Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

mitna_sprava

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
918.85 Кб
Скачать

вартість та обсяги зразків алкогольних напоїв та тютюнових виробів, тимчасово ввезених на територію України з метою показу чи демонстрації, якщо вони залишаються власністю іноземних юридичних осіб і їх використання на території України не має комерційного характеру. При цьому зразки алкогольних напоїв та тютюнових виробів, тимчасово ввезені в Україну й призначені для показу чи демонстрації під час проведення виставок, конкурсів, нарад, семінарів, ярмарків тощо, пропускаються через митний кордон за рішенням митного органу в кількості, достатній з урахуванням мети переміщення.

Базою обкладення акцизним збором (основою його нарахування) при обчисленні його суми із застосуванням ставки акцизного збору в відсотках є:

при ввезенні підакцизних товарів на митну територію України - вартість цих товарів, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на них, без урахування податку на додану вартість і акцизного збору (але не менше митної вартості таких товарів з урахуванням сум ввізного мита без податку на додану вартість і акцизного збору);

при митному оформленні готової продукції з давальницької сировини українського замовника, яка повертається на митну територію України, чи готової продукції із сировини іноземного замовника, що реалізуватиметься на митній території України, - вартість готової продукції за встановленими українським замовником або виробником (імпортерами) максимальними роздрібними цінами на цю продукцію без урахування податку на додану вартість і акцизного збору (але не менше митної вартості таких товарів з урахуванням сум ввізного мита без податку на додану вартість і акцизного збору).

Установлення максимальних роздрібних цін на підакцизні товари здійснюється імпортерами цих товарів шляхом декларування таких цін. Декларація про встановлені імпортером максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари подається імпортером до Держмитслужби України.

Базою обкладення акцизним збором (основою нарахування) при обчисленні його суми із застосуванням ставки акцизного збору у фіксованих сумах при ввезенні товарів, у тому числі вироблених з давальницької сировини, є їх вага, об'єм, кількість або інший натуральний показник, визначений у фізичних одиницях виміру, установлених відповідними законами України.

Платниками акцизного збору є:

1.суб'єкти підприємницької діяльності, а також їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи - виробники підакцизних товарів (послуг) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

2.нерезиденти, які здійснюють виготовлення підакцизних товарів (послуг) на митній території України безпосередньо або через їх постійні представництва чи осіб, прирівняних до них згідно із законодавством;

3.будь-які суб'єкти підприємницької діяльності, інші юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, які ввозять на митну територію України підакцизні товари, незалежно від наявності внесених до них іноземних інвестицій;

4.юридичні та фізичні особи, які купують (одержують в інші форми володіння, користування або розпорядження) підакцизні товари в податкових агентів.

Платниками акцизного збору на алкогольні напої та тютюнові вироби є:

1.суб'єкти підприємницької діяльності - українські виробники алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також замовники, за дорученням яких виготовляється ця продукція на давальницьких умовах; суб'єкти підприємницької діяльності, включаючи підприємства з

іноземними інвестиціями, незалежно від дати їх реєстрації та громадяни, що займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, які ввозять алкогольні напої та тютюнові вироби на митну територію України як для власних, так і для виробничих потреб з метою продажу або реалізації на умовах комісії та реекспорту;

2.юридичні особи, міжнародні організації, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв і тютюнових виробів на митній території України, включаючи операції з увезення (імпорту) в Україну алкогольних напоїв та тютюнових виробів, якщо реалізація таких товарів на території України здійснюється цими суб'єктами через постійні представництва, розташовані на території України.

Акцизний збір не справляється з:

1.Сировини, імпортованої для виробництва алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що ввозиться підприємствами - виробниками алкогольних напоїв і тютюнових виробів безпосередньо для виготовлення таких товарів, за наявності довідки податкової інспекції (адміністрації) за місцезнаходженням цього підприємства (форма довідки визначається Державною податковою адміністрацією України). Один примірник довідки залишається в справах митного органу.

2.Підакцизних товарів, які переміщуються через митну територію України транзитом. При настанні гарантійного випадку під час транзиту товарів через територію України перерахування відповідних сум до державного бюджету здійснюється в порядку, установленому постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.96 № 1216 «Про Положення про надання фінансових гарантій митним органам незалежними фінансовими посередниками щодо обов’язкової доставки товарів до митниць призначення».

3.Підакцизних товарів, які ввозяться в Україну в режимі тимчасового ввезення під зобов'язання про зворотне вивезення.

4.Конфіскованого, спадкового, безхазяйного майна, коштовностей та інших цінностей, крім автомобілів, які перейшли за правом спадкування у власність держави.

5.Товарів, що поставляються в Україну відповідно до положень Закону України "Про гуманітарну допомогу".

6.Підакцизних товарів, які ввозяться в Україну на виконання положень міжнародних угод за участю України, якщо відповідна угода передбачає звільнення від цього виду збору.

У разі реалізації та відчуження підакцизних товарів, перерахованих вище, акцизний збір справляється на загальних підставах.

ПОРЯДОК НАРАХУВАННЯ АКЦИЗНОГО ЗБОРУ

Якщо ставку акцизного збору встановлено у відсотках до вартості товару за встановленою імпортером максимальною роздрібною ціною на товар, який він імпортує, то сума акцизного збору обчислюється за формулами:

а) з товарів, що підлягають обкладенню ввізним митом:

Са = (В + М) х А/100 %;

б) з товарів, що не підлягають обкладенню ввізним митом:

Са = В х А/100 %,

де Са - сума акцизного збору, В - вартість товару, за встановленою імпортером максимальною роздрібною ціною на

товар, який він імпортує, без податку на додану вартість і акцизного збору (але не менше митної вартості товару з урахуванням сум ввізного мита без податку на додану вартість і акцизного збору,

М - сума ввізного мита,

А - ставка акцизного збору.

Сума акцизного збору, якщо ставку встановлено в грошовому еквіваленті до фізичної одиниці виміру товару, обчислюється за формулою

Са = Н х А,

де Са - сума акцизного збору, Н - кількість товару у фізичних одиницях виміру, визначених відповідним законом, А - ставка акцизного збору.

5. Порядок нарахування і сплати ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України

Податок на додану вартість є внутрішнім податком встановленим Законом України "Про податок на додану вартість" і не може регулюватися нормами міжнародних договорів, крім договорів, ратифікованих Верховною Радою України. Зміни порядку оподаткування податком на додану вартість (далі - ПДВ) можуть здійснюватись лише внесенням змін до цього Закону.

ПДВ сплачується платниками податку - особами, які ввозять (пересилають) товари на митну територію України, одночасно зі сплатою мита та інших митних платежів (до або на день подання вантажної митної декларації для митного оформлення).

Товари, які ввозяться (пересилаються) в Україну, оподатковуються ПДВ за ставкою, яка становить 20 відсотків від бази оподаткування (основи для нарахування), що обчислюється згідно зі статтею 4 Закону України "Про податок на додану вартість".

Датою виникнення податкових зобов'язань при ввезенні (імпортуванні) товарів є дата подання ввізної митної декларації із зазначенням у ній суми ПДВ, що підлягає сплаті.

Товари, за які не був сплачений ПДВ, митному оформленню не підлягають, крім випадків, коли вони підлягають звільненню від обкладення цим податком.

Контроль за правильністю обчислення і своєчасністю сплати ПДВ при митному оформленні товарів, що імпортуються в Україну, здійснюється митними органами.

Увезені суб'єктами підприємницької діяльності товари, на які поширюються податкові пільги згідно з чинним законодавством, підлягають митному оформленню лише після подання всіх потрібних для застосування пільг документів або за умови сплати всіх належних податків і зборів, установлених чинним законодавством України.

Суми ПДВ справляються в національній валюті України та зараховуються до Державного бюджету України.

Об'єктом оподаткування є операції платників податку з:

1.Поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, в тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу у користування лізингоотримувачу (орендарю);

2.Ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту (далі -

імпорту).

З метою оподаткування до імпорту також прирівнюється:

1.Ввезення з-за меж митного кордону України на митну територію України товарів (супутніх послуг) за договорами лізингу (оренди) (у тому числі у разі повернення об'єкта лізингу лізингодавцю-резиденту або іншій особі за дорученням такого лізингодавця), застави, та іншими договорами, які не передбачають передання права власності на такі товари (майно) або передбачають їх обмін на корпоративні права чи цінні папери, у тому числі якщо таке ввезення пов'язане із поверненням товарів у зв'язку з припиненням дії зазначених договорів;

2.Поставка товарів з території безмитних магазинів на митну територію України для їх вільного обігу (крім території інших безмитних магазинів);

3.Поставка продуктів переробки (готової продукції) з митного режиму переробки на митній території України на митну територію України для їх вільного обігу;

4.В інших випадках, передбачених Митним кодексом України.

База оподаткування ПДВ для товарів, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України, визначається відповідно до вимог пункту 4.3 статті 4 Закону України "Про податок на додану вартість".

Для товарів, які імпортуються на митну територію України платниками податку,

базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менша

митної вартості, зазначеної у ввізній митній декларації з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших видів винагород, пов'язаних з імпортом таких товарів, плати за використання об'єктів інтелектуальної власності, що належать до таких товарів, акцизних зборів, ввізного мита, а також інших податків, зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються у ціну товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування.

Визначена вартість перераховується в українські гривні за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на кінець операційного дня, що передує дню, в якому товар (товарна партія) вперше підпадає під режим митного контролю відповідно до митного законодавства.

Визначена вартість перераховується в українські гривні за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на момент виникнення податкових зобов'язань.

Не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з:

імпорту майна як технічної або благодійної (гуманітарної) допомоги згідно з нормами міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або відповідно до закону;

ПОРЯДОК НАРАХУВАННЯ ПДВ

Сума ПДВ нараховується за формулами, де Спдв - сума ПДВ; Са - сума акцизного збору; В - митна вартість; См - сума мита; П - ставка ПДВ (20 %):

а) на товари, що обкладаються митом та акцизним збором:

Спдв = (В + См + Са) х П / 100;

б) на товари, що обкладаються тільки митом:

Спдв = (В + См) х П / 100;

в) на товари, що обкладаються тільки акцизним збором:

Спдв = (В + Са) х П / 100;

г) на інші товари, що не підлягають обкладенню митом та акцизним збором:

Спдв = В х П / 100.

Порядок сплати ПДВ податковим векселем при здійсненні митного оформлення товарів, які ввозяться на митну територію України

Платники податку при імпорті товарів на митну територію України, за умови оформлення митної декларації (за винятком тимчасової чи неповної, періодичної чи попередньої декларації), можуть за власним бажанням надавати органам митного контролю податковий вексель на суму податкового зобов'язання зі строком погашення на тридцятий календарний день з дня його поставки органу митного контролю, один примірник якого залишається в органі митного контролю, другий надсилається органом митного контролю на адресу органу державної податкової служби за місцем реєстрації платника податку, а третій залишається платнику податку.

6. Плати, які справляються митними органами

З вступом України до Світової організації торгівлі були скасовані митні збори, а сплаті підлягає

плата за митне оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, встановленим для митних органів, за ставками, визначеними постановою Кабінету Міністрів України "Про справляння плати за митне оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для митних органів" від 18.01.03 № 93.

плата за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів, встановлена відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 червня 2008 року N 533 "Про запровадження плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів" та Наказу ДМСУ від 29.07.2008 N 821 «Про затвердження Порядку справляння плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів

Плата за митне оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом

Плата за митне оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для митних органів (далі - плата), справляється з осіб, що переміщують товари і транспортні засоби через митний кордон України, на підставі їх письмового звернення до керівника відповідного митного органу щодо проведення такого оформлення;

Плата справляється у національній валюті, за офіційним (обмінним) курсом Національного банку, що діє на дату подання митному органу вантажної митної декларації до митного оформлення, а у разі її нарахування за уніфікованою митною квитанцією МД-1 - на дату оформлення такої квитанції;

Кошти, що надійшли від справляння плати, зараховуються до доходів державного

бюджету;

Порядок прийняття рішення про здійснення митного оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для митних органів, нарахування розміру плати та її внесення встановлюється Держмитслужбою.

РОЗМІР плати за митне оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування

митних органів або поза робочим часом, установленим для митних органів

 

Назва операції

За одну годину роботи

 

 

(незалежно від кількості

 

 

посадових осіб митного органу,

 

 

залучених до такого

 

 

оформлення), євро

 

 

 

1. Митне оформлення товарів і транспортних засобів

 

поза місцем розташування митних органів

 

 

 

 

 

у робочий час

20

 

у надурочний, нічний час і вихідні дні

40

 

у святкові та неробочі дні

50

2. Митне оформлення товарів і транспортних засобів у

 

місцях розташування митних органів поза робочим

 

часом, установленим для митних органів

 

 

у надурочний, нічний час і вихідні дні

40

 

у святкові та неробочі дні

50

Плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 червня 2008 року N 533 "Про запровадження плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів" та Наказу ДМСУ від 29.07.2008 N 821 «Про затвердження Порядку справляння плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів

Платником плати є власник товарів і транспортних засобів або вповноважена ним особа. Плата сплачується платником у гривнях за офіційним курсом Національного банку України, установленим на дату її внесення, у сумі, розрахованій відповідно до встановлених розмірів та залежно від строку зберігання товарів і транспортних засобів.

Строк зберігання товарів і транспортних засобів на складі митного органу для нарахування плати обчислюється, починаючи з одинадцятого дня після оформлення відповідних документів про фактичне прийняття товарів і транспортних засобів на зберігання митним органом і до дня їх видачі зі складу митного органу власникам або вповноваженим особам.

При нарахуванні плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів до розрахункового строку не включаються час затримки митного оформлення, яка сталася з вини митного органу, а також строк дії обставин непереборної сили.

При справлянні плати строк зберігання обчислюється в календарних днях. День видачі зі складу митного органу товарів і транспортних засобів власникам або вповноваженим особам до загального строку нарахування плати не включається.

Кошти, отримані від справляння плати, зараховуються на спеціальні реєстраційні рахунки митних органів, відкриті в органах Державного казначейства України.

Кошти, отримані від справляння плати, використовуються на покриття витрат, пов'язаних з організацією зберігання.

РОЗМІР ПЛАТИ за зберігання на складах митних органів товарів і транспортних засобів

Категорії товарів

Розмір плати в євро

п/п

 

за добу

 

 

 

 

1.

Товари в закритому сховищі (на складі):

 

 

 

за піддон (800 х 1200 мм)

2,0

 

 

за кубічний метр (якщо зберігається не на піддонах)

1,0

2.

Товари на відкритих майданчиках:

 

 

 

за піддон (800 х 1200 мм)

1,0

 

 

за кубічний метр (якщо зберігається не на піддонах)

0,5

3.

Транспортні засоби, за одиницю:

 

 

 

легкові, мікроавтобуси, мотоциклимопеди (максимальна вага

10,0

 

яких перевищує 3 500 кг і кількість місць для сидіння, крім

 

 

сидіння водія, не перевищує восьми)

 

 

 

 

 

вантажні, автобуси (максимальна вага яких 3 500 кг та/або які

22,0

 

мають восьми місць для сидіння, крім сидіння водія)

 

 

 

 

 

інші (за квадратний метр займаної площі)

1,0

7. Єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України

Єдиний збір справляється з транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, які перетинають державний кордон України, за здійснення у пунктах пропуску відповідно до законодавства України митного при транзиті вантажів і транспортних засобів, санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю вантажів і транспортних засобів, за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України та за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів.

Для автомобільного транспорту, контейнерів та вагонів, які перетинають державний кордон України здійснюється справляння єдиного збору в пунктах пропуску одноразово залежно від режиму переміщення (ввезення, транзит) за єдиним платіжним документом в залежності від виду, місткості або загальної маси транспортних засобів у національній валюті України за офіційним (обмінним) курсом Національного банку України на день сплати цього збору. Перераховується до Державного бюджету України в повному обсязі.

Розмір єдиного збору залежить від виду транспортного засобу, від відстані проїзду по Україні та додаткової плати за кожен кілометр проїзду автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів, загальної маси, осьових навантажень та габаритних розмірів.

Ставки єдиного збору, який справляється з транспортного засобу залежно від його місткості, загальної маси або габаритних параметрів, встановлені для навантажених транспортних засобів.

Єдиний збір включає в себе декілька чітко виражених платежів: плата за проведення митного контролю при транзиті вантажів і транспортних засобів; плата за проведення санітарного контролю вантажів і транспортних засобів; плата за проведення ветеринарного контролю вантажів і транспортних засобів; плата за проведення фітосанітарного контролю вантажів і транспортних засобів; плата за проведення радіологічного контролю вантажів і транспортних засобів; плата за проведення екологічного контролю вантажів і транспортних засобів; плата за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України, а також додаткова плата за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та габаритних параметрів.

Ставки єдиного збору, який справляється з транспортного засобу залежно від його місткості, загальної маси або габаритних параметрів

Вид транспортного

Місткість або

Ставка єдиного збору за одиницю

засобу

загальна маса

транспортного засобу в євро

 

транспортного засобу

 

 

 

за

за проїзд

 

з вантажем

проведення

автомобільними

 

 

контролю

дорогами за кожен

 

 

 

кілометр проїзду

 

 

 

 

1. Автобуси

Від 10 до 30 місць

2

0,02

 

включно

 

 

 

 

 

 

 

Понад 30 місць

5

0,02

2. Вантажні автомобілі

До 20 тонн включно

5

0,02

з/або без причепів та

Понад 20 до 40 тонн

10

0,02

тягачі з/або без

включно

 

 

напівпричепів

 

 

 

 

 

 

 

3. Великовагові

Понад 40 до 44 тонн

10

0,1

автотранспортні

включно

 

 

засоби

Понад 44 до 52 тонн

10

0,2

 

включно

 

 

 

 

 

 

 

Від 52 до 60 тонн

10

0,27

 

включно

 

 

 

 

 

 

 

понад 60 тонн (за

10

0,78

 

кожні наступні 10

 

 

 

тонн)

 

 

 

 

 

 

4. Великовагові

До 5 % включно

-

0,05

автотранспортні

Понад 5 % до 10 %

-

0,1

засоби з

включно

 

 

перевищенням

 

 

 

Понад 10 % до 20 %

-

0,27

осьових навантажень

включно

 

 

 

 

 

 

 

Понад 20 % за кожні

-

0,15

 

наступні 5 %

 

 

 

 

 

 

5. Великогабаритні

За кожний параметр

-

0,03

автотранспортні

 

 

 

засоби з

 

 

 

перевищенням

 

 

 

встановлених

 

 

 

параметрів ширини,

 

 

 

висоти, довжини

 

 

 

 

 

 

 

6. Залізничний вагон,

 

2

-

контейнер

 

 

 

 

 

 

 

При справлянні єдиного збору встановлено дві преференції. Перша преференція встановлена для автомобільних транспортних засобів і контейнерів, які перетинають державний кордон України без вантажів. В даному випадку ставка єдиного збору зменшується у 5 разів щодо повної ставки (тобто встановлена у розмірі 20 % базової ставки) для відповідного автотранспортного засобу та контейнеру. У випадку перетину державного кордону залізничними вагонами без вантажу єдиний збір не справляється. При цьому, плата за проїзд автомобільними дорогами України (за кожен кілометр проїзду), у тому числі за перевищення встановлених розмірів загальної маси транспортних засобів, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів, справляється повністю.

При здійсненні діяльності на підставі міжнародних договорів ратифікованих Верховною Радою України, єдиний збір справляється з перевізників-нерезидентів відповідно до цих договорів.

Друга преференція стосується перевізників-резидентів України. Плата за проїзд автомобільними дорогами справляється тільки у разі перевищення встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та габаритних параметрів з перевізників резидентів, які

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]