реалізацією з наступним надходженням коштів до Державного бюджету і подальшим спрямуванням на фінансування операцій поновлення запасів державного резерву.

Четверту групу надходжень Державного бюджету становлять офіційні трансферти, що включають в себе кошти, які передаються з місцевих бюджетів, та кошти, отримані від урядів зарубіжних країн та міжнародних фінансових організацій (зокрема, від секретаріату ООН, ОБСЄ за участь українського контингенту та персоналу у миротворчих операціях, надходження в рамках програм секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу).

П’ята група надходжень до Державного бюджету – цільові фонди – формує сьогодні доволі мізерну частину його доходів. І це при тому, що в окремі роки ця частка була доволі істотною (табл. 6.2).

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

Таблиця 6.2

Частка державних цільових фондів у доходах Державного бюджету України, % (планові дані)

Роки

%

1992

16,4

 

 

1996

45,1

 

 

2000

9,7

 

 

2005

0,2

 

 

2010

0,2

2013

0,05

 

 

У різні періоди до складу державних цільових фондів Державного бюджету включалися:

Фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення (протягом

1992 – 2001 рр.);

Пенсійний фонд України (протягом 1994 – 1996 рр.);

Державний інноваційний фонд (протягом 1995 – 2001 рр.);

Фонд розвитку паливно-енергетичного комплексу (протягом 1995 – 1998 рр.);

Державний фонд сприяння зайнятості населення (протягом 1996 – 2000 рр.);

Фонд соціального страхування (2000 р.);

Надходження відрахувань та збору на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування (протягом 1997 – 1999 рр.);

Фонд охорони навколишнього природного середовища (протягом

1997 – 2010 рр.);

Фонд соціального захисту інвалідів (з 1997 р. по теперішній час). На сьогоднішній день окремі з названих фондів або ліквідовані

(зокрема, Державний інноваційний фонд, Фонд розвитку паливноенергетичного комплексу тощо) або ж мають власні відокремлені бюджети. Не відображається у складі цільових фондів і Фонд охорони навколишнього природного середовища, який формується у складі Державного бюджету за рахунок надходжень від екологічного податку, а

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

тому знаходить своє місце у групі податкових надходжень. Єдиний державний фонд, який представлений сьогодні у групі "цільові фонди" – Фонд соціального захисту інвалідів. Надходження до фонду здійснюються згідно з Законом України № 875-XII від 21.03.1991 р. "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні": роботодавці, крім бюджетних організацій, які не дотримуються встановленого нормативу працевлаштування інвалідів (чотири відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – одне робоче місце) щороку сплачують Фондові адміністративно-господарські санкції в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом (а якщо працює від 8 до 25 осіб – у розмірі половини середньої річної заробітної плати).

Починаючи з 2000 р. Державний бюджет поділено на 2 фонди: загальний та спеціальний. Доходи загального фонду призначені для забезпечення фінансовими ресурсами загальних видатків і не спрямовані на реалізацію конкретної мети. Доходи спеціального фонду на противагу загальному фонду призначені лише для фінансування конкретних заходів (цілей). Приклад наведено у табл. 6.3.

Таблиця 6.3

Приклади спрямування окремих доходів спеціального фонду Державного бюджету на конкретні цілі (видатки спеціального фонду) в 2013 р. (планові показники)

Стаття доходів спеціального фонду

Стаття видатків спеціального

Сума,

Державного бюджету

фонду Державного бюджету

тис. грн

1

2

3

 

Державна підтримка заходів,

 

Кошти, отримані від продажу частин

спрямованих на зменшення

 

обсягів викидів (збільшення

 

встановленої кількості викидів парни-

 

абсорбції) парникових газів, у

 

кових газів, передбаченого статтею 17

100 000,0

тому числі на утеплення

Кіотського протоколу до Рамкової

приміщень закладів соціально-

 

конвенції Організації Об'єднаних Націй

 

про зміну клімату

го забезпечення, розвиток

 

міжнародного співробітництва

 

 

 

 

з питань зміни клімату

 

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

Закінчення табл. 6.3

 

 

1

 

 

2

3

 

 

 

 

 

Субвенція з державного бюд-

 

Збір на соціально-економічну компен-

жету місцевим бюджетам на

 

фінансування заходів соціально-

 

сацію ризику населення, яке проживає

178 506,0

на території зони спостереження

економічної компенсації ризику

 

населення, яке проживає на

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

території зони спостереження

 

Податок на додану вартість, що

 

 

сплачується юридичними особами при

 

 

здійсненні ними операцій із постачання

 

 

власної виробленої продукції: молока,

 

 

молочної

сировини,

молочних

 

 

продуктів, м'яса, м'ясопродуктів, іншої

 

 

продукції

 

переробки

 

тварин,

Державна підтримка галузі

650 000,0

виготовленої

з поставлених

молока

тваринництва

або м'яса в живій вазі сільськогоспо-

 

 

 

дарськими

підприємствами,

іншими

 

 

юридичними та фізичними особами, у

 

 

тому числі фізичними особами –

 

 

підприємцями,

які

самостійно

 

 

вирощують, розводять, відгодовують

 

 

продукцію тваринництва

 

 

 

 

Середнє значення частки спеціального фонду у фактичних доходах Державного бюджету 2007 – 2012 років склало 19,1 % при мінімальному 13,8 % у 2010 р. та максимальному 25,3 % у 2009 р. Згідно з плановими показниками Державного бюджету на 2013 р. частка становить 13,1 %.

6.3. Склад і характеристика доходів місцевих бюджетів

Доходи місцевих бюджетів є матеріальною та фінансовою основою місцевого самоврядування (стаття 142 Конституції України). Склад доходів місцевих бюджетів визначений:

1)статтями 64 – 69, 71 Бюджетного кодексу;

2)Законом України "Про Державний бюджет на відповідний рік";

3)Рішенням про відповідний місцевий бюджет на відповідний рік. Починаючи з 2000 р. доходи місцевих бюджетів включають

загальний та спеціальний фонди. До складу доходів загального фонду місцевих бюджетів включаються доходи, визначені статтями 64 – 66 Бюджетного кодексу, частиною першою статті 69, а також трансферти місцевим бюджетам, крім субвенцій, визначених частиною другої статті 69 та частиною першої статті 71.

До складу доходів спеціального фонду місцевих бюджетів

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

включаються доходи, визначені частиною другою статті 69 та частиною першою статті 71 Бюджетного кодексу.

Доходи місцевих бюджетів поділяються на дві групи: доходи, які враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів та доходи, які не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Виділення в доходах кожного місцевого бюджету двох окремих кошиків запроваджено виключно з метою обчислення величини міжбюджетного трансферту – дотації вирівнювання (за умови, коли наявних у першому кошику коштів недостатньо для фінансування всіх запланованих (обов’язкових) заходів) або ж вилучення коштів (за умови, що сума нагромаджених у першому кошику коштів перевищує потребу в них). Механізм розрахунку цих трансфертів побудований на використанні затвердженої Урядом формули та був описаний. Що стосується коштів, нагромаджених у другому кошику, то вони є власністю відповідної громади, не підлягають вилученню і використовуються на визначені громадою цілі. Що більше коштів збере місцева влада до цього кошику, то більше різних програм зможе профінансувати в інтересах мешканців відповідної території.

Склад доходів місцевих бюджетів, які враховуються та які не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, зображено на рис. 6.5.

Доходи місцевих бюджетів

Доходи, які враховуються при

Доходи, які не враховуються при

визначенні міжбюджетних трансфертів

визначенні міжбюджетних трансфертів

(перший кошик доходів)

(другий кошик доходів)

відносно доходів бюджетів

визначені доходи загального

місцевого самоврядування –

фонду місцевих бюджетів

ст. 64 Бюджетного кодексу

(част. 1 ст. 69 Бюджетного кодексу)

відносно доходів обласних

усі доходи спеціального фонду

бюджетів та бюджету АР Крим –

місцевих бюджетів

част. 1 ст. 66 Бюджетного кодексу

(част. 2 ст. 69 Бюджетного кодексу)

відносно доходів

надходження бюджету розвитку

районних бюджетів –

місцевих бюджетів

част. 2 ст. 66 Бюджетного кодексу

(ст. 71 Бюджетного кодексу)

Рис. 6.5. Склад доходів місцевих бюджетів

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"

Дані наведеного рисунка дозволяють зробити висновок: місцеві бюджети різних рівнів мають відмінний склад дохідних джерел свого формування. Продовжуючи цю думку слід відзначити, що з урахуванням усіх особливостей формування дохідної частини окремих бюджетів доцільно виділити відповідні групи бюджетів з єдиним нормативним складом їх доходів. Щодо складу доходів, які враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, виокремимо вісім таких груп

(табл. 6.4).

Таблиця 6.4

Склад доходів місцевих бюджетів, які враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів

1. Бюджети міст районного значення, сіл, їх об’єднань, селищ:

1

2

125 % податку на доходи фізичних осіб, сплаченого на відповідній території

2реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що справляється виконавчими органами відповідних місцевих рад

3державне мито в частині, що належить відповідним бюджетам

2.Бюджети міст обласного та АР Крим значення:

175 % податку на доходи фізичних осіб, сплаченого на відповідній території

2реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що справляється виконавчими органами відповідних місцевих рад

3державне мито в частині, що належить відповідним бюджетам

3. Бюджет м. Севастополя:

4. Бюджет м. Києва:

1 100 % податку на доходи фізичних

50 % податку на доходи фізичних осіб,

осіб, сплаченого на відповідній

сплаченого на відповідній території

території

 

2реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що справляється виконавчими органами відповідних місцевих рад

3державне мито в частині, що належить відповідним бюджетам

450 % збору за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування

550 % збору за спеціальне використання води (крім збору за спеціальне використання води водних об'єктів місцевого значення)

650 % плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату)

7плата за використання інших природних ресурсів

5.Бюджети районів:

1 50 % податку на доходи фізичних осіб, сплаченого на відповідній території

2 реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що справляється відповідними районними державними адміністраціями

Юшко С.В., доцент кафедри фінансів ХНЕУ Дисципліна "Бюджетна система"