Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Уроки Хімії / Задорожний К. М. Методи підвищення ефективності навчання на уроках хімії

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2023
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Застосуванняметодупроектівуособистісноорієнтованомунавчанні

81

 

 

Створення учнівської презентації

Програмні засоби для цього виду діяльності такі: Mіcrosoft Word, Mіcrosoft Publіsher, Mіcrosoft Іnternet Explorer.

Під час створення учнівської презентації спочатку обговорюються шляхи доступу до pecypcів Інтернету та використання мультимедійної презентації в навчальному процесі. Учителі обирають форми індивідуальної, групової та колективної діяльності для створення можливості доступу всіх учнів до Інтернету, шукають шляхи використання можливостей батьків, випускників, комп’ютерних фірм тощо для організації роботи учнів у проекті. На рівні навчального закладу складається план ефективного використання робочого часу кабінету інформатики.

Потім планується й складається сценарій презентації відповідно до таких пунктів плану проекту, як навчальні цілі та діяльність учнів. Презентація має допомагати розкривати зміст ключового й тематичних питань, а мова та зміст — відповідати вікy учнів; тип і обсяг поданої інформації має враховувати можливості розуміння та використання її не дорослими, а учнями. Тож інформація подається з таким підбором: без надмірної науковості, без зухвалості, доступно та привабливо за формою.

Форма для оцінювання учнівської презентації

Учнівська презентація «Давайте пограємо в шпигунів!», презентація Power Poіnt

Учень ________________________________ Дата __________________

 

Максимум

Оцінювання

Оцінювання

 

балів

учнями

вчителем

 

 

 

 

Створення слайдів

 

 

 

 

 

 

 

Перший слайд з назвою

10

 

 

 

 

 

 

Викориcтaні різні можли-

5

 

 

вості Роwеr Роіnt (зміна

 

 

 

слайдів, звук, графіка)

 

 

 

 

 

 

 

Бібліографія

10

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

 

 

 

 

 

 

Принаймні одне лабораторне

10

 

 

дослідження чітко представ-

 

 

 

лене

 

 

 

 

 

 

 

Графіки й таблиці чіткі, точ-

10

 

 

ні й акуратні

 

 

 

 

 

 

 

82

Методи підвищення ефективності навчання на уроках хімії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Максимум

Оцінювання

Оцінювання

 

 

балів

учнями

вчителем

 

 

 

 

Висновки науково й мате-

10

 

 

матично обґpунтовані, базу-

 

 

 

ються на наведених даних

 

 

 

 

 

 

 

Принаймні два слайди пока-

10

 

 

зують тестові дані

 

 

 

 

 

 

 

Включені графіки з уроку

10

 

 

з Ехсеl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організaція

 

 

 

 

 

 

 

Текст добре читається, ідеї

10

 

 

записані в певному порядку

 

 

 

 

 

 

 

Є логіка в представленні

5

 

 

слайдів

 

 

 

 

 

 

 

 

Презентація візуально при-

10

 

 

ваблива

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього балів

100

 

 

 

 

 

 

Остаточна оцінка

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглянуто: _________________________________________

Примітка. Кожна презентація має бути переглянута й оцінена іншими групами та вчителем.

Висновки, рекомендації

Сучасний світ висуває підвищені вимоги до навичок колективної роботи з інформацією. Ці методичні рекомендації дають поради вчителю, як допомогти учням оволодіти новітніми формами та методами такої роботи.

Ми розглянули, як спланувати проект та етапи його виконання, як розподілити обов’язки та свій час. Особливу увагу було приділено обміну інформацією, результатами і знахідками, як толерантно ставитися до думок членів своєї команди та опонентів, а також як конструктивно критикувати й правильно сприймати критику.

Засобами такої роботи, зокрема, є: презентації, веб-сайти, публікації (буклет і газета). Ми навели зразки, виконані з допомо-

гою комп’ютерних програм Міcrоsоft PowerPoіnt, Mіcrosoft Word, Mіcrosoft Excel, Mіcrosoft Publіsher, з використанням такого об-

ладнання: комп’ютер з підключенням до мережі Іnternet, кольоровий принтер, мультимедійний проектор. Ми навели вимоги щодо логічної структури та візуального оформлення таких форм представлення інформації.

Застосуванняметодупроектівуособистісноорієнтованомунавчанні

83

 

 

Рекомендуємо використовувати в особистіcно орієнтованому навчанні дітей як метод проектів у цілому, так і окремі його складові.

Література

1.Бех І. Д. Особистісно-орієнтований підхід: науково-практичні засади. — К.: Либідь, 2003.

2.Гончаренко С. М. Методика як наука. — К.: Шлях освіти, 2000.

3.Явоненко О. Ф., Савченко В. Ф. Комплексний підхід до розв’язування проблем фахової підготовки студентів педвузу // Педагогіка і психологія. — 1996. — № 4.

4.ЖитникБ.Основи сучасного навчання. (Вкладка) // Завуч. — 2002. —

1.

5.Носаченко І. Системний підxід до використання рольових ігop у на- вчанні//Неперервнапрофесійнаосвіта:Теоріятапрактика.—2002.—

2.

6.Мельников А. Творчість від проблеми до дії. — 2002. — № 14 (142).

7.Браташ Н. Особистість XXІ століття — яка вона? // Завуч. — 2002. —

33 (147).

8.ЛогінВ.Методпроектівуконцепціїсучасноїосвіти//Завуч.—2003.—

2 (152).

9.Чернігова В. Плекаймо особистість // Завуч. — 2003. — № 11 (16).

10.Калініченко Н. Діяльність учителя в організації самоосвіти учнів // Освітянське слово. — 2004.

11.Браташ Н. Метод проектів у науковій творчості учнів // МАН: підготовка науково-дослідницьких проектів / Упор. М. Голубченко. — К.: Ред. загальнопед. газ., 2005.

12.Робота методкабінету / Упоряд. Л. Галіцина. — К.: Вид. дім «Шкільний світ»: Вид. Л. Галіцина, 2005.

13.Іntel® Навчання для майбутнього: Посібник / Адапт. до укр. видання Н. В. Морзе, Н. П. Дементієвська; Під керівн. Т. Нанаєвої, директора програми Іntel® Навч. для майб. — К.: Видавнича група BHV, 2004.

Л. І. Кратасюк, Вінницька обл.

Ігрова діяльність на уроках хімії

У дитячому віці гра — це норма, і дитина повинна завжди гратися, навіть коли робить серйозну справу.

А. С. Макаренко

Сучасна шкільна освіта в Україні спрямована на засвоєння

йоволодіння учнями необхідних знань, умінь та навичок. За період навчання в школі учні повинні засвоїти значну кількість фактичного матеріалу й, що важливіше, навчитися самостійно здобувати

йвикористовувати на практиці нові знання, вміти співпрацювати з різними людьми, спілкуватися з ними, адаптуватися до нових обставин, знаходити шляхи розв’язання різноманітних життєвих ситуацій. Щоб навчити їх цього, від учителя вимагається велика майстерність, його робота — постійний пошук. Те, що вчора вважалося новим, сьогодні, в умовах лавини інформації, яка звалюється на школярів, уже не відповідає вимогам сучасного уроку.

Розв’язанню цієї проблеми значною мірою сприяє впровадження в навчально-виховний процес активних методів навчання, серед яких провідну роль відіграють навчальні ігри. Вони дають учням змогу формувати знання шляхом інтенсивної самостійної пізнавальної діяльності й, разом з тим, сприяють розвитку індивідуальних творчих здібностей учнів.

Протягом усього існування людства гра постійно супроводжує людину. Тому не дивно, що потенціал гри використовують і в навчальному процесі, адже за умови вмілого використання вона може стати незамінним помічником педагога. Психологи стверджують, що гра може стати одночасно й засобом самооновлення та самовдосконалення, і стимулятором доброго настрою. З іншого боку, є об’єктивно величезні можливості гри як педагогічного засобу, що збільшує інтелектуальну напруженість, активізує розумові процеси та підвищує інтерес до знань. Захопившись грою, діти навіть не помічають, що навчаються.

©Кратасюк Л. І., 2010

Ігрова діяльність на уроках хімії

85

 

 

Гра поряд із працею та навчанням — один з основних видів діяльності людини, дивовижний феномен нашого існування.

Завизначенням,гра—цевиддіяльностівумовахситуацій,спря- мованих на відновлення та засвоєння суспільного досвіду, в якому складається та вдосконалюється самоуправління поведінкою.

Гра для дітей — засіб навчитися того, чого їх ніхто не може навчити. Це засіб дослідження та орієнтації в реальному світі, просторі та часі, речах, тваринах, людях. Включаючись у процес гри, діти навчаються жити в нашому символічному світі, досліджуючи, експериментуючи, навчаючись.

Більшості ігор властиві чотири головні риси (за С. О. Шмаковим): yy Вільна розвивальна діяльність, що застосовується лише за бажанням дитини, заради задоволення від самого процесу діяль-

ності, а не лише від результату.

yy Творчий, значною мірою імпровізований, дуже активний характер цієї діяльності.

yy Емоційне піднесення діяльності, суперництво, змагальність, конкуренція та ін.

yy Наявністьпрямихабонепрямихправил,щовідображаютьзміст гри, логічну та тимчасову послідовність її розвитку.

Великого значення грі надавали відомі педагоги А. Макаренко та В. Сухомлинський.

Найбільш глибоко технологію ігор як форми організації та вдосконалення навчального процесу розглянуто С. Ф. Занько, Ю. С. Тюнниковим та С. М. Тинниковою, які вважають, що «до розвитку теорії проблемного навчання, її основних понять, принципів та методів гра не могла не отримати такого важливого значення…».

Я вважаю, що досягти гарних успіхів у навчанні можна лише шляхом підвищення інтересу до свого предмета. Практика показує, що успішне вивчення хімії в школі практично неможливе без розвитку пізнавального інтересу учнів, а це, у свою чергу, вимагає використання активних форм проведення уроків.

На основі ігрової діяльності я прагну розвивати у школярів пам’ять, увагу й, у першу чергу, уяву, що дозволяє їм ефективно включатися в колективну діяльність. А ще важливо вчити дітей мріяти, фантазувати, і для цього потрібно грати. Ніщо так не розвиває дитину, як гра. Хоча, частково перетворюючи процес навчання на гру, я намагаюся зробити працю дітей радісною і творчою. У процесі навчання учні звикають до стандартних ситуацій. Вони позбавляють дітей можливості діяти самостійно, ефективно використовувати й розвивати свій творчий потенціал.

86

Методи підвищення ефективності навчання на уроках хімії

 

 

На мою думку, саме гра дає кожній дитині шанс проявити себе на уроці. Лише у грі дитина може показати свої знання і не боятися допущених помилок.

Робота за такою методикою дозволяє мені також розв’язати проблему сумісності в одному класі учнів з різними темпераментами. Не секрет, що в разі швидкого темпу ведення уроку флегматики та меланхоліки розгублюються, не встигають стежити за думкою вчителя та виконувати всі завдання. Сповільнений темп уроку, навпаки, примушує нудьгувати холериків. Вони починають відволікатися, порушувати дисципліну, їм просто нецікаво на уроці. Коливання уваги та темпу уроку, різний ступінь узагальнення матеріалу, неодноразове його відтворення дозволяють засвоїти знач­ ну частину навчального матеріалу на уроці, що значно скоротить самостійну роботу в позаурочний час.

Ігрові моменти на уроках хімії, особливо в сьомому та восьмому класах, дають мені можливість найбільш ефективно використати час уроку, підтримувати постійну увагу учнів та їх свідому дисципліну. Граючись діти отримують додаткові знання, вчаться проводити дискусії та відстоювати власну точку зору, застосовувати набуті знання в житті.

Гра — форма роботи, що протистоїть пасивному слуханню. У процесі гри інтелектуально пасивні діти зазвичай виконують такий обсяг навчальної діяльності, який їм недосяжний у навчальній ситуації.

Одна й та сама гра може виконувати декілька функцій:

1.Навчальну — розвиток загальнонавчальних умінь і навичок.

2.Розважальну — створення сприятливої психологічної атмосфери на уроках.

3.Комунікативну — об’єднання учнівського колективу, встановлення емоційних контактів.

4.Релаксаційну — зняття емоційної напруги, що викликана перевантаженням нервової системи під час інтенсивного навчання.

5.Психотехнічну — перебудова психіки для засвоєння більших обсягів інформації.

Залежно від загального напряму й типу дидактичних ігор

зїх допомогою можна формувати не лише окремі знання, але й узаємозв’язки між елементами знань, навчати учнів порівнювати й диференціювати хімічні речовини й процеси. Засвоєння знань під час гри часто не вимагає довільної уваги, що дозволяє уникнути перевтоми учнів.

Навчальна гра дозволяє вчителю досягти цілого ряду важливих цілей:

Ігрова діяльність на уроках хімії

87

 

 

1)дидактичних (розширення кругозору дітей);

2)розвивальних (розвиток пам’яті, мови, творчих здібностей учнів);

3)виховних (виховання самостійності, колективізму, навичок співробітництва, відповідальності за власні вчинки).

Гра — це складне, багатогранне явище, яке дуже важко одно-

значно пояснити, а тим більше класифікувати. До складу навчальних ігор, на відміну від розважальних, входять і безпосередньо ігрові дії, і дидактичні завдання, що часто носять науковий характер, і дослідницькі методи, і аналіз процесів та явищ.

Дидактичні ігри з хімії можна класифікувати за різними ознаками. За кількістю учасників їх поділяють на індивідуальні, парні та групові.

Індивідуальні ігри на уроці дають змогу кожній дитині про­ явити свою творчість, креативність, навчитися чітко висловлювати власну думку.

Суперництво та змагальність створюють емоційне піднесення діяльності.

Природне бажання досягти результату спонукає дитину задіяти всі наявні в неї знання та можливості.

А. Маслоу стверджує, що в людині переважають дві потреби — потреба до постійного зростання й потреба бути в безпеці. Один з найважливіших способів досягти безпеки — це поєднатися з іншими людьми або хоча б з однією людиною. Робота в парах дозволяє дитині почуватися комфортніше, відчувати поруч «плече товариша», розділити з ним відповідальність за результат спільної діяльності.

Поділ учнів на групи й надання кожній із них завдання, виконання якого залежить від спільних зусиль,— чудовий засіб розвинути в них соціальне почуття. Вони більше занурюються в навчання, оскільки роблять це разом з однолітками. Коли діти навчаються разом з іншими, вони відчувають істотну емоційну й інтелектуальну підтримку, яка дає їм можливість вийти далеко за межі їх теперішніх знань і вмінь.

Залежно від застосовуваних засобів і загальної спрямованості ігор їх можна поділити на такі типи:

1.Ігри-вправи.

2.Настільні ігри.

3.Ігри-ролі.

Хімічні ігри багатофункціональні. Вони дуже гармонійно по-

єднують фактичний та теоретичний матеріал, звичайне сприйняття інформації та творчу роботу, емоційний та логічний засіб

88

Методи підвищення ефективності навчання на уроках хімії

 

 

сприйняття, тобто примушують активно функціонувати різні рівні пізнавальної діяльності учнів.

Використання ігрових уроків чи елементів гри для мене — не самоціль. Це лише засіб досягнення максимального результату на уроці. Ми виховуємо майбутніх політиків, учених, економістів, а вчити їх думати зі шкільної лави — одне з основних завдань учителя.

Форми ігрової діяльності

Індивідуальні ігри

«Хімічні загадки»

Потрібно відгадати про який елемент, речовину, поняття тощо йдеться в загадці.

Я найлегший від усіх, Ти без мене — ані кроку. А як з киснем я зійдусь, То отримаєш вологу.

(Гідроген)

Яв усіх живих клітинах,

Я— вугілля, олівець. Маю ще один талант:

Яблищу, бо діамант.

(Карбон)

«Третій зайвий»

З трьох перелічених понять, формул тощо викреслити те, що не має логічного взаємозв’язку з іншими двома: H2SO3, SO2, HCl.

«Вірю — не вірю»

Вчитель зачитує певні твердження, а учні з допомогою кольорових сигнальних карток підтверджують або заперечують їх:

yy Металам характерний металічний блиск. (Вірю — зелений колір) yy Більшість неметалів тверді. (Не вірю — червоний колір)

yy Кальцій міститься в гемоглобіні крові. (Не вірю — червоний ко-

лір)

yy Срібло має бактерицидні властивості. (Вірю — зелений колір)

«Цифровий диктант»

За кожне правильне твердження вчителя учні ставлять «1», за неправильне — «0»:

yy Я стверджую, що це фосфор(III) оксид (на картці формула P2O3) — відповідь 1.

Ігрова діяльність на уроках хімії

89

 

 

yy Я стверджую, що це ферум(II) оксид (на картці формула Fe2O3) — відповідь 0.

yy Я стверджую, що це кальцій оксид (на картці формула СаО) — відповідь 1.

yy Я стверджую, що це нітроген оксид (на картці формула NO) — відповідь 0.

yy Я стверджую, що це алюміній оксид (на картці формула al2O3) — відповідь 1.

Правильна відповідь: 10 101.

Парні ігри

«Ти — мені, я — тобі»

Учні ставлять один одному запитання, які приготували заздалегідь. Виграє той учень, який відповів правильно на більшу кількість запитань.

1-й учень. Який метал найтвердіший? (Хром) 2-й учень. Який метал найважчий? (Осмій)

1-й учень. Який метал найпоширеніший на Землі? (Залізо) 2-й учень. Який метал називають рідким сріблом? (Ртуть)

«Швидкісна доріжка»

Дати назви оксидам: SO2, P2O5, MgO, FeO, CO2, N2O5, SO3.

«Експериментальна загадка»

Пара учнів отримує картку із завданням. Відповідає той учень, який підготувався першим. Другий учень може доповнити розповідь.

Приклад завдання

Поясніть,чиможнавдомашніхумовахз’ясувати,щомолоковже почало скисати, хоча це ще не відчутно на смак? Як це зробити?

Групові ігри

«Формульний диктант»

Дві групи учнів пишуть формули речовин під диктовку. Запишіть формули кислот, які згадуються у вірші:

Усі кислоти дружно в ряд Показались, привітались

Ізібрались на парад. Хлоридна, сульфатна, Нітратна, фосфатна, Йодидна, бромідна

Інавіть флуоридна. Також і силікатна.

90

Методи підвищення ефективності навчання на уроках хімії

 

 

Сульфідна і сульфітна, А з ними і нітратна.

Ці кислоти нам знайомі. Правда, є ще й невідомі.

З допомогою таблиці «Найважливіші кислоти» групи здійснюють узаємоперевірку диктанту й оголошують результати. Виграє група, яка набрала більшу кількість балів.

«Ланцюжок»

Учнікожноїгрупиланцюжкомвиходятьдодошки,розв’язуючи різноманітні завдання. Наприклад, вивчаючи валентність, учні визначають її у сполуках, написаних на дошці вчителем: NH3, SO3, CaS, CO2, H2O, H2S, CaCl2.

Виграє група, яка впоралася із завданням швидше.

«Експериментальна загадка»

Групи розв’язують закодовані задачі, виконують досліди, записують відповідні реакції, пояснюють помилки в тексті.

Група 1

До фенолфталеїну додаємо сульфатну кислоту, розчин якої набуваєкрасивогожовтогокольору,потімдонеїдодаємоцинк.Відбувається хімічна реакція. Активно виділяється газ із запахом тухлих яєць. Цей газ пропускаємо крізь чорний порошок купрум(II) оксиду. Утворюється мідь, порошок червоного кольору, і рідина, яка є основою.

Група 2

До лабораторії надійшли дві склянки безбарвних розчинів, етикетки на яких були відсутні. Очікували, що в склянках знаходиться вода та сульфатна кислота. Для їх визначення використали лакмус, який набув синього кольору в одній зі склянок. До неї додали порошок міді червоного кольору, виділився безбарвний газ. В іншу склянку додали сріблясто-білий метал натрій, виділився безбарвний газ із різким запахом і рідина, яка є кислотою.

Виграє група, яка найбільш правильно й у повному обсязі впоралася із завданням.

«Чорна скринька»

Вчитель описує учням речовину, що знаходиться в скриньці (там може лежати як сама речовина, так і аркуш паперу із записаною на ньому її формулою). Перемагає та команда, яка відгадала речовину, отримавши про неї найменшу кількість інформації.

Приклад

Уцій коробці знаходиться надзвичайна речовина. Колись,

усхідних країнах, її вважали милістю Божою, символом миру.