Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика звіт.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
292.35 Кб
Скачать

1.2 Облік необоротних та нематеріальних активів.

Для забезпечення діяльності ТОВ «СОП «Михайлівське» та високоякісного надання послуг повинне бути забезпечене засобами праці - необоротними активами.

Необоротні активи Товариства складаються з:

- основних засобів;

- інших необоротних матеріальних активів;

- нематеріальних активів (програмне забезпечення).

Синтетичний облік основних засобів ведеться на рахунку 10 „Основні засоби”. За дебетом відображається надходження основних засобів на підставі акту прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів. Даний акт застосовується для оформлення операцій по зарахуванню об'єктів до складу основних засобів і для обліку ведення їх в експлуатацію. Його заповнюють також у випадках передачі основних засобів іншим підприємствам. Оформляється він в одному примірнику, підписується керівником та головним бухгалтером і разом з технічною документацією передається в бухгалтерію. Акт здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів, підписується відповідним представником відділу, що проводила ремонт та передається в бухгалтерію, за кредитом ж відображається списання на основі акту про списання основних засобів (Додаток 10)

У складі необоротних активів у Товаристві обліковуються такі основні засоби як: будинки, споруди, передавальні пристрої, машини та обладнання, транспортні засоби. (Додаток 11,12) Також наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах можна побачити у звіті 10- мех. (Додаток 13)

Для визнання основних засобів, інших необоротних матеріальних і нематеріальних активів, встановлення строку корисного використання об'єктів та вибору методу нарахування амортизації створити постійно діючу експертну технічну комісію у складі:

Голова комісії: технічний директор.

Члени комісії: головний енергетик;

головний механік.

Саме комісія здійснює безпосередній огляд об’єкта, що підлягає списанню, встановлює причини невідповідності критеріям активу, визначає осіб, з вини яких відбулося передчасне вибуття основних засобів із експлуатації і складає і підписує акти на списання основних засобів.

Аналітичний облік основних засобів ведеться за кожним інвентарним об’єктом. Для кожного основного засобу у Товаристві заводиться інвентарна картка ( Додаток 14). У цій картці наводяться дані, що характеризують індивідуальні особливості об'єкта обліку, а також бухгалтерські записи щодо дати оприбуткування, усіх внутрішньогосподарських переміщень, дати і причини вибуття. Звичайно у картках наводиться інвентарний номер об'єкта, синтетичний рахунок і субрахунок, на якому цей об'єкт враховується, його первинна вартість, річна сума та останній рік нарахування зносу. Складає і підписує інвентарну картку бухгалтер на підставі відповідних первинних документів. Усі основні засоби знаходяться на відповідальному зберіганні посадових осіб, призначених наказом учасників Товариства.

З метою підтвердження правильності та достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" передбачено проведення інвентаризації майна, коштів і фінансових зобов'язань у ТОВ «СОП «Михайлівське».

При проведені інвентаризації матеріально-відповідальна особа складає розписку (Додаток 15) у якій зазначає що всі прибуткові та видаткові документи по основним засобам здані в бухгалтерію. Робота інвентаризаційної комісії щодо встановлення фактичних залишків матеріальних цінностей і грошових коштів оформлюється інвентаризаційним описом (додаток 15).  Найменування цінностей, їх кількість та ціна відображаються в опису за номенклатурою та в одиницях вимірювання, прийнятих у бухгалтерському обліку. Інвентаризаційні описи складаються в процесі інвентаризації майна на дату її проведення не менш, як у трьох примірниках. Далі складається порівняльна відомість даних бухгалтерського обліку із даними проведення інвентаризації і результати оформляються актом інвентаризації.

У складі необоротних активів у Товаристві обліковуються такі основні засоби як: будинки, споруди, передавальні пристрої, машини та обладнання, транспортні засоби.

Матеріальні активи, термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року, а вартість менше 1000 грн., вважати іншими необоротними матеріальними активами.

Також у ТОВ «СОП «Михайлівське» обліковуються довгострокові біологічні активи, які обліковуються на рахунку 16 «Довгострокові біологічні активи». До них відносять:

По дебету відображають надходження біологічних активів на підставі Актом приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) і передачі їх в експлуатацію (форма № ДБАСГ-1). Складається цей документ декілька разів, а саме:

  • при збільшенні вартості незрілих на суму понесених витрат, пов'язаних з біологічними перетвореннями (після закінчення посадкових робіт та щорічного зростання вартості молодих насаджень на суму витрат з їх вирощування);

  • при досягненні насадженнями віку ефективного їх використання і зарахуванню їх до складу рослинництва.

По кредиту відображають списання активів на підставі Акту на списання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) (форма №ДБАСГ-3).

Синтетичний облік за рахунками 10, 11, 12, 13, 16, 19 ведеться в Журналі-ордері N 4 А с.-г. (Додаток 16) Записи по кредиту рахунків 10, 11, 12 здійснюють на підставі первинних документів (ф. № ОЗСГ-3 "Акт на списання основних засобів", № ОЗСГ-4 "Акт на списання автотранспортних засобів", затверджені наказом Мінагрополітики від 27.09.2007 № 701), бухгалтерських довідок. В кінці місяця кредитові обороти рахунків з Журналу-ордера N 4 А с.-г. переносять в Головну книгу.

При нарахуванні амортизації основних засобів застосовувати методи амортизації та ліквідаційну вартість, затверджені протоколом засідання постійно діючої експертної технічної комісії за погодженням з директором з економіки та фінансів. Зокрема, у Товаристві установлені такі методи нарахування амортизації:

•для об’єктів основних засобів (крім вантажних автомобілів вантажопідйомністю понад 2 т) – прямолінійний, зменшення залишкової вартості чи кумулятивний методи;

•для вантажних автомобілів вантажопідйомністю понад 2 т – виробничий метод;

•для малоцінних необоротних матеріальних активів та бібліотечних фондів – у розмірі 100 % вартості таких об'єктів у першому місяці їх використання;

• для інших необоротних матеріальних активів – прямолінійний метод.

Проводиться переоцінка тих об'єктів основних засобів, залишкова вартість яких відрізняється від їхньої справедливої вартості на дату балансу більше ніж на 15 %.

Вартість поточних та капітальних ремонтів відносяться на рахунки валових витрат. Вартість реконструкції, добудови основних засобів відносити до капітальних вкладень і на збільшення вартості основних засобів.

Амортизація та знос основних засобів обліковується на рахунку 13 "Знос необоротних активів". За кредитом рахунку відображається нарахування амортизації, за дебетом — її зменшення. Нарахована амортизація за придбаними основними засобами включається до складу витрат. Для нарахування амортизації необоротних активів складають розрахунок відомість N 4.4 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом на початок року. Розрахунок використовують для визначення річної і місячної суми амортизації на 1 січня. Необоротні активи групують за групами та видами об'єктів, а також передбачають розподіл амортизації за об'єктами обліку. Також наявність, рух і амортизацію основних засобів можна побачити у річному звіті №11-ОЗ (Додаток 17).