Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsyya_1.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
33.06 Кб
Скачать

3) Екологічної рівноваги

Принцип означає врахування екологічного аспекту про розробці стратегій виробництва і використання біомас і біопалива, підтримки рівноваги між споживанням та відновленням біомаси.

4) Принцип участі.

Даний принцип передбачає залучення до підвищення ефективності виробництва і споживання біомас і біопалива не лише обмеженої групи людей: фермерів, власників підприємств з виробництва біопалива, але й широкого кола науковців у різних сферах: економіки, техніки і технології, агрономії, обліку, спільні напрацювання яких зможуть дати синергічний ефект.

5) Принцип орієнтації на потреби ринку.

За умов конкуренції в біопаливній галузі на світовому ринку сильні позиці матиме те підприємство, яке гнучко реагує на потреби ринку й може спрямовувати свою діяльність на краще й швидше задоволення нових потреб споживачів.

Менеджмент ефективності діяльності підприємств біопаливної галузі має відповідати таким вимогам:

  1. Відстежувати відповідність організаційної структури підприємства сегмента ринку, на якому воно функціонує, типу наявної конкуренції.

  2. Орієнтуватися на горизонтальні організаційні структури, яким природно властива здатність до самоорганізації та які дають змогу найефективніше виявляти та опановувати нові сегменти ринку, що вкрай необхідно для досягнення ефективності діяльності підприємства.

  3. Ґрунтуватися на здатності підприємства до акумулювання досвіду та самостимулювання завдяки отриманню операційного ефекту масштабу (зменшення рівня витрат і підвищення ефективності при зростанні обсягів діяльності), що є необхідною передумовою отримання конкурентних переваг.

  4. Гармонічно поєднувати раціональний підхід (враховує інтереси підприємства в цілому), з інституціональним (орієнтованим на врахування інтересів окремих функціональних ланок, структурних одиниць підприємства) та політичним (орієнтованим на інтереси окремих впливових осіб і угрупувань, посадових осіб і неформальних лідерів).

  5. Здійснювати оцінку можливих альтернативних рішень, враховувати розподільчі бар’єри між окремими альтернативними варіантами.

  6. Враховувати формальні та неформальні ієрархії, інтереси та позиції.

Основними методами дослідження науки МЕВВВББ є:

  • монографічний,

  • статистичний,

  • розрахунково-конструктивний,

  • експериментальний,

  • балансовий,

  • економіко-математичний та інші.

  • Монографічний метод - це детальне вивчення окремих явищ і процесів, характерних для їх сукупності, з метою розкриття закономірностей їх розвитку.

  • Статистичний метод - це дослідження масових співставимих явищ з метою встановлення взаємозв'язку, закономірностей розвитку і кількісного впливу факторів на кінцеві результати виробництва.

  • Розрахунково-конструктивний (варіантний) метод передбачає обґрунтування декількох варіантів вирішення організаційно-економічного завдання. Після цього вибирають найбільш ефективний варіант для умов господарства.

  • Експериментальний метод застосовують при здійсненні виробничої перевірки розроблених рекомендацій. Зокрема при обґрунтуванні ефективності впровадження нових форм і способів організації використання біомаси.

  • Балансовий метод використовують при порівнянні потреби і надходження, наявності і потреби, наявності і надходження і т. д. Наприклад, потреба і надходження кормів, потреба в оборотних засобах та їх наявність, потреба в робочій силі та забезпеченість нею.

  • Економіко-математичний метод використовують з метою щоб знайти оптимальний варіант шляхом розробки економіко-математичних моделей і вирішення цих задач на електронно-обчислювальних машинах (ЕОМ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]