Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_2013.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
47.43 Кб
Скачать

29. Типи спеціалізованих господарств.

Залежно від рівня спеціалізації кількість головних і додаткових галузей та їх співвідношення розрізняють такі типи спеціалізованих господарств. 1. Вузько- спеціалізовані господарства- мають переважно одну головну галузь продукції, якої структурі товарної продукції становить 80-90%. 2. Глибоко- спеціалізовані господарства.- мають одну галузь 3-4 додаткові, а також декілька підсобних галузей. Головна галузь забезпечує понад 50% грошових надходжень від реалізованої товарної продукції. 3. Спеціалізовані господарства- мають дві головні галузі, які забезпечують 60-70% грошових надходжень, а також мають 3-4 додаткових галузей. 4. Підприємства комбінованого господарства- мають у складі 3 головні галузі, які забезпечують 75% грошових надходжень від реалізації товарної продукції.

З0. Поняття енергоресурсів. Енергооснащеність і енергоозброєність. Електрооснащеність і електроозброєність.

Енергетичні ресурси аграрного підприємства- являють собою обсяг потужностей технічних двигунів і живої тяглової сили (коні) з перерахунку на механічну. Для визначення структури енергетичних ресурсів усі види енергетики виражають у порівняльних одиницях –механічних кіньських силах. Під структурою енергетичних ресурсів розуміють- процентне співвідношення окремих видів енергетики загальному обсязі енергетичних ресурсів. Важливими техніко- економічними показниками МТБ є: енергоозброєність праці-це кількість енергетичних ресурсів що припадає на одного середньорічного працівника. Енергооснащеність- це кількість енергетичних ресурсів, що припадає на 100г посівної площі. Використання електроенергії характерні такі показники: електроозброєність- це кількість електроенергії у розрахунку на одного середньорічного працівника. Енергооснащеність- показує кількість електроенергії з розрахунку на 100г ріллі.

31. Система машин і проблеми комплексної механізації та автоматизації.

Механізація с\г- це процес заміни ручної праці машиною, окремих машин системою, а також впровадження автоматизованих систем. Механізація у своєму розвитку проходить три стадії: 1.часткова механізація-окремі виробничі процеси механізовані, а решта виконуються ручним способом. 2.комплексна механізація- передбачає виконання всіх процесів механічними засобами при збереженні ручного управління машинами.3.автоматизована система машин-усі виробничі процеси виконуються, регулюються і контролюються за допомогою автоматичних пристроїв і відповідних програм. Система машин-це сукупність різних видів техніки, яка забезпечує послідовне і безперервне виконання робіт у виробничому процесі. Під рівнем механізації слід розуміти процентне відношення робіт виконаних машинами до загального їх обсягу. Для визначення рівня механізації того чи іншого виду роботи її загальний обсяг виконаний механізмами ділять на всю кількість цієї роботи і множимо на 100.

32. Показники економічної ефективності спеціалізації.

1. Вартість валової товарної продукції з розрахунку на 1 га с/г угідь.

2. Вартість валової товарної продукції з розрахунку на 100 основних і оборотних фондів, які є в підприємстві.

3. Вартість валової продукції з розрахунку на 1середньорічного працівника.

4. Затрати праці на виробництво 1ц продукції.

5. Собівартість 1ц продукції.

6. Прибуток з розрахунку на 1 га с/г угідь.

7. Рівень рентабельності с/г виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]