Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_2013.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
47.43 Кб
Скачать

47. Показники ефективності використання земельних угідь аграрних підприємств

Натуральні показники:

1)Урожайність с/г культур (ц/г); 2) Виробництво окремих видів с/г продукції з розрахунку на 100 га с/г угідь (грн).

Вартісні:

1)Вартість валової продукції з розрахунку на 1 га с/г угідь (грн); 2) Вартість товарної продукції з розрахунку на 1 га с/г угідь (грн); 3) Валовий дохід, чистий дохід та прибуток з розрахунку на 1 га с/г угідь.

Основні напрямки підвищення економічної ефективності використання землі в с/г: 1) система заходів щодо підвищення родючості земель; 2) охорона ґрунтів від ерозій та ін. руйнівних процесів; 3) зменшення площ земель, які випадають з с/г обороту.

48. Суть витрат і собівартості продукції

Собівартість – це грошовий вираз поточних витрат підприємства на виробництво і реалізацію одиниці продукції. Собівартість продукції розраховується як відношення витрат підприємства до обсягу виготовленої продукції. Собівартість об’єднує всі витрати в грошовій формі і показує в що обходяться кожному виробнику виробництво і збут продукції.

На рівень собівартості с/г продукції впливає комплекс взаємопов’язаних природо-економічних умов виробництва: родючість ґрунту і клімат; зміни в розміщені виробництва продукції; рівень спеціалізації; ступінь забезпеченості засобами виробництва; ціни на основні і оборотні засоби виробництва; тарифи і послуги; продуктивність праці і рівень її оплати; організаційні форми виробництва.

Структура собівартості продукції – це процентне співвідношення окремих статей витрат у собівартості одиниці продукції. За структурою собівартості продукції розрізняють продукцію трудомістку і металомістку.

50. Види собівартості продукції

Індивідуальна собівартість відображає витрати окремого підприємства або його підрозділів.

Галузева собівартість розраховується як середньозважена величина індивідуальних витрат підприємств району, області, зони та держави в цілому.

До виробничої собівартості відносять витрати пов’язані з виробництвом та внутрішньогосподарським транспортуванням продукції до місця її зберігання.

Собівартість розраховано з урахуванням витрат по їх збуту називають повною.

Виробничу і повну собівартість залежно від часу розрахунку та джерел даних поділяють на нормативну і фактичну.

Нормативна – розраховують виходячи з нормативних витрат на виробництво продукції.

Фактичну – розраховують наприкінці року при складані річного звіту на підставі фактичних витрат на виробництво продукції і фактичних даних про вихід продукції.

Визначають також очікувану собівартість, її визначають станом на 1 жовтня, при цьому за 3 квартали беруть фактичні витрати і вихід продукції, а за останній квартал – очікувані дані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]