Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
664.16 Кб
Скачать

13.7. Вибір та оцінка стратегії

Основне завдання менеджерів  – не просто розглянути альтернативні стратегії, але обрати ту, яка найбільше відповідає умовам галузі, конкурентному середовищу та потенціалу компанії.

Перевірка відповідної стратегії компанії починається з експрес-аналізу галузі та конкурентного становища компанії в галузі. Для цього слід відповісти на дві групи запитань:

1. Як можна охарактеризувати галузеве середовище: галузь на стадії формування, швидкого зростання, динамічна галузь, зріла галузь, глобальна галузь? Які стратегії і принципи найкраще відповідають типу конкурентного середовища?

2. Яке становище підприємства в галузі – лідер, другорядна компанія, постійно наздоганяє, потужна компанія, замає слабке чи кризове становище? як конкурентна позиція компанії впливає на вибір основного напрямку дій?

Тоді потрібно розглянути вплив основних визначальних факторів стратегії з метою відбору кращого варіанту стратегії. Заключний етап – адаптація обраної стратегії відповідно до ринкової ситуації, галузевих особливостей та стану компанії. Потрібно переконатися, що обрана стратегія ґрунтується на ключовій компетенції компанії та її конкурентних можливостях.  

Оцінка обраної стратегії в основному здійснюється у вигляді аналізу вірності і достатності обліку при виборі стратегії основних факторів, що визначають можливості здійснення стратегії. Процедура оцінки обраної стратегії в кінцевому результаті полягає в одному: чи приведе обрана стратегія до досягнення фірмою своїх цілей. І це є основним критерієм оцінки обраної стратегії. Якщо стратегія відповідає цілям фірми, то подальша її оцінка проводиться за наступними критеріями:

þ          Відповідність обраної стратегії стану і вимогам оточення. Перевіряють те, наскільки стратегія ув'язана з вимогами з боку основних суб'єктів оточення, якою мірою враховані фактори динаміки ринку і динаміки розвитку життєвого циклу продукту, чи приведе реалізація стратегії до появи нових конкурентних переваг тощо.

þ          Відповідність обраної стратегії потенціалу і можливостям фірми. У даному випадку оцінюють те, наскільки обрана стратегія ув'язана з іншими стратегіями, чи відповідає стратегія можливостям персоналу, чи дозволяє існуюча структура успішно реалізувати стратегію, чи вивірена програма реалізації стратегії в часі тощо.

þ          Ефективність. Найкраще правильність вибору стратегії підтверджується покращенням двох показників – прибутковості та зміцненням конкурентної та  ринкової позиції компанії.

þ          Прийнятність ризику, закладеного в стратегії. Оцінка виправданості ризику проводиться за трьома напрямками:

-         чи реалістичні передумови, закладені в основу вибору і стратегії;

-         до яких негативних наслідків для фірми може призвести провал стратегії;

-         чи виправдовує можливий позитивний результат  ризик втрат від провалу в реалізації стратегії.

Додатковими критеріями для оцінки стратегії є повнота охоплення ключових аспектів діяльності, внутрішня узгодженість її складових, гнучкість.

 

Соседние файлы в папке Разное