Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика звіт.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
292.35 Кб
Скачать

1.3 Облік запасів. Облік персоналу, заробітної плати та розрахунків зі страхування.

Будь-яке підприємство, яке здійснює господарську діяльність, повинен мати основний рахунок і оборотний капітал. Так і ТОВ «СОП «Михайлівське» має оборотний капітал (короткострокові активи), який забезпечує безперебійний процес виробництва та реалізації продукції. Короткострокові активи є найважливішим ресурсом у забезпеченні поточного функціонування підприємства міста і містять у собі: товарно-матеріальні запаси (сировину й матеріали, незавершене виробництво, готову продукцію, товари), дебіторської заборгованості, аванси видані, кошти, короткострокові фінансові вкладення.

Здійснення безперервного технологічного процесу виробництва Товариства підтримується створюваними запасами матеріалів, напівфабрикатів, палива тощо.

Загалом розумінні запаси - це активи як:- запасів сировини, матеріалів, покупних напівфабрикатів та українських комплектуючих виробів, палива, тари і тарних матеріалів, запасними частинами, інших матеріалів виділені на використання їх у виробництві або за виконанні робіт й нових послуг.

Облік товарно-матеріальних цінностей для Товариства організується відповідно до Типовим планом рахунків бухгалтерського обліку від 23.05.2007 розділ 1 "Короткострокові активи" в підрозділі 1300 "Запаси".

По МСФО №2 "Запаси" початкове визнання, оцінка та облік запасів ведеться за найменшої з цих двох величин: фактичної (історичної) вартості і можливої чистої ціни продажів.

Надходження запасів у Товариство відображається по дебету рахунків 2 класу Плану рахунків на підставі таких документів як: Договір купівлі-продажу матеріальних цінностей, рахунок –фактура, довіреність, накладна (Додаток 18), податкова накладна (Додаток 19) товарно-транспортна накладна, прибуткові ордери, акти про приймання матеріалів.

Цінності, що надходять на склад, ретельно перевіряють, встановлюють відповідність їх якості, кількості, асортименту, умовам поставок і супровідним документам. Якщо не виявлено розходжень, матеріали приймають.

Згідно наказу про облікову політику (Додаток 2) запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за первісною вартістю.

Відпуск запасів у виробництво, продаж та при іншому вибутті здійснюється за такими ознаками:

  • запаси, які відпускаються та послуги, що виконуються для спеціалізованих замовлень і проектів, а також, які не змінюють один одного, оцінювати за ідентифікованою собівартістю;

  • сировина та матеріали, призначені для виробничих потреб за середньозваженою собівартістю;

  • незавершене виробництво – за нормативними затратами;

  • товари - за ціною продажу.

Вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, що передані в експлуатацію, виключаються із складу активів, списується з балансу з подальшою організацією кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання.

Для узагальнення даних наявності та руху матеріальних цінностей у Товаристві ведеться Журнал-ордер 5 А с.-г. та відомість по рахунках: 20 "Виробничі запаси"; 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"; 25 "Напівфабрикати"; 26 "Готова продукція"; 27 "Продукція» Саме підсумки залишків по синтетичних рахунках (субрахунках) сальдової відомості звіряють з даними про залишки матеріальних цінностей, відображених в Журналі-ордері в розрізі матеріально-відповідальних осіб.

Згідно із Законом У країни „Про оплату праці” заробітна плата — це винагорода, обчислена переважно у грошовому вираженні, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Облік руху особового складу підприємства здійснюється у бухгалтерії.

Обліку підлягають всі працівники незалежно від виконуваної роботи та займаної посади.

Оформлення працівників на роботу здійснюється на підставі наказу (розпорядження) про прийняття на роботу. Для обліку використання робочого часу використовують табель, який веде уповноважена на те особа.

Табельний облік застосовується для аналізу і контролю за використанням робочого часу і станом трудової дисципліни. Дані табельного обліку використовуються також для визначення заробітку працівників, які перебувають на погодинній оплаті праці, та окремих виплат іншим працівникам.

На основі табелю робочого часу у бухгалтерії складається відомість розрахунку заробітної плати у відомості відображаються суми нарахованої зарплати, премії, доплати, лікарняні, відпускні, розміри утримань до фондів соціального страхування та суми до видачі працівникам на руки.

За рахунок платіжної відомості можна звірити суми нарахованої заробітної плати, розрахунок утримань та фактичної видачі працівнику оплати.

Згідно чинного законодавства із заробітної плати утримуються:

  • до Пенсійного фонду 3,6%

  • Податок з доходів фізичних осіб - 15 %

Після проведення утримань працівнику видається заробітна плата на руки. Працівник підтверджує отримання заробітної плати підписом у платіжній відомості.

Узагальнення інформації про розрахунки з персоналом, який відноситься як до облікового так і не до облікового складу Товариства, - з оплати праці (за всіма видами заробітної плати, премій, допомоги тощо), а також розрахунки за неодержану персоналом у встановлений термін суму з оплати праці (розрахунки з депонентами) здійснюється на рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці». У Товаристві застосовуються такі субрахунки до рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці»:

661 «Розрахунки за заробітною платою»;

662 «Розрахунки з депонентами».

По кредиту рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці» відображаються нарахована працівникам підприємства основна і додаткова заробітна плата, премії, допомога з тимчасової непрацездатності, матеріальна допомога, суми індексації заробітної плати у зв’язку з інфляцією, суми компенсації втрати працівниками частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати та інші нарахування, які є доходом працівника. За дебетом рахунка 66 «Розрахунки з оплати праці» здійснюється виплата заробітної плати, премій, допомоги, матеріальної допомоги, вартість отриманих у рахунок оплати праці матеріалів, а також суми утриманих податків і зборів.

Нараховані, але не отримані персоналом підприємства у встановлений термін суми з оплати праці відображаються за кредитом субрахунку 662 «Розрахунки з депонентами» та за дебетом субрахунку 661 «Розрахунки із заробітною платою».

Сума всіх утримань із заробітної плати працівників і сума виплаченої зарплати дорівнює обороту за дебетом рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці». Кредитове сальдо цього рахунку дорівнює сумі в графі розрахунково-платіжної відомості «Сума, що належить до виплати».

Аналітичний облік розрахунків по заробітній платі має стільки ж рахунків, скільки працюючих у ТОВ «СОП «Михайлівське» за обліковим складом. Сума всіх нарахувань по кожному аналітичному рахунку (тобто по кожному працюючому) дорівнює кредитовому обороту синтетичного рахунка 66 «Розрахунки з оплати праці» за звітний місяць, тобто сумі нарахованої зарплати по цеху, відділу, підприємстві в цілому. Сума всіх утримань із заробітної плати працівників і сума виплаченої зарплати дорівнює обороту за дебетом рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці». Кредитове сальдо цього рахунку дорівнює сумі в графі розрахунково-платіжної відомості «Сума, що належить до виплати».