Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт на практику.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
66.59 Кб
Скачать

10. Переробка на митній території України

Статтею 229 Кодексу встановлено, що "переробка на митній території України - митний режим, відповідно до якого ввезені на митну територію України товари, що походять з інших країн, піддаються у встановленому законодавством порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання, за умови вивезення за межі митної території України продуктів переробки відповідно до митного режиму експорту".

Відповідно до статті 231 Кодексу "операції щодо переробки товарів можуть включати:

1) власне переробку товарів;

2) обробку товарів - монтаж, збирання, монтування та налагодження, внаслідок чого одержуються інші товари;

3) ремонт товарів, у тому числі відновлення та регулювання;

4) використання окремих товарів, що не є продуктами переробки, але які сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктів переробки, якщо самі вони при цьому повністю витрачаються".

10.1. Ввезення товарів для переробки

10.1.1. Переробка давальницької сировини.

Оподаткування давальницької сировини, що ввозиться на митну територію України, здійснюється у порядку, встановленому статтею 2 Закону України від 15.09.95 № 327/95-ВР "Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах".

10.1.2. Монтаж, збирання, монтування та налагодження товарів, а також переробка товарів, яка не підпадає під дію Закону України "Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах".

- ввізне (імпортне) мито сплачується на загальних підставах за ставками Митного тарифу України, чинними на день оформлення ВМД,

- акцизний збір сплачується на загальних підставах за ставками, встановленими для окремих товарів, що імпортуються в Україну,

- ПДВ сплачується на загальних підставах відповідно до Закону України "Про податок на додану вартість" за ставкою, що діє на день оформлення ВМД.

10.1.3. Ремонт, відновлення та регулювання товарів.

- ввізне (імпортне) мито не сплачується на підставі статті 23 Закону України "Про Єдиний митний тариф",

- акцизний збір сплачується на загальних підставах за ставками, встановленими відповідними законами для підакцизних товарів, що імпортуються в Україну,

Відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.04 № 1524„Про порядок випуску, обігу і погашення простих векселів при ввезенні (пересиланні) на митну територію України товарів з метою ремонту” у сплату податку на додану вартість митним органам може надаватись прості векселі на суму ввізного мита та податку на додану вартість із строком погашення, що дорівнює строку ремонту цих товарів, але не більш як 360 днів, за умови вивезення відремонтованих товарів за межі митної території України.

Випуск, обіг та погашення зазначених векселів здійснюється у порядку, визначеному Законом України "Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах".

10.1.4. Використання окремих товарів, що не є продуктами переробки, але які сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктів переробки, якщо самі вони при цьому повністю витрачаються.

- ввізне (імпортне) мито сплачується на загальних підставах за ставками Митного тарифу України, чинними на день оформлення ВМД,

- акцизний збір сплачується на загальних підставах за ставками, встановленими відповідними законами для підакцизних товарів, що імпортуються в Україну,

- ПДВ сплачується на загальних підставах відповідно до Закону України "Про податок на додану вартість" за ставкою, що діє на день оформлення ВМД.

10.2. Вивезення продуктів переробки

10.2.1. Оподаткування готової продукції, виробленої з давальницької сировини, здійснюється у порядку, встановленому статтею 2 Закону України "Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах".

10.2.2. Оподаткування інших продуктів переробки здійснюється як при експорті товарів.

10.3. Реалізація на митній території України продуктів переробки

10.3.1. Оподаткування готової продукції, виробленої із давальницької сировини, здійснюється у порядку, встановленому статтею 3 Закону України "Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах".

10.3.2. Оподаткування інших продуктів переробки здійснюється як при імпорті товарів. У разі сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) при ввезенні товарів для переробки за попередньою ВМД сплата додаткових сум цих податків та зборів (обов'язкових платежів) внаслідок зміни ставок податків, курсу валюти тощо має здійснюватись у порядку, визначеному листом Державної митної служби України від 02.04.2003 N 11/2-15-4961-ЕП.