Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Уроки Хімії / Малахова Н. М. Пізнавальні завдання з хімії. 7-9 класи

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.09.2023
Размер:
835.97 Кб
Скачать

7 клас

11

 

 

Підказка. На ці та багато інших запитань ви знайдете відповіді в книзі: Карцов А. А. Химия без формул.— СПб.: Авалон, 2005.

11. «Хімія та література»

yy У творі М. В. Гоголя «О средних веках» є романтичний опис алхіміка та його «житла». Знайдіть цей уривок, прочитайте та відзначте, якими людськими якостями наділив письменник алхіміка. Чи співпадають вони з вашим уявленням про працю дослідника, вченого?

yy Знайдіть у творах відомого датського казкаря Ганса Хрістіана Андерсена історію про алхіміка Вальдемара До «Вітер розповідає про Вольдемара До та його дочок». Що він шукав?

yy Як описує проведення алхімічного досліду Ґете у «Фаусті»? Яку мету поставив доктор Фауст? Чи міг він її досягти, якщо взяти до уваги, що речовинами, які він змішував, були «червоний лев» — ртуть та «лілія» — сполука, яка містить Хлор?

12. «Хіміки малюють»

Згадайте, який вигляд мають лабораторії алхіміків? У яких казкових мультфільмах і художніх фільмах ви їх бачили? Запропонуйте свій малюнок.

Правила поведінки в кабінеті хімії. Ознайомлення з обладнанням кабінету хімії та лабораторним посудом

13. «Допитливі, на старт!»

Дайте відповідь на питання:

yy Що можна й чого не можна робити в хімічній лабораторії? yy Чим відрізняється лабораторний посуд від домашнього?

yy Чому не можна тримати засоби побутової хімії в посуді, який використовується для їжі, і навпаки? Перевірте, чи виконуються ці правила у вас удома.

yy Що спільного між хімічними реактивами та ліками? Перевірте свою домашню аптечку. У ній не мають знаходитися склянки та упаковки без написів і такі, термін придатності яких скінчився. Зверніть увагу на обов’язкові правила безпеки, які супроводжують кожний лікарський засіб.

14. «Безпека на кухні»

Напишіть правила поведінки та техніки безпеки на домашній кухні.

15. «Зроби сам»

Ви можете самі подбати про домашню міні-лабораторію. Деякі найпростіші прилади й устаткування можна зробити самотужки. Наприклад:

12

Пізнавальні завдання з хімії

 

 

yy Замінити пробірки на кювету для проведення хімічних реакцій.

Для цього від чистої пластикової пляшки ємністю 1,5–2 л відріжте дно. У середній частині дна яким-небудь гарячим предметом зробіть отвір і вставте пластмасовий шток від одноразового шприца — це буде ручка. У такій кюветі можна одночасно проводити п’ять хімічних реакцій, поміщаючи в кожне заглиблення піпеткою по дві-три краплі вихідних речовин. До речі, у такий спосіб проводять якісний хімічний аналіз.

yy Для збереження розчинів замість хімічних склянок можна використати вільні пляшечки від антибіотиків або інших ліків. Їх обов’язково треба підписати різнокольоровими маркерами, застосовуючи хімічні формули речовин.

yy Як самому виготовити міні-спиртівку, лабораторний штатив, пробіркотримач, стійку для флаконів із речовинами, лабораторні міні-терези, ви можете також дізнатися з книги: Різванов А. К. Жива хімія.— Х.: Вид. група «Основа», 2004. Там же описані цікаві досліди, які можна зробити самостійно.

Практична робота № 1. Правила техніки безпеки під час роботи в хімічному кабінеті. Прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами.

Будова полум’я

16. «Допитливі, на старт!»

Дайте відповіді на питання:

yy Що таке «техніка безпеки»? Для чого вона потрібна?

yy Чи однакова техніка безпеки для хіміка, будівельника, зварювальника, електрика, водія, домашньої господарки?

yy Наведіть якнайбільше прикладів необхідності дотримуватися техніки безпеки.

yy Які правила використання нагрівальних приладів?

yy Чому у ванній кімнаті не має бути ніяких електроприладів?

yy Яких правил безпеки треба суворо додержуватися, якщо в домі є маленькі діти?

17. «Техніка безпеки в повсякденному житті» (конкурс знавців)

yy Роздивіться вдома пакунки та етикетки на товарах побутової хімії: пральних порошках, фарбах, лаках, органічних розчинниках, засобах для очищення газової плити, сантехніки, вікон тощо.

7 клас

13

 

 

yy Які правила техніки безпеки під час використання та збереження цих виробів вам траплялися? Чи можна сформулювати загальні правила техніки безпеки під час використання засобів побутової хімії?

18. «Хочеш бути хіміком? Будь ним!»

Перш за все з’ясуйте:

yy Що має знаходитися в «Аптечці першої допомоги» в хімічному кабінеті?

yy Навіщо хіміку білий халат?

19. «Я репортер»

Візьміть інтерв’ю у родичів чи знайомих на тему «До чого призводить порушення техніки безпеки вдома й на роботі?».

20. «Один удома»

Проведіть бесіду з молодшими школярами з теми «Один удома»: як користуватися газовою плитою, електроприладами; чому не можна торкатися ліків і засобів побутової хімії.

21. «Хіміки малюють»

Намалюйте комікси на тему «До чого призводить порушення правил техніки безпеки в хімічній лабораторії?».

22. «Хочу все знати!»

yy Яку будову має полум’я?

yy Які види полум’я вам відомі? Чим вони відрізняються.

23. «Домашній експеримент»

Візьміть свічник, вставте в нього свічку й запаліть її. Погасіть світло й уважно роздивіться будову полум’я. Зробіть малюнок за своїми спостереженнями.

24. «Я — репортер»

Напишіть нарис із теми «Вогонь Прометея в житті людства».

25. «Завдання для мовознавців»

У тлумачному словнику сказано, що «полум’я» або «вогонь» — це розжарені гази, які виділяються під час горіння й світяться сліпучим світлом.

Наведіть якнайбільше прикладів використання цих термінів у переносному значенні у вигляді широковідомих висловів, прислів’їв, літературних виразів.

Наприклад: Полум’яний погляд. Полум’я народної боротьби. Щоб не погас душі вогонь. Пройшов вогонь, воду та мідні труби.

Поясніть ці вислови.

14

Пізнавальні завдання з хімії

 

 

Тема 1. Початкові хімічні поняття

Речовина, матеріал, тіло

26. «Допитливі, на старт!»

yy Запишіть у три стовпчики якнайбільше прикладів тіл, матеріалів і речовин, які вам траплялися. В яких випадках поняття матеріал та речовина співпадають? Як можна відрізнити тіло від речовини й матеріалу?

yy Хто наведе більше прикладів речовин, які він використовує в повсякденному житті?

27. «Хазяйнуємо самі»

Запропонуйте матері відпочити і приготуйте самостійно сніданок або вечерю, накрийте стіл та пригостіть усіх домашніх. Які речовини, матеріали та тіла вам довелося використати? Запишіть результат своїх спостережень.

28. «Смачного!»

І діти й дорослі полюбляють смачне хрустке печиво, яке має назву «вергуни», або «хрущики». Прочитайте уважно рецепт і з допомогою дорослих приготуйте ці ласощі. (Рецепт — це вказівка про склад і спосіб виготовлення будь-якої суміші, розчину, страви, ліків. У хімії замість слова «рецепт» уживають слово «методика».)

Рецепт «хрущиків». Налийте в миску одну склянку мінеральної води, одну чайну ложку цукру, 450 г борошна, замісіть тісто. Розкотіть його тоненько та наріжте на вузькі пластини у формі прямокутника. У середині кожної зробіть поздовжній розріз і через нього протягніть, виверніть один кінець. Обсмажте (з допомогою дорослих!) в казанку на розжареній рослинній олії. Хрущики виймайте шумівкою, покладіть на блюдо та припорошіть цукровою пудрою. Ласуйте!

Повернемося до хімії.

yy Прочитайте ще раз уважно рецепт та випишіть назви тіл, матеріалів і речовин, які ви використали.

yy Зверніть увагу на те, з яких матеріалів виготовлені миска, склянка, ложка, казанок, блюдо, шумівка.

yy Що таке тісто — речовина чи матеріал?

Чисті речовини та суміші

29. «Точка зору»

yy Чи вважаєте ви водопровідну воду чистою?

yy Як узагалі можна розуміти слова «чиста речовина»? yy Чи є якісь критерії визначення чистоти?

7 клас

15

 

 

Критерій — підстава для оцінки, визначення або класифікації чогось.

30. «Хочу все знати»

yy У багатьох сім’ях сьогодні очищують водопровідну воду з допомогою фільтрів типу «Бар’єр» та інших пристроїв. Разом з однокласниками принесіть до школи вже використаний фільтр або картридж від водоочисного пристрою (можна принести відповідні пакунки або фотографії), обов’язково з переліком речовин, які входять до їх складу. З’ясуйте від чого вони очищують воду. Якщо вдома таких пристроїв немає, візьміть у магазині рекламні матеріали або сфотографуйте їх. Можна також скористатися мережею Інтернет.

yy Зробіть виставку або стенд на тему «Як і від чого очищують воду вдома».

yy Запропонуйте засоби очищення води в домашніх умовах без використання покупних пристроїв.

31. «Я — репортер»

Напишіть репортаж на тему «Шлях річкової води до нашого столу».

32. «Завдання для Попелюшки»

Згадайте відому казку. Яку суміш наказала розділити мачуха? Чи можна це зробити? А якщо б Попелюшка мала розділити суміші: а) рослинної олії і води, б) піску й цукру, в) вугілля і залізних цвяхів,— що б ви їй порадили?

33. «Домашній експеримент»

Як ви гадаєте, чи можна розділити суміш солі та молотого перцю? Давайте спробуємо.

yy На чистій плоскій тарілці змішайте по половині чайної ложки солі та молотого перцю. Надуйте повітряну кульку, зав’яжіть та потріть її о вовняний светр або шарф. Піднесіть кульку якнайближче до суміші. Що ви бачите? Перець прилипає до кульки, а сіль залишається на тарілці.

Підказка. Це приклад дії статичної електрики. Пояснення ви можете отримати від викладача фізики або з підручника фізики. yy Спробуйте розділити інші суміші: наприклад, цукор і молоту

каву, цукор і корицю, сіль і пісок. Які суміші можна розділити в такій спосіб? Які умови треба виконати? Чим можна замінити кульку? Чи можете ви запропонувати інші способи розділення таких сумішей?

16

Пізнавальні завдання з хімії

 

 

34. «Шукаємо відповідь»

Як ви гадаєте, ґрунт — чиста речовина чи суміш? Для того щоб відповісти на це питання, можна провести експеримент у хімічному кабінеті.

Для цього вздовж вимірювального циліндру ємністю 100 мл приклейте смужку білого паперу завдовжки 10–12 см. Візьміть на ділянці певну кількість ґрунту, очистіть його від гілочок та опалого листя, висушіть за кімнатної температури.

У вимірювальний циліндр помістіть 10 г ґрунту, долийте води до відмітки 100 мл, закрийте щільно пробкою, добре перемішайте та поставте відстоюватися. Спостерігайте в якій послідовності осаджуються частки ґрунту: дрібні камінці, пісок, шматочки глини, перегній. Через 20 хвилин виміряйте висоту кожного шару осаду, який утворився.

Намалюйте в себе в зошиті те, що побачили. Зробіть висновки. Було б цікаво порівняти зразки ґрунту з різних ділянок, узятих

у полі, лісі, на дорозі, городі тощо.

35. «Вчимося аналізувати»

Повернемося до рецепту хрущиків. Визначте які чисті речовини та суміші в ньому використані.

Атоми, йони. Хімічні елементи, їхні назви й символи

36. «Атоми в нас удома»

yy Зробіть із двох кульок пластиліну, шматочків сірника та нитки модель атома Гідрогену, яка рухається. Для цього візьміть два шматочки сірника, прив’яжіть до обох нитку та вставте їх у пластилінові кульки різного розміру. Велика кулька — це ядро атома Гідрогену (протон), а маленька — електрон, який обертається навколо. Візьміть велику кульку в руку й покрутіть так, щоб маленька оберталася навколо неї.

yy Якщо нитка обірветься, то як буде називатися частка, що залишиться у тебе в руці?

37. «Перше знайомство»

Впишіть у таблицю традиційні назви хімічних елементів.

Традиційна назва

Сучасна назва

Хімічний символ

хімічного елемента

хімічного елемента

 

 

 

 

 

Гідроген

H

 

 

 

 

Оксиген

O

 

 

 

 

Нітроген

N

 

 

 

7 клас

 

17

 

 

 

 

 

 

Традиційна назва

Сучасна назва

Хімічний символ

хімічного елемента

хімічного елемента

 

 

 

 

 

Сульфур

S

 

 

 

 

Алюміній

Al

 

 

 

 

Калій

K

 

 

 

 

Магній

Mg

 

 

 

 

Кальцій

Ca

 

 

 

 

Карбон

C

 

 

 

 

Хлор

Cl

 

 

 

 

Цинк

Zn

 

 

 

 

Купрум

Cu

 

 

 

 

Натрій

Na

 

 

 

 

Фосфор

P

 

 

 

 

Аргентум

Ag

 

 

 

 

Ферум

Fe

 

 

 

 

Плюмбум

Pb

 

 

 

 

Силіцій

Si

 

 

 

 

Флуор

F

 

 

 

 

Іод

І

 

 

 

 

Аурум

Au

 

 

 

yy Випишіть в окремі стовпчики сучасні назви хімічних елементів (та їх символи), які починаються на літери: А, К, Н, С, Ф. Який стовпчик виявиться найдовшим?

yy Підрахуйте, з якою кількістю хімічних елементів ви ознайомилися? Традиційні назви скількох із них вам знайомі?

38. «Я — репортер»

Напишіть репортаж на тему «Хімічні елементи в організмі людини».

39. «Коли уроки ще не зроблені»

yy Подивіться протягом 30 секунд на квадрат із символами хімічних елементів. Відновіть по пам’яті їхнє розташування, а також їх назви.

C S H

O P N

K І B

18

Пізнавальні завдання з хімії

 

 

yy

Складіть назви елементів з наведених складів:

 

гідро; кар; си; нат; рум; ген; ка; рій; лій; фе; ок; бон.

yy

Скільки знаків хімічних елементів можна скласти:

 

а) із трьох сірників;

 

б) із чотирьох сірників?

 

40. «Завдання для мовознавців»

Порівняйте назви хімічних елементів: Гідроген, Оксиген, Нітроген.

Друга частина слова «ген» походить від грецького genes, що означає «народжувати», «створювати». Що означають перші частини слів і, взагалі, назва кожного з указаних елементів? Для знаходження відповіді зазирніть у довідник. Чи можна проаналізувати в такий спосіб традиційні назви цих елементів?

41. «Хімія і ми»

Мабуть, ви неодноразово пили мінеральну воду, але не звертали уваги на її склад. Подивіться уважно на етикетку, випишіть хімічні формули часток, які там наведені. Яку назву вони всі мають? Чим відрізняються? Навіщо їх указують на етикетці?

Поняття про періодичну систему хімічних елементів Д. І. Менделєєва

42. «Завдання для мовознавців»

Уявіть, що ви складаєте словник. Дайте визначення поняттям: період, періодичний. Наведіть приклади періодичних явищ, подій, видань тощо.

43. «Хто зайвий?»

Знайдіть у кожній групі хімічних елементів такий, що відрізняється від інших за положенням у періодичній системі хімічних елементів:

1)Li, K, Al, Na, Rb;

2)N, H, P, As, Sb;

3)Na, Mg, Al, C, Si.

44. «Хочу все знати»

Що таке система? Система — це:

yy певний порядок, зумовлений правильним, планомірним розташуванням і взаємним зв’язком частин чого-небудь;

yy сукупність яких-небудь елементів, одиниць, частин, об’єдну­ ­ва­ них спільною ознакою, призначенням;

yy форма організації чогось.

7 клас

19

 

 

Наявність системи дозволяє швидко знаходити, порівнювати її частини, бачити зв’язок між ними, робити висновки.

Прокоментуйте такі поняття: yy Система розташування книг. yy Комп’ютерна система.

yy Система виховання.

Наведіть свої приклади систем.

45. «Вчимося систематизувати»

Систематизувати — означає приводити щось у систему.

yy Розподіліть елементи перших трьох періодів у таблиці послідовно в порядку збільшення порядкових номерів: Гідроген, Неон, Сульфур, Нітроген, Магній, Оксиген, Карбон, Силіцій, Алюміній, Гелій, Літій, Натрій, Флуор, Фосфор, Бор, Аргон, Хлор, Берилій.

yy Зробіть висновок: що можна визначити, знаючи порядковий номер елемента в таблиці Д. І. Менделєєва.

Порядковий

Назва

Символ

Заряд ядра

Кількість

номер

елемента

елемента

 

електронів

 

 

 

 

 

1

Гідроген

H

+1

1

 

 

 

 

 

46. «Точка зору»

У 1661 році була надрукована книга видатного англійського вченого, хіміка Роберта Бойля «Хімік-скептик», в якій він сформулював п’ять основних проблем хімії свого часу:

1.Чи є вогонь «універсальним аналізатором» усіх тіл?

2.Чи є продукти прожарювання елементами, або началами?

3.Чи може кількість речовин, що сприймаються як елементи, або начала, бути обмежена трьома, чотирма або п’ятьма?

4.Чи дійсно існують елементи «Сіль», «Сульфур» та «Меркурій», які були введені Парацельсом у ХVI столітті та вважалися першоосновою всіх речовин?

5.Чи існують узагалі реальні елементи, або начала?

yy Поміркуйте та дайте відповіді на ці питання. Як ви гадаєте, що мав на увазі Роберт Бойль під поняттям «елемент»; або «на­ чало»?

yy Що б ви відповіли давньогрецькому вченому Аристотелю, який вважав, що «елементи», які лежать в основі всіх різноманітних речей, — вода, вогонь, повітря та земля?

47. «Хімія і література»

Відомо, що багато хімічних елементів отримало свою назву на честь планет, а ті, у свою чергу, на честь богів і героїв Давньої Греції

20

Пізнавальні завдання з хімії

 

 

та Риму. Про їх пригоди й подвиги написано багато цікавого в книзі: Легенды и сказания Древней Греции и Рима / Сост. А. А. Ней-­ хардт.— М.: Правда, 1988.— 576 с.

yy Знайдіть у цій книзі персонажей, імена яких носять хімічні елементи: Гелій, Аурум, Іридій, Європій, Нептуній, Ніобій, Паладій, Плутоній, Прометій, Селен, Тантал, Титан, Уран, Церій.

yy Знайдіть ці елементи в періодичній системі, запишіть їх символи, порядкові номери та пояснення щодо назв до свого «Тлумачного словничка».

yy Разом з однокласниками підготуйте розповіді про згаданих богів і героїв і використайте їх для проведення брейн-рингу або тематичного вечора «Міфи та хімічні елементи».

Підказка. Візьміть до уваги, що одні й ті самі боги в Давній Греції та Римі мали різні імена.

48. «Хочу все знати»

Знайдіть у таблиці Д. І. Менделєєва хімічні елементи, які отримали своє ім’я на честь видатних учених і країн. Запишіть їх символи, порядкові номери та пояснення назв до свого «Тлумачного словничка».

49. «Коли уроки ще не зроблені»

Ігри з таблицею Д. І. Менделєєва

Краще за все потоваришувати з таблицею Д. І. Менделєєва під час гри. Таких ігор може бути декілька, грати можна вдвох, утрьох і цілою групою. Але до гри треба підготуватися заздалегідь.

Купіть у книжковій крамниці таблицю Д. І. Менделєєва середнього розміру, щоб її можна було покласти на стіл, і приготуйте картонні картки такого розміру, як прямокутники в таблиці. На кожній картці напишіть порядковий номер, символ і назву хімічного елемента. Можна приготувати картки на всі хімічні елементи, а можна виключити лантаноїди (№ 58–71) й актиноїди (№ 90– 103). Для початку можна обирати для гри тільки картки елементів І–ІІІ періодів.

Хімічне доміно (за А. Вяткіним)

Усі картки перемішують. Кожний гравець отримує по шість карток. Решта залишається в колоді. Перший гравець викладає будь-яку картку на клітинку таблиці Д. І. Менделєєва, яка їй відповідає. Кожний наступний гравець має викласти картку із символом хімічного елемента, який знаходиться поряд: зверху, знизу, з лівого або правого боку. Якщо необхідної картки немає, гравець бере її з колоди або пропускає хід. Виграє той, хто першим виклав усі свої картки.