Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мерчендайзинг / Тема 5 н..docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Закони сприйняття

Закон "Фігури і фону": один об'єкт яскраво виділений на тлі інших. Цей закон використовують, якщо хочуть привернути увагу до конкретного товару для його просування. Виділення може бути за рахунок яскравої і нестандартної упаковки, додаткового підсвічування, стікерів, але рекламніматеріали не повинні відволікати увагу. 

"Рівень очей": найбільша концентрація уваги доводиться на рівень очей, тому просувний товар потрібно розташувати саме там, щоб людина його не шукав і в будь-якому випадку його побачив. 

"Мертва зона": це нижній лівий кут, тому нижні полиці повинні займати або рідко купуються позиції, або великі упаковки, або товар цілеспрямованого попиту. 

"Закон перемикання уваги": якщо погляд не фіксує привабливий для себе об'єкт, то увага перемикається на інший простір у пошуках "фігури" - тому не можна розташовувати товар в строгу лінієчку, так просто як людина пройде повз у пошуках чого-небудь яскравого (за винятком тих, хто шукає конкретний товар). 

"Закон угрупування": товар повинен розташовуватися на вітрині / прилавку групами, не в різнобій. Товар повинен об'єднуватися в групи по декількох підставах одночасно, наприклад, по торговельній марці, по виду товару, за вагою / розміром упаковки і за ціною. Це дозволяє затримати увагу покупця на товар і, відповідно, стимулює купівлю (у магазинах часто товар розташовується інакше).  Дрібний товар повинен лежати ближче до покупця, великий можна розташувати подалі. 

Закон найкращою викладення. У кожної продукції є "вдалі" і "невдалі" сторони. Наприклад: кришка NIVEA Creame, яка так добре відома покупцям. Викладення "вдалою" стороною прискорює процес розпізнавання покупцем продукції.  Закон оптимального протяжності зорового контакту. Ви досягнете оптимальної концентрації уваги покупця, якщо фейсинга продукції (фейсинга, від англійського "facing", - спеціальний термін "лицьова частина упаковки товару") становить 30 см. Якщо фейсинга занадто довгий, то увагу покупця знижується. 

Однією з умов існування мерчендайзингу залишається наявність товару на полицях і його доступність. Тому викладка продукції має першорядне значення. Серед основних правил прийнято різні критерії розміщення товару на полицях

1) за рівнем: прагне зайняти вертикальні блоки (легше виділити і знайти продукцію споживачеві); на рівні очей (це полку, на яку найчастіше звертають увагу); на один рівень нижче або вище очей (відповідно займають другу і третю позиції);  найнижчий рівень краще не використовувати (найменше звертають увагу, і знайти товар набагато складніше); 

2) на рівні (на полиці):  на відстані витягнутої руки (саме доступне і зручне місце);  зліва направо (за розміром упаковки: від маленької до великої). Це правило рідше застосовується при викладенні у вертикальних блоках;  від світлого до темного (у лівій частині продуктової лінійки виставляються товари зі світлою упаковкою, далі, по мірі згущення фарб, і правіше - темні). Таким чином, продукція не подразнює очі споживача і сприймається як єдине ціле;  "В стінах" ударних позицій (або замку) (під ударними позиціями розуміються найбільш популярні марки однієї товарної групи, усередині яких розташовуються менш відомі); 

3) серед конкурентів поруч із сильним (щоб запозичувати популярність); подалі від слабкого; самі по собі (якщо ми лідери чи володіємо унікальними властивостями); 

4) дублювання повторення однієї і тієї ж позиції марки в ряду (дозволяє збільшити ймовірність звернути на себе увагу); 

Основоположний принцип розміщення (викладки) - пошук потрібного товару повинен бути максимально полегшений. 

Рекламні матеріали (POS)

Правила оформлення - не менш значуща частина просування товару в роздрібній мережі. Основоположний принцип оформлення - постійне оновлення матеріалів. Рекламні (PO S) матеріали повинні: 

а) перебувати безпосередньо біля точки продажів товару або на шляху прямування до нього; 

б) бути доречні і не викликати подиву чи роздратування, бути добре видно потенційному покупцеві; 

г) бути актуальними, тому що матеріали певної рекламної кампанії працюють тільки обмежений час. 

Колірне блокування (colour blocking)

У середньому відвідувач супермаркету пробігає поглядом по полицях товарів зі швидкістю 1,2 м / с з відстані 2,5 метра. Щоб виділити потрібну упаковку серед сотень інших, продавці і дизайнери іноді використовують колірну блокування. Суть її в тому, що товари з упаковкою одного кольору на полиці розставляють разом. У результаті створюється одноколірний блок товарів. У той же час блоки, що поєднують різні кольори, можуть народжувати корисні для продажу асоціації. Наприклад, блоки білого, зеленого і синього кольорів можуть викликати асоціацію з розслаблюючим і освіжаючим прибоєм. Таке поєднання добре використовувати у відділі, де продаються гелі для душу та інші миючі засоби.  Зворотним способом залучення може служити контраст - не тільки колірний, але й за формою. Наприклад, звичний товар - літрова пачка соку - на полиці явно виділяється більш вузької і витягнутої упаковкою. 

Соседние файлы в папке мерчендайзинг