Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ICMMlab / LAB_2.DOC
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Опис технологічних операцій на один рік

Назва

Тривалість (днів)

Вартість операції (грн.)

Боронування зябу (ячмінь та гречка)

5

780,37

Внесення мінеральних добривши

3

5933,92

Культивація

2

350

Посів гречки

5

27921,69

Посів ячменю

3

7492,97

Внесення фосфорних добрив

3

301,43

Збір врожаю (ячмінь)

4

533,86

Збір врожаю (гречка)

3

710,04

Перевезення та складування

2

133,47

В частині реалізація студент описує план реалізації виробленої продукції. При цьому ціна реалізації визначається студентом по кожній номенклатурі продукції.

Наприклад.

Реалізація: Одразу після збору весь врожай. Ціна реалізації за 1 ц:

Ячмінь - 60 грн.

Гречка - 110 грн

Обсяг реалізації має знаходитись у співвідношенні до обсягу виробництва. Для цього необхідно визначити прогнозний випуск продукції на 2 роки. Розмір посівної площі надано в табл.8, урожайність визначається на основі с.-г. довідників.

Таблиця 8

№ варіанту

Розмір посівної площі, га

№ варіанту

Розмір посівної площі, га

1

32,6

9

36,7

2

42,5

10

34,2

3

34,2

11

29,0

4

43,2

12

28,5

5

42,4

13

29,4

6

29,6

14

34,5

7

32,5

15

25,8

8

34,5

Наприклад.

Розрахунок виходу валової продукції

Культура

Урожайність, ц/га

Посівна

площа, га

Валовий збір, ц

Гречка

16,6

1 рік

26,5

441,50

2 рік

30

498

Ячмінь

35

1 рік

20

700

2 рік

16,6

581

Після визначення основних показників виробництва і реалізації студентом визначаються інші витрати на виробництво і реалізацію. Для цього проводиться групування витрат по статтям (на основі балансу) і формується таблиця у вигляді:

Статті витрат

За 1 рік (грн.)

За 2 рік (грн.)

В середньому за 2 роки

4. Вивчення основних критеріїв прогнозування фінансової діяльності підприємства.

    1. Строк окупності проекту — Payback Period (РВР) використовується переважно в промисловості. Він вказує кількість років, потрібних для відшкодування капітальних витрат проекту з чистих сумарних доходів проекту. Іншими словами це часовий відрізок, починаючи з якого проект дає прибуток. Критерій прямо пов'язаний з відшкодуванням капітальних витрат у найкоротший період часу і не сприяє проектам, які дають великі виграші лише згодом. Він не може слугувати за міру прибутковості, оскільки грошові потоки після строку окупності не враховуються. З цією метою введемо визначення чистого грошового потоку в залежності від строку окупності проекту:

де Inv - початкові інвестиції (вкладення);

PB - строк окупності проекту;

CFt - чистий грошовий поток місяця t.

4.2.Дисконтований строк окупності проекту . Дисконтований строк окупності проекту відрізняється від простого тим, що при визначенні чистого грошового потоку місяці t враховується ставка дисконтування за кожний місяць.

де r - ставка дисконту місяця t.

4.3.Чистий приведений доход (Net Present Value). У літературі зустрічаються інші назви даного критерію: чиста наведена вартість, чиста наведена цінність, дисконтовані чисті вигоди. NPV являє собою дисконтовану цінність проекту (поточну вартість доходів або виграшів від зроблених інвестицій). NPV дорівнює різниці між майбутньою вартістю очікуваних виграшів і поточною вартістю нинішніх і наступних витрат проекту протягом усього його циклу. Для розрахунку NPV проекту необхідно визначити ставку дисконту, використати її для дисконтування потоків витрат та виграшів і підсумувати дисконтовані вигоди й витрати (витрати зі знаком мінус). При проведенні фінансового аналізу ставка дисконту звичайно є ціною капіталу для фірми.

В економічному аналізі ставка дисконту являє собою закладену вартість капіталу, тобто прибуток, який міг би бути одержаний при інвестуванні найприбутковіших альтернативних проектів.

Якщо NPV позитивна, то проект можна рекомендувати для фінансування. Якщо NPV дорівнює нулю, то надходжень від проекту вистачить лише для відновлення вкладеного капіталу. Якщо NPV менша нуля — проект не приймається. Розрахунок NPV проводиться за такими формулами:

Основна перевага NPV полягає в тому, що всі розрахунки проводяться на основі грошових потоків, а не чистих доходів. Окрім того, ефективність головного проекту можна оцінити шляхом підсумовування NPV його окремих підпроектів. Це дуже важлива властивість, яка дає змогу використовувати NPV як основний критерій при аналізі інвестиційного проекту. Основна вада NPV полягає в тому, що її розрахунок вимагає детального прогнозу грошових потоків на строк життя проекту. Часто робиться припущення про постійність ставки дисконту.

Правила роботи з критерієм:

1.Проекти приймаються тільки тоді, коли NPV більша нуля.

2.За наявності бюджетних обмежень обирається такий проект, який максимізує NPV. При виборі взаємовиключних проектів за умов відсутності бюджетних обмежень обирається проект з максимальною NPV.

4.4. Внутрішня норма рентабельності ( Internal Rate of Return).

У літературі зустрічаються й інші назви: Внутрішня ставка рентабельності, внутрішня ставка доходу, внутрішня норма прибутковості. IRR проекту дорівнює ставці дисконту, при якій сумарні дисконтовані вигоди дорівнюють сумарним дисконтованим витратам, тобто IRR є ставкою дисконту, при якій NPV проекту дорівнює нулю, IRR дорівнює максимальному проценту за позиками, який можна платити за використання необхідних ресурсів, залишаючись при цьому на беззбитковому рівні. Розрахунок IRR проводиться методом послідовних наближень величини NPV до нуля при різних ставках дисконту. Розрахунки проводяться за формулою:

де Inv - початкові інвестиції;

CFt - чистий грошовий потік місяця t;

IRR - внутрішня норма рентабельності.

Якщо значення IRR проекту для приватних інвесторів більше за існуючу ставку рефінансування банків, а для держави — за нормативну ставку дисконту, і більше за IRR альтернативних проектів з урахуванням ступеня ризику, то проект може бути рекомендований для фінансування. Істотна різниця NPV та IRR полягає в тому, що використання IRR завжди веде до використання одного й того самого проекту, натомість вибір за NPV залежить від вибраної ставки дисконту. Вибір проектів за NPV правильний настільки, наскільки правильно обрано ставку дисконту.

При застосуванні IRR виникають такі труднощі: а) неможливо дати однозначну оцінку IRR проектів, у яких зміна знака NPV відбувається більше одного разу. б) при аналізі проектів різного масштабу IRR не завжди узгоджується з NPV. Застосування IRR неможливе для вибору альтернативних проектів відмінного масштабу, різної тривалості та неоднакових часових проміжків.

4.5. Індекс прибутковості — Profitability Index (PI) є відношенням суми чистого дисконтованого грошового потоку до величини початкових інвестицій:

РІ тісно пов'язаний з NPV. Якщо NPV позитивна, то й РІ > 1, і навпаки, Якщо РІ > 1, проект ефективний, якщо РІ < 1 ~ неефективний.

4.6. Модифікована внутрішня норма рентабельності — Modi­fication Internal Rate of Return (MIRR) проекту дорівнює ставці дисконту, при якій чиста вартість капітальних витрат дорівнює майбутній вартості вхідних грошових потоків, що реінвестуються за ціною капіталу. Тобто MIRR передбачає, що позитивні грошові потоки проекту реінвестуються за ціною капіталу, що дає краще уявлення про реальну доходність проекту. Майбутня вартість проекту (TV) це вартість надходжень, що відносяться на кінець проекту з урахуванням норми рентабельності реінвестування:

де R - норма рентабельності реінвестування.

Тоді, MIRR вираховується із формули:

де COt – виплати місяця t;

r ­– необхідна норма рентабельності інвестицій;

N – тривалість проекту.

4.7. Середня норма рентабельності (ARR). Середня норма рентабельності проекту свідчить про доходність проекту і є відношенням між середньорічними надходженнями від реалізацій проекту до величини початкових інвестицій:

де N – тривалість проекту.

4.8. Тривалість проекту (D).

.

  1. Після проектування моделі і вивчення основних показників ефективності проекту студент представляє схему моделі фінансової діяльності підприємства в розгорнутому вигляді з розшифровкою по кожному окремому блоку. Всі дії занотовуються у звіт по підпунктам.

Соседние файлы в папке ICMMlab