Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб12Хорд.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Методичні поради.

Хід роботи. Спочатку розглядають зовнішню будову окуня, тіло якого дещо витягнуте і сплюснуте з боків (рис.3). Чіткого поділу його на голову, тулуб і хвіст немає. На боках голови добре помітні очі, а за ними зяброві кришки, задні кінці яких розміщені на межі голови з тулубом. Перед очима знаходяться ніздрі, які мають вигляд ямок. Ніздрі не з’єднуються з ротовою порожниною.

Тулуб окуня покритий кістковою лускою. Це тонкі, округлої форми кісткові пластинки, які переднім краєм закріплюються в шкірі. Вільний край луски зазубрений. Така луска називається ктеноїдною. У деяких інших видів (наприклад, щуки) вільний (задній) край луски гладенький. Така луска називається циклоїдною.

Знаходять бокову лінію та її розгалуження на голові. Отворами у лусці канали лінії з’єднуються із навколишнім середовищем і сприймають інфразвукові коливання, рух і тиск води. Потім розглядають парні (грудні та черевні) і непарні (спинний, хвостовий та під хвостовий) плавці.

Рис 3. Зовнішня і внутрішня будова окуня

Внутрішню будову окуня вивчають на фіксованих тваринах. Характерною особливістю внутрішньої будови, як і інших кісткових риб, є наявність плавального міхура – гідростатичного органу, що заповнюється газами завдяки кровоносній системі риби і сприяє підніманню риби у верхні шари або її зануренню.

Порівняно з хрящовими, у кісткових більша відносна довжина кишечника та помітна диференціація його на відділи. Такі зміни сприяють підсиленню інтенсивності травлення.

Органи виділення – тулубні нирки, що тягнуться вздовж хребта та сечовиводи. На відміну від хрящових, кісткові риби мають сечовий міхур.

Органи дихання кісткових риб – зябра, які представлені зябровими дужками з пронизаними мережею кровоносних судин зябровими пелюстками.

Кровоносна система подібна до такої у хрящових риб, але має більшу кисневу місткість. Так як у хрящових риб, у кісткових риб органами кровотворення є селезінка і частково нирки.

Нервова система така як у хрящових риб, але більше розвинений середній мозок.

У кісткових риб запліднення зовнішнє. Окунь розвивається з метаморфозом. Із заплідненої ікри розвивається личинка, яка через деякий час стає схожою на дорослу форму – це мальок.

Завдання. Замалювати зовнішню і внутрішню будову окуня.

Скелет річкового окуня кістковий (рис.4). Він складається з черепа, хребта, скелета, плавців та їхніх поясів. Черепна коробка захищає головний мозок. У вісцеральному відділі розвинені щелепи. Верхні дуги хребців утворюють канал, всередині якого знаходиться спинний мозок. До хребців тулуба причленовуються ребра. Пластинки плавців підтримуються кістковими променями. Кісткові тканини міцніші хрящових і надають скелету більшої легкості та рухомості.

Рис.4 Скелет річкового окуня

Завдання. Замальовують скелет річкового окуня.

Запитання для самоконтролю

1. Які ознаки відрізняють представників підтипу Черепні, або Хребетні, від представників підтипу Безчерепні?

2. Чим характеризується нервова система хребетних тварин?

3. Які ви можете назвати пристосування риб до середовища мешкання?

4. Які ознаки притаманні рибам?

5. Що собою становлять плавці? Які їхні функції?

6. Що таке луска, які її функції?

7. Чим будова хребетних тварин складніша за будову безчерепних?

8. З яких відділів складається скелет кісткових риб?

9. Яке призначення зябрових тичинок і пелюсток?

10. Як відбувається кровообіг у риб?

11. З яких відділів складається головний мозок риб?

12. Які органи чуттів є у риб? Які функції бічної лінії?

13. Чому в риб густота розміщення зябрових тичинок тим більша, чим дрібнішою їжею вони живляться?

14. Які характерні ознаки хрящових риб вам відомі?

15. Як розмножуються хрящові риби?

16. Які хрящові риби можуть бути небезпечними для людини?

17. Яке значення для пересування акул має жироподібна речовина, що відкладається в печінці?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]