Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / теоретичні.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
348.25 Кб
Скачать

2. Охарактеризуйте та наведіть приклад відмінності між поняттями етнічної та національної ідентичності.

Етнічна ідентичність завжди об’єктивна, навіть якщо вона складна (у випадку народження й виховання дітей у міжетнічних шлюбах) і навіть, якщо людина сама того не усвідомлює або її усвідомлення позначене суб’єктивним небажанням належати до певного етносу (з певних об’єктивних історичних причин, як-от: переслідування євреїв, депортація національних меншин, обмеження пересування поза межею осілості тощо).

В етнічній ідентифікації спрацьовує принцип “батьків не вибирають” (“батьківщину не вибирають”), який поетично сформулював Василь Симоненко: “Все на світі можна вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину”. Вирішальну роль у процесі етнічної ідентифікації відіграють об’єктивні чинники – расовий (антропологічний тип), культурний (мова), психологічний (менталітет) тощо.

На думку О.Удода, національна ідентичність, на відміну від етнічної, є категорією динамічною (в історичному та соціальному сенсі), оскільки вона завжди перебуває у процесі змін, адаптації й формування. Розуміння національної ідентичності залежить від розуміння і тлумачення поняття “нація”, яке теж формувалося історично. Поняття: “нація”, “національна ідентичність”, “національна свідомість”, їх походження й особливості вживання відображають, на думку Ю.Габермаса, історію виникнення національної держави. У римлян ім’ям Natio було названо богиню народження та походження. У часи боротьби з варварами “націями” називали дикі, неорганізовані як політичні союзи язичницькі племена (на відміну від civitas –самих римлян, що мали добре організовану державу). У період раннього нового часу поняття “нація” стає уособленням і носієм суверенітету. Стани репрезентували перед королем “націю”. Французька революція робить “націю” джерелом державного суверенітету. За кожною нацією відтоді визнають право на політичне самовизначення. Місце етнічного зв’язку займає спільність демократичної волі. Основою колективної ідентичності, яка була функціональною для ролі громадянина і виникла в період Французької революції, став націоналізм, який було опосередковано історизмом. Тож в основу національної ідентичності покладено історичну пам’ять, самоусвідомлення у процесі історичного розвитку, “історизацію” суспільних процесів.

Національна ідентичність спирається, на відміну від етнічної, на свідомий вибір і залежність від раціональних чинників – усвідомлення суб’єктом ідентифікації (особою, етнічною групою чи нацією) історичних, громадянських, політичних цінностей, що є вторинними щодо тих цінностей, які становлять підґрунтя етнічної ідентифікації і є, як правило, незмінними.

3. Визначте основні джерела та чинники національного самовизначення.

Учені виокремлюють П'ять найважливіших джерел національної ідентичності (ідентитетів нації). По-перше, це людські переконання: нація існує доти, доки її члени визнають один одного як співвітчизників, визнають, що їхні спільні характеристики схожі та прагнуть продовжувати співіснування. По-друге, спільне історичне минуле (причому не лише переможні моменти, а й поразки), спільні обов’язки й уявлення про спільне майбутнє. По-третє, спільні дії (рішення, досягнення результатів), тобто дієва ідентичність. По-четверте, постійне проживання в одній країні, спільна батьківщина, держава. Це той територіальний елемент, який скріплює зв’язок між нацією і державою як політичним інститутом, що здійснює законну владу в межах певного простору. По-п’яте, спільні характеристики, що їх об’єднано поняттям “національного характеру”, спільна культура, спільні політичні принципи (демократія, верховенство закону тощо).

Соседние файлы в папке Разное