Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПИТАННЯ облік та аудит та ТЕМА 8.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
109.57 Кб
Скачать

2. Первинний і зведений облік праці та її оплати

Облік розрахунків по оплаті праці здійснюється на підставі типових форм, які затверджені наказом Мінстату України № 144 від 22.05.96 р. "Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітниками і службовцями по заробітній платі".

Основним документом по обліку виходу на роботу і відпрацьованого часу є Табель обліку робочого часу (ф. № 64), який складається в одному примірнику протягом місяця окремо по виробниичих підрозділах і категоріях працюючих. Для кожного працівника в табелі відводять окремий рядок, у якому записують кількість відпрацьованих годин, умовними літерами зазначають причину невиходу на роботу, наприклад вихідні або святкові дні -«ВС», хвороба - «X», відрядження - «СВ» , відпустка - «ЧВ» тощо. У табелі також позначають посаду працівника, його оклад, вид оплати, суму заробітної плати, табельний номер, код синтетичного і аналітичного обліку. В кінці місяця табель передають у бухгалтерію для нарахування оплати праці.

Для обліку ручних та кінно- ручних робіт застосовують Обліковий лист праці та виконаних робіт у двох варіантах: перший(ф. № 66) для бригади або ланки, а другий (ф. № 66а)- індивідуальний, на кожного працівника окремо. В облікових листах відображають назву робіт за відповідне число, відпрацьований час, обсяг виконаної роботи та нараховану суму оплати праці. По кожному виду робіт записують одиницю вимірювання , норму виробітку та розцінку. Кількість відпрацьованих коне днів наводиться в останньому рядку по кожному виду робіт, які здійснюються за допомогою коней.

Обліковий лист тракториста-машиніста (ф.№67) застосовується для обліку робіт трактористів-машиністів протягом 5, 10, 15 днів, тобто залежно від того, як це передбачено планом докуметообігу. У ньому відображаються виконані роботи під ту чи іншу культуру, склад агрегату і агротехнічні умови їх виконання. Виконанні транспортні роботи тракторами оформляють Дорожнім листом трактора (ф.№68). Дорожній лист виписує механік або бригадир кожного дня перед виїздом із гаражу і видають на руки трактористу.

Працівникам тваринництва заробітна плата нараховується в первинному документі Розрахунок нарахування оплати праці працівникам тваринництва (ф.№ 69). На лицьовому боці розрахунку по кожному працівнику ферми вказують його посаду, професію, категорію, табельний номер, відпрацьований час, обсяг одержаної продукції, розцінку і суму нарахованої заробітної плати, а на зворотному - кількість відпрацьованих на фермі.уДля обліку обсягу виконаних робіт,робочого часу і заробітної плати у будівництві, промислових, допоміжних та інших виробництвах і господарствах застосовують Наряд на відрядну роботу. У ньому на лицьовому боці вказують завдання, розряд роботи, норму часу і розцінку за одиницю робіт. У ф.№70а, крім того, після виконання робіт записують кількість виготовлених виробів або обсяг виконаних робіт,

6

відпрацьований час та суму нарахованої заробітної плати.

Первинний облік нарахування заробітної плати водіям та облік перевезення вантажів автомобільним транспортом оформляється подорожнім листом типових форм, які оформлені належним чином, видаються водію під розпис. На лицьовому його боці записують завдання водію і характеристику автомобіля та реєструють видачу палива, на зворотному — виконання завдання, що засвідчується підписом відправника і одержувача вантажу. Всі подорожні листи після виконання робіт здають у бухгалтерію, де на їх основі нараховують оплату праці за робочий день (день або зміну), визначають обсяг виконаних робіт і наданих послуг.

Нарахування заробітної плати за чергову або навчальну відпустку, а також звільнення з роботи до закінчення місяця оформляється Розрахунком по заробітній платі (оплаті праці; ф,№74), де обчислюється середній заробіток за місяць і день, показуються усі види оплати та утримань, а також визначається сума, що належить до виплати.

Групування даних про нараховану заробітну плату по кожному працівнику проводять у таких реєстрах і документах: Табель обліку робочого часу (ф.№ 64), Розрахунок нарахованої заробітної плати (оплати праці) працівникам тваринництва (ф.№69), Накопичувальна відомість обліку використання машинно-тракторного парку (ф.№37а), Узагальнюючим реєстром, в якому відображаються розрахунки по заробітній платі (оплаті праці) з кожним працівником ,є Розрахунково-платіжна відомість або Книга обліку розрахунків по оплаті праці (ф.№44).

Облікові і дорожні листи трактористів-машиністів (ф. № 67 і 68) групують у Накопичувальній відомосте обліку використання машинно-тракторного парку (ф.№ 37а).

Накопичувальна відомість обліку роботи вантажного автотранспорту (ф.№ 38) побудована за тим самим принципом, що і Накопичувальна відомість обліку використання машиннотрактрного парку (ф.№37а).

На підставі Накопичувальної відомості ф.№ 38 роблять записи про нараховану заробітну плату у Розрахунково-платіжну відомість (ф.№ 49) або Книгу обліку розрахунків по оплаті праці (ф. № 44). У Розрахунково-платіжній відомості (ф. № 49) ведуть аналітичний облік розрахунків із працівниками підприємства.