Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ICMMlab / LAB_1.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Таблиця 2 Алгоритм

розрахунку показників ліквідності підприємства

Показники

Метод розрахунку

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Проміжний коефіцієнт ліквідності

Загальний коефіцієнт ліквідності

Значення коефіцієнту абсолютної ліквідності дає відповідь на запитання, яку частину короткотермінових боргів підприємство спроможне погасити на дату складання балансу, хоча не по всіх цих боргах найближчім часом настає термін платежу. Теоретично виправдане значення 0,2 – 0,25

Проміжний коефіцієнт ліквідності показує, чи достатньо суми грошових коштів, цінних паперів і дебіторської заборгованості для погашення короткотермінових зобов’язань по платежах. Оптимальне значення проміжного коефіцієнту ліквідності становить 0,7 – 0,8

Загальний коефіцієнт ліквідності підтверджує не тільки ступінь стійкості структури балансу, а й здатність підприємства розраховуватись по своїх короткотермінових боргах. Теоретично виправдане значення даного коефіцієнту 2,0 – 2,5

3.Розрахунок показників рентабельності підприємства.

Наступний крок роботи - розрахунок показників рентабельності підприємства.

Рентабельність – це співвідношення прибутку з авансованою вартістю або поточними витратами. У найширшому, найзагальнішому понятті рентабельність означає прибутковість або дохідність виробництва і реалізації всієї продукції (робіт, послуг).

Рентабельність безпосередньо пов’язана з отриманням прибутку. Однак її не можна ототожнювати з абсолютною сумою отриманого прибутку.

Рентабельність – це відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимірюється у відсотках. Різні варіанти рішень, що приймаються для визначення прибутку, поточних витрат, авансованої вартості, для розрахунку рентабельності, зумовлюють наявність значної кількості показників рентабельності. Для свого варіанту розрахуйте показники рентабельності. Алгоритм розрахунку показників рентабельності наведено у таблиці 3

Таблиця 3

Алгоритм

розрахунку показників рентабельності

Показники

Спосіб розрахунку

Рентабельність продажу, %

Рентабельність власного капіталу, %

Рентабельність поточних активів, %

Рентабельність позаобігових активів, %

Рентабельність інвестицій, %

4.Розрахунок групи показників ділової активності підприємства.

І останнім кроком проведення роботи є розрахунок групи показників ділової активності підприємства. Коефіцієнти ділової активності дозволяють проаналізувати, на скількиефективно підприємство використовує свої ресурси. Проведіть розрахунок групи показників ділової активності підприємства згідно алгоритму, який наведено у таблиці 4.

Таблиця 4

Алгоритм

розрахунку показників ділової активності

Показники

Спосіб розрахунку

Оборотність основних засобів (FAT), разів

Оборотність активів (TAT), разів

Оборотність товарно-матеріальних запасів (ST), разів

Оборотність дебіторської заборгованості (ACP), днів

Fixed assets turnover – Коефіцієнт оборотності основних засобів, разів. Цей коефіцієнт характеризує ефективність використання підприємством наявних у його розпорядженні основних засобів. Чим вище значення коефіцієнта, тим більш ефективно підприємство використовує основні засоби. Низький рівень цього коефіцієнту свідчить про недостатній обсяг продажів або про занадто високий рівень капітальних вкладень. Проте, значення даного коефіцієнта сильно відрізняються друг від друга в різноманітних галузях. Також значення даного коефіцієнта сильно залежить від нарахування амортизації і практики оцінки вартості активів. Також може скластися ситуація, що показник оборотності основних засобів буде вище на підприємстві, яке має зношені основні засоби.

Розрахунок провадиться тільки для періоду в один рік, при цьому використовується сумарна виручка від реалізації продукції (послуг) за поточний рік і середнє значення суми необоротних активів за поточний рік.

Total assets turnover – Коефіцієнт оборотності активів, разів. Він характеризує ефективність використання господарством всіх наявних у розпорядженні ресурсів, незалежно від джерел їхнього притягнення. Даний коефіцієнт показує скільки разів за рік відбувається повний цикл виробництва, який приносить відповідний ефект у вигляді прибутків.

Stock turnover – Коефіцієнт оборотності матеріально-виробничих запасів, разів. Він відбиває швидкість реалізації запасів. Для розрахунку коефіцієнта в днях необхідно 365 днів розділити на значення коефіцієнта. У цілому, чим вище показник оборотності запасів, тим менше коштів знаходиться в цій найменш ліквідній групі активів. Особливо актуальним є підвищення оборотності і зниження запасів при наявності значної заборгованості в пасивах підприємства.

Average collection period – Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості, днів. Він показує середнє число днів, які необхідні для стягнення заборгованості. Чим менше це число, тим швидше дебіторська заборгованість перетворюється в кошти, а отже підвищується ліквідність оборотних коштів підприємства. Високе значення коефіцієнта може свідчити про труднощі зі стягненням коштів з дебіторів.

Розрахунок проводитьсятільки для періоду в один рік, при цьому використовується сумарнавиручказа рік і середнє значення дебіторської заборгованості запоточнийрік.

5. Оформлення результатів роботи

На основі розрахунків проведених у роботі студент має сформувати таблицю фінансових показників.

Таблиця 5

Фінансові показники

Показник

На початок періоду

На кінець

періоду

Відхилення (+, –)

Коефіцієнт автономії (фінансової незалежності)

Коефіцієнт довготермінового залучення позикових засобів

Коефіцієнт нагромадження амортизації

Коефіцієнт реальної вартості основних засобів у майні підприємства

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Проміжний коефіцієнт ліквідності

Загальний коефіцієнт ліквідності

Рентабельність продажу, %

Рентабельність власного капіталу, %

Рентабельність поточних активів, %

Рентабельність позаобігових активів, %

Рентабельність інвестицій, %

Оборотність основних засобів (FAT), разів

Оборотність активів (TAT), разів

Оборотність товарно-матеріальних запасів (ST), разів

Оборотність дебіторської заборгованості (ACP), днів

За результатами складеної таблиці зробити висновки щодо фінансового стану підприємства, які необхідно занотувати в звіт.

Соседние файлы в папке ICMMlab