Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика звіт.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
292.35 Кб
Скачать

1.5 Облік формування доходів, витрат та результатів діяльності. Позабалансовий облік, фінансова звітність підприємств.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи і витрати Товариства та її розкриття у фінансовій звітності регламентуються:

П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”;

П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати”;

П(С)БО 15 “Дохід”;

П(С)БО 16 “Витрати”

Для обліку доходів і витрат у Товаристві потрібно дотримуватися таких принципів:

  • нарахування;

  • відповідності доходів та витрат.

Для накопичення інформації про доходи та витрати підприємства Планом рахунків передбачені окремі класи рахунків.

Клас 7Доходи і результати діяльності” – призначений для узагальнення інформації про доходи і результати діяльності підприємства. Рахунки з номера з 70 по 78 – це рахунки доходів. Рахунок 79 призначений для узагальнення інформації про результати діяльності підприємства. Рахунки цього класу є пасивними (крім рахунку 79 “Фінансові результати” та субрахунку 704 “Вирахування з доходу”). Основні документи які використовуються у Товаристві для отримання доходу є договора з покупцями, рахунки-фактури, видаткові накладні, товарно-транспорні накладні.

У бухгалтерському обліку дохід відображається в сумі грошових коштів або їх еквівалентів, які були отримані або підлягають одержанню.

Клас 9 “Витрати діяльності” – призначений для узагальнення інформації про витрати підприємства. Рахунки цього класу є активними. Основні операційні витрати Товариства можна побачити у Звіті про Фінансові результати форма №2 (Додаток) До них відносять матеріальні затрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація та інші операційні витрати.

На підставі даних бухгалтерського обліку ТОВ «СОП «Михайлівське» складає фінансову звітність. Складання звітності є завершальним етапом облікового процесу. Користувачами фінансової звітності є юридичні та фізичні особи, які потребують інформації про фінансово-господарську діяльність Товариства для прийняття рішень.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік.

Строки складання фінансової звітності указані у наказі про облікову політику (Додаток 2).

Баланс є основним звітним документом, що відображає фінансово-майновий стан підприємства на певну дату (Додаток )

У звіті про фінансові результати відображається інформація про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства (Додаток).

У звіті про рух грошових коштів відображається надходження і видаток грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді. Тут відображається рух коштів в в розрізі трьох видів діяльності підприємства:операційної, інвестиційної та фінансової. (Додаток )

Звіт про власний капітал відображає зміни у складі власного капіталу Товариства (Додаток ) протягом звітного періоду. Звіт складається на підставі балансу, звіту про фінансові результати, а також аналітичних даних до відповідних облікових регістрів.

Також Товариство складає Примітки до фінансової звітності – це сукупність показників та пояснень, яка забезпечує обгрунтованість та деталізацію статей фінансових звітів, а такожінша інформація, розкриття якої передбачено іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (Додаток )

Показником діяльності Товариства є його рентабельність. Цей показник характеризує здатність Товариства в процесі своєї господарської діяльності одержувати певний обсяг доходів, який забезпечував би прибутковість його діяльності. В табл. 2.1 представлені показники рентабельності.

Таблиця 1.2